amikor rátaláltam a karácsonyról
megmaradt darált mandulára eszembe jutott ez a majd 20 évvel ezelőtt evett
különleges leves. Több változata is létezik, éppen a napokban találkoztam egy
hidegen készítendő változattal. Ez a főzött verzió, nekünk nagyon bejött ☺
4 nagyobb gerezd fokhagyma
vékonyra szeletelve
5 dkg finomra darált mandula
2 teáskanál vaj
kb. ½ liter alaplé (húsleves
esetleg zöldségleves)
1 dl félédes fehér bor
fehér bors
szerecsendió
citromlé
nagy szemű rozé szőlő félbevágva
és kimagozva
A mandulát száraz serpenyőben
megpirítottam. A vajon óvatosan megfuttattam a fokhagymát, éppen csak enyhén,
aranyszínűre. Beletettem a mandulát, kicsit elkevertem majd felöntöttem az
alaplével. Megfűszereztem és fedő alatt addig főztem, amíg a fokhagyma meg nem
puhult. A végén a bor került bele, azzal is kiforraltam.
A citromlét is hozzácsepegtettem,
majd hagytam állni egy kis ideig.
Turmixban krémesítettem végül.
Tányérokba szedve forrón
tálaljuk, a szőlőszemeket a levesbe tesszük. Pikáns, izgalmas ízű egyszerű de
nagyszerű leves.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése