Elballagtam ma a piacra, mert
rizottóra fájt a fogam. Csak azt tudtam, hogy valami zöldet szeretnék és az
otthon lévő körtét és gorgonzola sajtot is bele akartam integrálni az ételbe.
Friss sóskát és mentát vettem végül... és nem bántam meg ☺ A sóska több figyelmet érdemelne,
különösen, ha hajlandóak vagyunk túllépni a rossz emlékű sóskamártáson.
Hozzávalók (3 adag):
1 bögre rizottó rizs
1 gerezd vékonyra szeletelt
fokhagyma
1 teáskanál vöröshagyma krém
3 db vilmoskörte
10-15 dkg friss sóskalevél
néhány szál friss menta (esetleg
fagyasztott)
1-1,5 liter húsleves vagy
zöldségleves
1 dl fehérbor
kevés zöld chilipehely
kevés frissen őrölt bors
só
½ citrom lereszelt héja
2-3 dkg vaj
olivaolaj
jókora adag friss snidling felaprítva
A sóskát megfosztottam a vastag
szárától és megmostam. Aprítógépben az olvasztott vajjal pürésítettem, majd a
mentából is egy adag levelet hozzá aprítottam.
Egy darabot a körtékből hosszában
szeletekre vágtam, héjastul, csumástól, mindenestől és egy kis vaj + narancsos
olivaolaj keverékén megkaramellizáltam egy serpenyőben.
A második körtét meghámoztam és
kockákra vágtam.
A rizottóhoz felmelegítettem a
húslevest, közben olivaolajon átforgattam a felszeletelt fokhagymát és a
vöröshagyma krémet, majd rátettem a felkockázott körtét, rizst és tovább pirítottam egy kicsit.
Felöntöttem a fehérborral és amikor az elpárolgott, elkezdtem merőkanalanként
adagolni hozzá a forró húslevest. Folyamatos keverés mellett beleszórtam egy
kis chilipelyhet, borsot, sót és a citromhéjat. A sóskás-mentás vajat is
elkezdtem bele adagolni, mindig egy keveset egyszerre.
Kb. 20 perc kellett, amíg minden
hozzávaló belekerült a rizottóba. Eközben a maradék, harmadik körtét is
meghámoztam és felkockáztam. A folyamatos kevergetés biztosította a finom
krémes állagot. Amikor már elzártam a gázt, belekevertem a felaprított
snidlinget, a frissen felkockázott körtét és fedő alatt pihentettem néhány
percig.
Tálaláskor a karamellizált
körtével díszítettem és felkockázott gorgonzola sajttal ízesítettem. Pazar,
friss és különleges ebéd volt ☺.
Nagyon szuper megoldas!!! Nagyon otletes, nagyon izletes, es nagyon szepseges!!! Complimenti!
VálaszTörlésKöszi Kriszti :) Nálatok is van sóska, ugye?
VálaszTörlésDe jó kis recept! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ági :)
Törlésnincs sòska (vagyis itt acetosa) csak vadon terem,de ritkàn talàlni sajnos.... biztos finom,koszi
VálaszTörlésÉn meg még vadon termő sóskát nem ettem és láttam :)
Törlés