2017. július 1.

Vörösboros lábszárpörkölt tarhonyával

Már a múlt héten eldőlt: a kovászos uborkához dukál egy jóféle lábszárpörkölt tarhonyával. Most jött el az idő, íme az e heti férfimunka:


Hozzávalók:

80 dkg marha lábszár (ha van borjú, az még jobb)
2 közepes fej vöröshagyma
3 – 4 gerezd fokhagyma
paradicsom vagy télen sűrített paradicsom 1 kiskanálnyi
zöldpaprika
kömény
fekete bors
koriander
szegfűbors
pirospaprika
na és természetesen egy flaska jóféle száraz vörös bor, melynek minőségéről a szakácsnak kell meggyőződnie J

A megtisztított, lehártyázott, felesleges inaktól megszabadított húst kockázd fel és ha teheted legalább egy éjszakára pihentesd száraz pácban (bors, kömény, kiskanálnyi koriander és 5-6 szem szegfű bors mind frissen őrölve).
Kevés zsíron dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát, félidőben dobd rá a reszelt fokhagymát majd a húst. Lehetőleg nagylángon, folyamatos kevergetés közben pirítsd körbe a húst, majd sózd meg és szórt meg a pirospaprikával, de legyen kéznél egy pohár bor és egyből öntsd fel, hogy a paprika meg ne égjen.


A felkockázott, meghámozott paradicsomot és a kicsumázott zöldpaprikát ekkor tedd bele, majd fedő alatt nagyon kis lángon szép lassan párold puhára, hol egy kis vízzel, hol egy kis borral felöntve.
Akkor jó ha sűrű, szép fényes szaftja lesz!
Egyáltalán nem ront az ízén, ha a szakács megvicceli 1-2 evőkanál jóféle áfonya lekvárral; az szépen kiegyensúlyozza a bor savasságát J

A tarhonyához a kissé megpirított tarhonyát kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzni, fedő alatt pihentetni, majd a rizshez hasonlóan villával összekócolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése