vagyis egy egyszerű pogácsa, ami
egy élesztős omlós tésztából készült, tejföllel lazítva. Ennyi ☺ Egy jó kis tartalmas leves kísérője,
második fogása vagy csak úgy.
50 dkg liszt (keverve, fele
rétesliszt, fele finomliszt)
15 dkg zsír/ 20 dkg vaj v.
margarin
2 tojás sárgája
3 – 4 evőkanál tejföl
½ csomag élesztő (2,5 dkg)
1 dl langyos tej 1 mokkáskanál
cukorral elkeverve
20 – 25 gramm só
A liszteket a sóval elkevertem és
ebbe morzsoltam bele a zsiradékot, addig, amíg teljesen el nem vegyült a kettő.
Közben az élesztőt a cukros tejben felfuttattam, a tojásokat szétválasztottam.
A sárgáját és az élesztős tejet a
lisztes keverékhez öntöttem és dagasztó géppel összeállítottam. A tejfölt
fokozatosan adtam hozzá.
Enyhén lisztezett felületen
kinyújtottam ujjnyi vastagra, késsel bevagdostam a tetejét és 5 cm-es pogácsa
szaggatóval kiszaggattam a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsire
sorakoztattam, végül megkentem egy külön felvert tojással. 10 – 15 percet
pihentettem (amíg a sütő bemelegedett).
180ºC-on légkeveréssel 25 perc alatt megsütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése