Megint egy hibridet alkottam ☺ A túrógombóc levesbetétként
egyáltalán nem ördögtől való és hát ilyenkor nyilván valami friss
idényzöldségből kell a levesnek készülnie. Megláttam a piacon a vajbabot
(amivel idén egyszerűen nem tudok betelni) és el is dőlt a kérdés. Nagymama
ihlette vajbableves lesz túrógombóc betéttel.
1/4 kg vajbab vagy zsenge zöldbab
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál vöröshagyma krém
só
kevés cukor
fehérborecet
pirospaprika
tejföl és kukorica keményítő a
habaráshoz
1/4 kg tehéntúró
1 tojás
3 evőkanál rétesliszt
só
apróra vágott petrezselyem
frissen őrölt tarka bors
A zsenge vajbabot feldaraboltam.
Kevés olajon a vékonyra szeletelt fokhagymát és a vöröshagymakrémet
megfuttattam, rádobtam a babot, felöntöttem vízzel és ízesítettem. Ennek a
levesnek a titka a három íz – édes, sós, savanyú – tökéletes harmóniájának a
megtalálása. Kóstolgatással, csak úgy megy. Pirospaprika is került rá, de azt
csak a vége felé, nehogy elvesszen a szép élénk színe.
A túrógombóchoz a hozzávalókat
csak villával összedolgoztam. Nem szabad sem áttörni a túrót, sem nagyon
agyonkevergetni. Kicsit állhat, ezért akár reggel már összekeverhetjük.
Amikor a bab már majdnem jó – ki
hogy szereti, én resre hagyva, nem szétfőzve – akkor beletettem a kis
gombóckákat. 5-6 percet hagytam őket főni, majd a tejfölös habarás is
belekerült a levesbe.
Ezt a levest bármikor megenném szívesen! Gabi, te ismered és szereted a fűszereket, legközelebb a túrógombóc betétet készítsd kaporral. Meglátod, azzal még ízletesebb lesz. :)
VálaszTörlésKöszönöm Marisz :) Bizony így van, a kapor az igazi barátja a túrónak és a zöldbabnak is. Pont így tervezem a következőt, mert nem szeretem egyformára készíteni az ételeket.
TörlésIsteni finom lehet mind a két fele keppen! Meg fogom főzni! Köszönöm a receptet! 💐😊
VálaszTörlés