2014. június 25.

Marokkói csirkés kuszkusz - Rachel Allentől

Elérkezett a Szakácsmustra nevű játék újabb fordulója, nagyon vártam már ☺. Ez esetben Dina, a 4. forduló házigazdája Rachel Allent választotta, akit igazából nem nagyon ismertem. Keresgéltem hát és láttam, hogy roppant egyszerű, gyorsan elkészíthető és ízletes ételei vannak.
Egy marokkói ihletésű ételt választottam, melyen – egy egészen kicsit – azért alakítottam.


Nem kóstoltam még ezt az édes-sós-húsos-fahéjas-gyümölcsös ízvilágot, de láttam, olvastam sokszor. Ez az egyszerűsített változat kedvet csinált hozzá. Amiért alakítottam rajta, az az volt, hogy a harissza nagyon hozzá tartozik az észak-afrikai konyhához. A csípőset eleve szeretem, így ez adta  is magát. A csirke combját alkalmasabbnak érzem ilyen ételbe, mint a mellét, mert szaftosabb. A mazsola pedig még ráerősített az édes, a kardamom pedig az „arabos” ízekre.

Hozzávalók:

1 egész csirkecomb kicsontozva és kockákra vágva
1 csésze – 2,5 dl – kuszkusz
7-8 dl csirke alaplé (kockából, ha más nincs)
1 rúd fahéj
1 evőkanál méz
kardamom
1 teáskanál harissza paszta
vöröshagymakrém
1 gerezd fokhagyma
1 marék mazsola
petrezselyem a díszítéshez, ha éppen van otthon


A csirkecombot falatnyi kockákra vágtam. Serpenyőbe egy kevés olivaolajra nyomtam 1 teáskanálnyi vöröshagymakrémet, rászeleteltem a gerezd fokhagymát és beletettem a harissza pasztát is. Kellemesen csípős lett, sóztam, árkevertem és ment bele a csirkehús. Kevergetve pirítottam, hogy a pórusok bezáródjanak, majd párolni kezdtem egy kevés csirke alaplével és a mézzel felöntve. Beletettem a fahéjrudat és a mozsárban összetört kardamomot és fedő alatt hagytam puhulni.

Amikor a csirke már majdnem jó volt, beleszórtam a mazsolát és „zsírjára” (olajára ☺) sütöttem az egészet.
Beleszórtam a kuszkuszt és kétszeres mennyiségű – ez esetben fél liter – forró alaplével felöntöttem. Elkevertem és amikor felforrt, el is zártam a gázt alatta.

Fedő alatt 10 percig hagytam állni, addigra a kuszkusz felszívta az alaplevet és tökéletesre puhult.
Óvatosan, villával átfésültem, lazítottam és máris tálaltam – magamnak.

Mivel rohammal bevettem a konyhát, és a fahéjas csirke gondolata és illata nem igazán nyerte el az én drága Párom tetszését, így mára neki a "pandázás" jutott. Ez persze nem baj, velem is elő szokott fordulni, igazából nem mindig van meg a kedv, az ihlet és az idő a főzéshez. Olyankor jól jön a széles választék és a házhoz érkező ebéd.


Nekem viszont másnapra is kijut ebből a különleges finomságból, amit cseppet sem bánok, sőt ☺ Aztán legközelebb meg, lehet, hogy fordul a kocka.

2 megjegyzés:

  1. Én meg kedvelem ezt az ízkavalkádot! Olvastam róla, hogy mindenféle zöldségekkel készítik, amiket nem apróra vágnak, hanem nagyobb darabokra. Finomat remekeltél!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nekem is kedvencem lesz mostantól... variálom majd mindenféle földi jóval :)

      Törlés