Kezdődik a grillszezon és bár
odakint kissé esős az idő, a konyhai gázgrillen kiválóan lehet már sütögetni.
Ablakok nyitva, indulhat a grillparty,
melynek mai résztvevői néhány szelet rostélyos, 2 cukkini és pár szelet friss
kenyér – és persze a 2 éhes „szakács”....
Néhány hete láttam ismét Hugh Fearnley Whittingstall: Hugh mesterhármasa című műsorát (nem lehet elégszer megnézni ☺) és azóta fentem a fogam a mézes sajtos grillezett cukkinire. A mai ebéd aztán négykezes közös sütögetés lett, mert a fagyasztóban ott várakozott 5 szelet marharostélyos.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
4-5 szelet marha rostélyos
2 db cukkini
mustár
frissen őrölt feketebors
olivaolaj
méz
durvára reszelt Pecorino vagy
Grana Padano sajt
kenyér szeletek
A 1,5 cm vastagra felszeletelt
húsokat már a hét elején elővettük a fagyasztóból (marhahúsnak kifejezetten jót
tesz a fagyasztás, mert a jégkristályok a rostokat meggyengítik),
kiolvasztottuk és durvára őrölt fekete borssal meghintettük, vékonyan bekentük mustárral,
majd nem spórolósan oliva olajjal és így állt 3-4 napig a 3ºC-os hűtőben egy tálban. Sózni nem
szabad.
A sütés napján már reggel elő
kell venni a húst, hogy legyen ideje szoba hőmérsékletűre melegedni.
A cukkinit csíkosra hámoztam és
5-7 mm-es szeletekre vágtam, megszórtam egy kevés durva szemű sóval,
olivaolajjal meglocsoltam és jól átforgattam benne.
A sütögetést a húsokkal kezdtük.
Amikor a grill lap már tűzforró volt, mentek rá a szeletek és néhány percig
kissé időként lenyomva, majd elforgatva kockásra sütöttük az egyik oldalukat.
Megfordítás után a már megsült oldalt sóztuk, majd a másik oldalt is kockásra
sütöttük.
Közben és utána – ahogy lett
annyi hely a grill lapon – a cukkini szeleteket is felpakoltuk sorjában.
Ezeknek néhány perc elég volt, a cél a grillcsíkok képződése volt mindkét
oldalon, de fontos volt, hogy a roppanós állaguk megmaradjon.
A grillről levéve visszatettem
őket a tálba, rácsorgattam 1 evőkanál mézet, rászórtam a reszelt sajtot és
összeforgattam.
Közben a kenyérszeletek is
elkészültek, éppen csak a külső rétegüket pirítottuk meg.
Tálaláskor mustárral, csípős ajvárral, chilipehellyel, worchester szósszal lehet még fokozni az élvezeteket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése