most karácsonyra, jó sok
citromhéjjal és citromlével megspékelve. Dobozva zárva is omlós marad, ezt
keresgéltem már egy ideje. A hab a tortán pedig a barackpálinkával „ízfokozott”
sárgabarack lekvár.... Most az ünnepi
kiszúrókkal, de bármikor, bármivel.
30 dkg lisztkeverék (7-8 dkg
fehér tönköly, a többi búza finomliszt)
20 dkg vaj (hideg vaj, semmiképp
sem margarin)
10 dkg porcukor
csipetnyi só
1 tojás sárgája
1 citrom héja
½ - 1 citrom leve, annyi hogy
éppen összeálljon
Nagyjából a klasszikus
linzertészta recept, bár azokban a receptekben a sót sosem találom. Az
pediglen, akárcsak a citromlé, nagy mértékben emeli az ízek összhangját, az
egész süti karakterét kihozza. A citromlé emellett a ropogós állagot is
biztosítja.
A vaj hideg legyen, nagy lyukú
reszelőn gyorsan lereszeltem bele az összekevert száraz hozzávalókba. Ebbe
került a reszelt citromhéj is. Így kezdtem a robotgép dagasztó karral
eldolgozni, majd beletettem a tojás sárgáját is. Amikor a vaj már egészen apró
darabokban volt, akkor citromléből annyit adagoltam hozzá hogy éppen
összeálljon. Gyorsan folpackba csomagoltam és hűtőbe tettem fél órára.
Lisztezett felületen 3-5 mm-esre
nyújtottam és párosával (egy üres – egy teli) formákkal kiszúrtam.
180ºC-on 10 percig sütöttem őket alsó felső állásban. A színén nem
látszott még semmi, de így a jó, túlsütni nem szabad. Melegen még puhának
tűnik, de mire kihűl pont jól megkeményedik.
A baracklekvárhoz 1 teáskanál
barackpálinkát kevertem és azzal töltöttem össze egy teli és egy lyukas
kekszet. A tetejét dióval is szórhatjuk, ekkor a tojásfehérjével kenjük meg és
szórjunk rá darált diót és úgy menjen a sütőbe. Porcukor, csokimáz..... lehet
variálni, de nagyon-nagyon finom ☺
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése