Nem terveztem mára pogácsa
sütést, de az erkélyen lévő és évek óta sikeresen áttelelő rozmaringunkon olyan
ínycsiklandó friss hajtások jelentek meg, hogy mégis meggondoltam magam. Ezt a
pogácsát készítettem már apróra vágott snidlinggel, medvehagymával is és
mindegyik csodás. Könnyű, szinte repülős a tésztája, nem is áll sokáig a
tányéron, hamar el szokott fogyni.
A rozmaringnak is, mint minden
növénynek jót tesz, ha kicsit visszavágjuk, hogy bokrosodni tudjon. Ilyenkor le
lehet legelni róla a sok finom gyenge hajtást.
Hozzávalók:
50 dkg liszt (40 dkg finomliszt + 10 dkg kukoricaliszt)
5-6 rozmaring ágacska vagy egy csokornyi más zöldfűszer
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
kb. 1 dl tejföl
25 dkg vaj vagy 20 dkg zsír (vagy vegyesen)
3 dkg élesztő
1 dl tej + pici cukor az élesztő felfuttatásához
20-25 gramm só
A lisztet elmorzsoltam a
zsiradékkal (pontosabban a robotgép emorzsolta ☺), majd hozzáadtam a tojássárgákat, a sót, a felfuttatott élesztőt és a tejfölt. Annyi
tejfölt adagoltam, hogy félkemény tésztát kapjak. A gépből kivéve alaposan
kidolgoztam, majd meglisztezve, letakarva
fél óra hosszat pihentettem.
Közben a rozmaringról leszedtem a
fiatal leveleket és durvára vágtam.
A tésztát kinyújtottam 1 ujjnyi
vastagra és a tetejére szórtam az aprított rozmaring felét.. Ezután
feltekertem, újra kinyújtottam és rászórtam a rozmaring másik felét is. Újra
feltekertem, majd újra kinyújtottam ujjnyi vastagra.
Késsel beirdaltam a tetejét,
megkentem tojássárgájával és pogácsa szaggatóval kiszaggattam.
A tepsiben még 10 percig
pihentettem, majd 180º C fokon
légkeveréssel kb. 25 perc alatt készre sütöttem.
Itthon a rozmaringos változat a nyerő, annak az illata is olyan különleges, mediterrán hangulatot varázsol a lakásba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése