Ajánló

Kedves Olvasóm!
  


Még nem késő, gyorsan lépj tovább, ha a fűszeres étel számodra azt jelenti, hogy beleborítunk 1 kg fekete borsot, ha nem tudsz elszakadni a só-bors-pirospaprika szentháromságától, a füstölt szalonnától, ha ragaszkodsz a megszokott ízekhez. 
Akkor sem hozzád szólok, ha az éppen aktuális divatirányzat szerint hol ezt, hol meg amazt nem eszed, de pótszert, szuper egészségesnek kikiáltott vegyi csodaporokat annál inkább. Nem helyettesítek, nem számolgatok, csak a józan paraszti eszemre hallgatok. Cukrot, zsírt is eszem, ellenben nagy ívben kerülöm az édesítőszert, proteint és egyéb, számomra nem a tányérra való dolgokat.

 

Ha mindez nem tántorított el és valami különleges kalandra vágysz, akkor itt a helyed.

Mottó: a szakácskönyv arra való, hogy inspiráljon. 

Hangsúlyozom, hogy csak hobbiszakács vagyok, többnyire nem sikerül kétszer egyformára semmi, mondjuk nem is törekszem rá. Belenézek a ”kincses fűszerládámba” és jön az ötlet, gyakran megesik, hogy a főzés elején még nem tudom pontosan, hogy mi is lesz belőle, milyen irányba fogok haladni a fűszerezéssel.
Az alapötlet persze valahonnan jön… látok egy jó receptet, esetleg valamilyen hozzávaló kelti fel az érdeklődésemet. Ne felejtsük el azonban, hogy egy mások által megalkotott recept óhatatlanul a szerző ízlését tükrözi. Előfordul, hogy valamelyik összetevő nem kedvenc, nem kapható, vagy egyszerűen csak nincs itthon. Ilyenkor szabadulhat el a fantázia.

Ezen ételek könnyűek, de ízgazdagságuk miatt laktatók. Többnyire a szezonálisan kapható nyersanyagokat használom, az alapanyagok teljesen hétköznapiak, a fűszerezés viszi bele az extrát, attól lesz különleges. Nem vagyok vegetariánus, de a hétköznapokban tökéletesen elvagyok a hús nélküli ételekkel, élvezem a sokféleségüket és nem utolsó sorban az elkészítési idejük is rövidebb. Párommal mindketten szeretünk főzni, ezért tudom megengedni magamnak ezt a "luxust".  A húsos étkek többnyire az ő specialitásai közé tartoznak, az ilyen kedvenceinket is megosztom majd, minden esetben megemlítve hathatós közreműködését. Ezen ételeket a Férfimunka cimkével jelölöm.
Lesznek még sütemények, édesek és sósak, régi családiak és modernek egyaránt.

Alapvető célom a kedvcsinálás, mindenkit arra bíztatok, hogy bátran próbálkozzon, nagyon jó dolgok sülhetnek ki belőle. Tökéletesen megfér egy konyhán belül a hagyományos és az új, ami számomra a legfontosabb, az a változatosság. Az általam közölt recepteket tekintsétek iránymutatásnak, ami alapján ki-ki megalkothatja a saját ízvilágának megfelelő finomságot. Semmi nincs kőbe vésve, ezt ne felejtsük el... elvégre magunknak csináljuk :)


  
Kedvenceim (a teljesség igénye nélkül)  melyek inspirálnak:

Könyvek:

Camellia Panjabi: A legjobb curryreceptek Indiából
101 Csípős és fűszeres étel (Good Food)
Super Hot! – Minden idők legtüzesebb chilis receptjei
Világkonyha - öt földrész hatszáz receptje
Carluccio – Contaldo: A két falánk olasz
Tészta és rizs ételek
Hugh Fearnley Whittingstall: 3 jó dolg a tányéron

Magazinok:

 Good Food Magazin 
       

TV műsorok:

Food Poker (Ászok a konyhában)
A két falánk olasz
Könnyű indiai konyha
River Cottage
Fűszertúra a világ körül
Yotam Ottolenghi Mediterrán lakomái
Rick Stein: Spanyolország


Szakácsok:
Anjum Anand
Gordon Ramsay
Antonio Carluccio
Raymond Balnc
Hugh Fearnley Whittingstall
Jamie Oliver
Yotam Ottolenghi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése