Oldalak

2019. december 31.

Majonézes cékla saláta


Igazság szerint ez messze nem újdonság, de annyi mindent elfelejt az ember, ami régen volt, régen ízlett. Kell egy impulzus, valami, ami felidézi, előhozza ezeket a régi dolgokat. Ez most a Hold utcában a Buja Disznók volt.  Ott volt hasonló cékla saláta, ami ízlett és egyből meg kellett csinálnom valami hasonlót.


Hozzávalók:

2 közepes méretű cékla
1 szál újhagyma
majonéz
tejföl
hidegen sajtolt repceolaj
borecet vagy citromlé
frissen őrölt feketebors
méz
szumák
fokhagymapor

A céklákat héjastól sós vízben megfőztem, kb. 45 perc alatt. Forrón lehámoztam és félretettem őket.
A dresszinghez a hozzávalókat alaposan elkevertem. Nem tudok sajnos mennyiségeket írni ehhez, kóstolgatni kell. Legyen túl intenzív, mert a cékla felveszi az ízeket és a végeredmény akkor lesz pont jó.

A céklát langyosra hűtve hullámvágóval feldarabolta. Beleforgattam a dresszingbe. A zöldhagymát felkarikáztam, egy részét, főleg a fehér részt beleforgattam a salátába, a maradék zöldjét pedig a tetejére szórtam. Meglocsoltam még egy kevés repceolajjal és ment pihenni. Másnapra érik igazán össze.
Füstölt lazac lesz mellé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése