A polentát akkor szerettem meg,
amikor először ettem az előfőzött kukorica darából készített, ízletes
eledelből. A normál, mezei kukorica darával valahogy nem voltam kibékülve.
Kedvencem, Hugh Fearnley Whittingstall pedig remek ötletet ad könyvében a
polenta, valamilyen levélzöldség és a sajt társítására.
Hozzávalók (2 adag):
1 csésze instant, előfőzött kukorica dara (az Aldiban már
kapható)
2 csésze víz
1 csésze tej
kis rozmaring ágacska
őrölt babérlevél
só
kis darabka vaj
1 fej radicchio, vagy más, zöld saláta, kelkáposzta,
mángold, stb.
1 kiskanál méz
1 löttyintésnyi balzsamecet
kevés fokhagyma granulátum
chili pehely
kevés vékonyra szeletelt pecorino sajt
A polentához a vajat lábasba
tetem, ráöntöttem a vizet és a tejet, sóztam, beletettem a rozmaringot és a
babérlevelet. Amikor felforrt, óvatosan, kevergetve hozzáöntöttem a kukorica
darát és folyamatosan kevergettem 1-2 percig. Addigra be is sűrűsödött. Ha
szükséges, forró vízzel tetszés szerinti állagúra hígítható. Fedővel letakartam
és félretettem.
A radicchiót négybe vágtam, majd
felszeleteltem. A kedvenc kimustrált palacsinta sütőmbe egy kevés olivaolajat
öntöttem, rádobtam a radicchiót, megszórtam a fokhagyma granulátummal, chili
pehellyel és egy kis sóval. Pirítottam 1 percig, megkevertem, ment rá a méz és
a balzsamecet és már kész is volt.
A polentát tányérba tettem és a
tetejére borítottam a pikáns, kesernyés, édes-sós-savanykás-csípős radicchiót.
Pazar ízkavalkád kerekedett ki belőle. Ezt még megtetéztem a vékonyra szeletelt
pecorino sajttal.
Hugh kéksajtot ajánl, de itt a radicchió már megadja a kesernyés ízt, így a pecorino vagy egy grana padano hibátlan választás.
Hát ez egyszerűen csodás! :)
VálaszTörlés:) én sem gondoltam, hogy ilyen jó lesz, azt hiszem, többször készítek majd különböző levelekkel.
VálaszTörlés