Hála Édesanyám receptgyűjtő
szenvedélyének (nem is tudom, kitől örököltem ☺ ) ez a pogácsa telitalálat lett.
Időnként rendezgeti a gyűjteményt, lapozgat a megsárgult, újságokból
kitépkedett lapok között és akkor előkerül valami újdonság, kiválaszt egyet és
jön a próba sütés. Ez történt náluk, így én már a kóstolt, kipróbált receptet
készítettem el, természetesen kicsit hozzáadtam magamból.
Hozzávalók:
25 dkg liszt (15 dkg teljes kiőrlésű + 10 dkg finom
búzaliszt)
25 dkg tehéntúró
15 dkg vaj
10-15 szem magozott fekete olivabogyó
1-2 evőkanál olivaolaj
3 + 1 tojás sárgája
1 cs. szárított élesztő
2 teáskanál só
2 rozmaring ágacska a sütéshez
Az olivabogyókat szűrőben
lecsepegtettem, majd egy részét apróra vágtam, másik részét pedig vékony
karikákra szeleteltem. A tojásokat és a vajat már reggel kivettem a hűtőből,
így a vaj is kezelhetővé vált, mire nekiálltam.
A liszteket elkevertem a
szárított élesztővel, majd ment a keverőtálba. Hozzáadtam a vajat, sót, a 3 db
tojássárgáját, a túrót és az apróra vágott olivabogyót.
Jól összedolgoztam, majd 15 percig pihentettem.
Jól összedolgoztam, majd 15 percig pihentettem.
Vékonyra nyújtottam a tésztát, a
felét megkentem olivaolajjal, majd ráhajtottam a másik felét és ezt mégegyszer
megismételtem. Ezután 1 cm vastagra nyújtottam a tésztát és a legkisebb pogácsa
szaggatómmal (kb. 2 cm) kiszúrtam a kis pogikat. Két tenyerem között kicsit megsodortam (így
magasabbak, formásabbak lesznek) és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam
őket.
A tetejüket bekentem
tojássárgájával és rátettem az oliva karikákat.
Újabb 10 perc pihentetés
következett, addig a pogácsákkal együtt
a tepsibe tettem egy frissen vágott rozmaring ágacskát is, a sütőt pedig
előmelegítettem légkeveréses állásban 190ºC-ra.
A pogácsákat kb. 18 perc alatt
szép aranybarnára sütöttem. A rozmaring illata átjárta egy kicsit őket,
fantasztikus illatokkal töltve be az egész lakást.
A második tepsihez már nem jutottak olivabogyó karikák, ezeket fekete szezámmaggal szórtam meg - ez is kitűnő választásnak bizonyult.
Good !!!
VálaszTörlésGrazie Francesca :)
Törlés