Oldalak

2014. június 20.

Levendulás almaecet

Nagyon régen olvastam erről, fogalmam sincsen már, hogy hol. Igazán nem is foglalkoztam vele, csak el volt raktározva hátul... aztán az idén, ahogy egyre másra belefutottam a csodálatos lilában játszó levendulavirágokba, eldöntöttem, hogy megpróbálom.


Nem vagyok ecetrajongó... nagyon keveset eszem és nagyon megválogatom, hogy milyen ecetet. Szívesebben savanyítok citrommal, vagy lime-mal. De: az almaecet egészen más műfaj. Ez az egyetlen ecet, ami lúgos kémhatású, így nemhogy nem csinál gyomorégést, hanem egyenesen csillapítja azt.
Elegendő 1 pohár vízbe 1 teáskanálnyit belekeverni és meginni és máris rendben van a bendő ☺

Így aztán nekiláttam ennek a különleges ecet elkészítésének. Nagyon egyszerű, türelem kell azonban, mert 2 hétig pihennie kell, lehetőleg sötét helyen, vagy sötét üvegben.



Hozzávalók:

2,5 dl almaecet
3-4 szál friss levendula virág szárral együtt
1 teáskanál szárított levendulavirág

Üvegbe tettem és bezártam a szekrénybe. Időnként beleszimatoltam és érdekes változást figyelhettem meg. Eleinte mondhatni, hogy durván dominált a levendula illata, majd fokozatosan összesimultak az aromák és egy különös egyveleget alkottak a végére. Illatos, az alma és a levendula sajátos keveréke.
Nagyon kíváncsi voltam az ízére persze. Végre eljött az idő, hogy leszűrtem és megkóstolhattam. Egy egyszerű, salátahagyma-paradicsom-uborka salsára locsoltam, melyet kis olivaolajjal, sóval, fokhagymával is ízesítettem. Szenzációs lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése