Igazság szerint régóta nézegetem
én már ezeket a karácsonyi szépségeket, de mindig tartottam attól, hogy hogyan
sülnek át ezek a magas kalácsok. Aztán megjött a bátorság egy próbához. A
Street Kitchen receptje volt az alap, szinte úgy készült, csak jól megszórtam
mézeskalács fűszerkeverékkel, hogy meglegyen a karácsonyi illat is.
30 dkg lisztkeverék (20 dkg búza
finom + 10 dkg fehér tönköly)
1 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg kristálycukor
1 mokkáskanál só
5 dkg vaj
1 tojás + 1 sárgája
½ dl likőr (valami, ami nem
tejszínes, pl. mandula vagy narancs likőr)
1 – 1 evőkanál mazsola,
kandírozott narancshéj, citromhéj és vegyes gyümölcs
1 púpozott teáskanál mézeskalács
fűszerkeverék
reszelt citrom és narancshéj
A meleg tejbe beletettem a cukor
felét és az élesztőt felfuttattam benne. Közben a lisztet, cukrot, sót, fűszert
beletettem a keverőtálba . Amikor felfutott az élesztő, hozzáöntöttem a tejjel
együtt és elkezdtem dagasztani a robotgéppel. A vajat megolvasztottam azt is
hozzáöntöttem, a likőrt és a tojásokat is hozzáadtam. Jó sokáig kell
dagasztani, amíg „szálat” húz az edény falától. Lágy tészta lesz, nem gyúrható!
Folpackkal letakarva 50ºC-os sütőbe tettem, ahol kb. 25 perc alatt
duplájára kelt. Ekkor újból átkevertem és ekkor tettem bele a kandírozott
gyümölcsöket.
Egy 18 cm-es fazék alját kikentem vajjal, az oldalát pedig kibéleltem
sütőpapírral úgy, hogy magasságban kilógjon. Ezt is megvajaztam és még egy kör
alakzatot is előkészítettem a sütőpapírból, ami a fazékba belepasszolt.
A masszát átlapátoltam a fazékba (kb. az 1/3-áig volt) majd újból a meleg sütőbe tettem. Ismét kb. 25
perc kellett, hogy annyira megkeljen, hogy felért a fazék pereméig. Kivettem,
melegen tartottam, miközben a sütőt 170ºC fokra légkeveréssel előmelegítettem.
Betettem a fazekat, 15 percig ezen a hőfokon sütöttem. Ekkor a hőfokot
visszavettem 150 C fokra és a kalács tetejét a kivágott sütőpapírral
betakartam, hogy ne égjen meg, mert már erősen barnult. Így sült 25-30 percig.
Tűpróba kell, nekem jó volt már, ezért levettem a papírt a tetejéről és
megkentem cukros tejjel, majd pár percre visszatoltam.
Meg kell várni, amíg teljesen kihűl, legjobb egy rácsra téve pihentetni,
majd mehet vissza a fazékba, konyharuha a tetejére és jól záródó folpack vagy
neylon. Tegnap este sült meg, ma reggelire ettük, alig vártam, hogy milyen lesz
belül . Nagyon jól sikerült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése