Gyerekként el nem tudtam
képzelni, mi lehet ez? Még rejtélyesebbnek tetszett, mint az orjaleves ☺ Nos, ma már annyira sűrűn nem találkozunk
az elnevezéssel a hétköznapokban, és azt hiszem, a marhafarok sem terem meg
minden hentesnél vagy szupermarketben. Ezzel fel is lebbentettem a fátylat, nem
másról van szó, mint egy klasszikus, finom marhahús levesről, amit az állat ízletes csontos-cupákos
farkából készítünk.
Itt a velőscsont miatt eltekintettem a farkak sütésétől, az egészet
hagyományos csontleves főzési módszerrel készítettem.
Biztosra veszem, hogy mindenkinek megvan a maga jól bevált húsleves
receptje a belevalókat illetően. Ezért az alábbi felsorolásból sem kötelező
mindent beletenni. Ez a leves így készült:
Hozzávalók:
1 marhafarok feldarabolva az izületeknél
2 db velős csont
2 db paszternák
2 db sárgarépa
1 kisebb zellergumó
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 szerecsendió virág
jó pár szem egész fekete bors
só
só
cérnametélt
Először a farok darabokat tettem fel főni. Hosszú időre számítsunk, már
reggel hozzá kell látni, ha ebédelni szeretnénk belőle.
Bőségesen lepje el a víz, mert sok el fog főni belőle és a végén egy
igazán tömény, ízbomba leves lesz belőle.
5 liter vízzel tettem tehát oda és folyamatosan szedtem a habját, egész
délelőtt. Amikor felforrt, egészen kicsire állítottam a gázt, csak gyöngyözzön.
Kb. ½ óra múlva tettem mellé a
velőscsontokat, melyeknek 2 végét alaposan bekentem sóval és hagytam úgy állni.
Továbbra is egészen kis lángon főztem és folyamatosan haboztam. Sóval és
a teatojásba tett borssal, szerecsendió virággal már megfűszereztem.
Majd’ 3 óra elteltével azért már kezdett alakulni, ekkor bezöldségeltem.
Amikor elkészült, kiszedegettem a csontokat, a húsos részeket és a
zöldségeket. A levest átszűrtem és cérnametélttel tálaltam.
A velőscsontot fokhagymás pirítóssal, míg a cupákos húsfalatkákat és a
főtt zöldségeket majonézes tormával jóízűen elfogyasztottuk. Ez így ki is tett
egy komplett ebédet, más már nem kellett utána.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése