Nagyon szeretem az édesköményt ☺ Az egyik legjobb elkészítési módja
egyúttal a legegyszerűbb is. Kevés hozzávalóval különleges ízű tésztaételt
készíthetünk és mindössze szűk fél óra alatt kényelmesen el is készültünk az
ebéddel.
Hozzávalók:
25 dkg széles metélt, vagy más hosszú durum tészta
1 édeskömény gumó
1 teáskanál vöröshagyma krém vagy friss zöldhagyma
felkarikázva
1 gerezd fokhagyma
1 citrom héja
½ citrom leve
1 doboz 200 ml-es tejszín
só
durvára őrölt édeskömény mag
zöld chili pehely
1 marék tökmag szárazon megpirítva
reszelt parmezán a tálaláshoz
Az édesköményt vékonyra
szeleteltem, azt a kevés zöldjét, ami volt rajta, gondosan félretettem. A
serpenyőben felmelegítettem egy kevés oliva olajat, ment rá a vöröshagyma krém
és a vékonyra szeletelt fokhagyma. Egy-két kavarás és már rá is tettem az
édesköményt. Pirítottam eleinte folyadék nélkül. Sóztam, megszórtam az
édeskömény maggal és a chili pehellyel, majd egy kevés vizet adtam hozzá. Ekkor
reszeltem bele a citromhéjat.
Amikor a kívánt állagú lett az
édeskömény, akkor ráöntöttem a tejszínt, hozzáadtam a citromlevet és
összerottyantottam.
A tésztát közben sós vízben az
előírtnál 1-2 perccel kevesebb ideig főztem. A főzővízből 2-3 evőkanálnyit a
mártáshoz adtam, a tésztát leszűrtem és beleborítottam a mártásba. Kevertem és
hagytam rotyogni, így a tészta készre
fogkeményre – tudott főni.
Tálaláskor megszórtam a pirított
tökmaggal és az édeskömény zöldjével díszítettem.
Reszelt parmezánnal lehet még
turbózni a tányéron.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése