Amióta blogot írok, nem,készült
de ez a nyár már nem múlhat el nélküle. Kisebb adagot egyszerre, hogy frissen
ropogósan el is fogyjon és akkor jöhet a következő adag. Kenyérrel vagy
krumplival, az eredmény ugyanaz lesz, ez most a kenyeres változat, ez hamarabb megérik. Pontosan 1 hete készült, ma már az utolsó daraboknál tartunk .
1,5 kg kisebb méretű uborka
1 nagy csokor kapor szárral
virággal együtt
tarka bors
rózsabors
koriandermag
mustármag
4 – 5 gerezd fokhagyma
1 szelet szikkadt kovászos kenyér
3 liter meleg víz
4 evőkanál durva szemű nem jódos
só (100 - 110 gramm)
Az uborkákat alaposan megmostam,
végüket levágtam és hosszában először egyik oldalról vágtam be úgy hogy 1 cm a
végén egyben maradjon. A másik végénél ugyanígy, csak 90 fokkal elforgatva.
Nagymamámtól tanultam ezt, egyben maradnak az uborkák, de jobban átjárja a lé
és egyszerűbb tálalni is, amikor már esszük.
Az üveg aljára tettem a kapor
egyik felét, a megpucolt fokhagyma gerezdeket és a magokat, majd rá szorosan az
uborkákat. Egy lábasban oldódásig kevertem a sót a meleg vízben, majd ezt
öntöttem az uborkákra. Jött a kapor másik fele, végül a kb. ujjnyi vastag
kenyér szelet. A levet 5-10 perc után kipótoltam, hogy a kenyeret is ellepje.
Tányérral letakartam éa a balkonra tettem.
Másnap reggel a nap még
melegített rajta, estére már illatozott, a jól ismert és nagyon kellemes
illatot árasztotta. Még fehéres volt belül, de tovább már nem mertem hagyni,
nehogy túlérjen. Így lett jó, másnapra a hűtőben befejeződött a folyamat.
Az uborkákat kivettem, áttettem
egy másik üvegbe jó szorosan egymásra és felöntöttem az átszűrt lével. Jó
hidegen, magában is, sőt, a levét is.... isteni finom. Rántottával, zsíros
kenyérrel, paprikás krumplival... mert sokszor a legegyszerűbb dolgok a
legjobbak.
Hát most komolyan összefutott a nyál a számban. Talán nem illik ezt igy leirni, de annyira gusztusos és annyira szeretem. Sajnos nálunk vagy melegböl vagyunk szükében vagy nem kapok igazán friss uborkát.
VálaszTörlés