ez a görög klasszikus – a
szpanakopita - nagy kedvencünk. A tengert és a kék eget hozzá kell képzelni....
Több esetben készült és fog is készülni ehhez hasonló, utazás alkalmával
megismert étel. A tenger illata, a feeling nem reprodukálható, de azért ki
lehet hozni a maximumot a dologból.
1 csomag friss réteslap
20 dkg Feta sajt (lehet csak
Fetából is, az az eredeti, de most nem volt elég Fetám)
10 dkg tehéntúró
20 – 25 dkg fagyasztott leveles
spenót
1 tojás
só
frissen őrölt feketebors
őrölt szerecsendió
oregánó (lehetőleg görög legyen,
egész más az íze)
Ebből a mennyiségből 2 vékonyabb
rúd rétes jön ki. A 6 lapból álló, 40x40 cm-es friss réteslapokat szoktam
használni.
A spenótot forró forró sós vízben
néhány percig főztem, leszűrtem, majd mikor kihűlt, durvára feldaraboltam. A
Fetát és a túrót a felvert tojással, borssal, oregánóval, szerecsendióval
elkevertem, hozzádolgoztam a spenótot is.
A réteslapok felét (3 darabot) nedves
konyharuhán egyenként olivaolajjal meglocsoltam és kevés darával megszórtam
őket, majd a bekevert töltelék felét eligazgatva az egyik végére kanalaztam. A
két szélét behajtottam és a konyharuha segítségével
felgöngyöltem. Ugyanígy jártam el a másik 3 lappal is.
A két rudat megkentem tojássárgájával,
megszurkáltam és sütőbe toltam 180ºC-ra.
Légkeveréssel és 30 percig sütöttem. A végére szépen megpirult a teteje és a
réteslapok is gyönyörűen különváltak.
Kicsit hagyni kell hűlni, igazán
langyosan finom és akkor már könnyen szeletelhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése