Praktikák

Hogyan őrizhetjük meg a friss fűszerek, zöldségek, gyümölcsök aromáit az ínségesebb téli hónapokra? 
Íme néhány kipróbált és jól bevált praktika: (folyamatosan bővül)


Citrusok leve mint különleges jégkocka



Még tart egy rövid ideig a Meyer citrom szezon (talán) de lime, citrom, vagy narancs, grapefruit levét is eltehetjük így. A citromot például akkor, amikor éppen jó áron hozzájutunk, mert nyáron nagyon is jól jön a friss citromlé. Még jégkocka helyett is jó 😏


Fűszervaj bonbon formában






Bazsalikomos, de más zöldfűszeres vajat is készíthetünk ilyenkor nyáron: ekkor a felaprított bazsalikomot reszelt citromhéjjal és kevés sóval vajjal kikeverjük, majd lefagyasztjuk. Szilikon bonbonformába öntve már adagolva tudjuk lefagyasztani, majd papírkapszlikba tenni és dobozban tárolni. Így adagolva nem kell farigcsálni a kemény vajat és egy "bonbon" tökéletes adag egy szelet hús tetejére. Az igazi nyár ízeit varázsolja a tányérunkra. Forró sülthús tetején csak hagyjuk elolvadni.... csirkével a legjobb.



Készítsünk snidling "pesto"-t!


A cserepes snidling nagyon jó dolog, igazi tavaszi üdeség, de ha beindul, nő mint a bolondgomba. Túlságosan is nő.... és naponta azért annyit nem tud az ember megenni belőle. A növényt visszavágva újabb növekedésre serkenthetjük, a levágott snidlinget pedig olivaolajjal és sóval aprítógépben összedarabolhatjuk. Kicsit hagyjuk rusztikusra, annál jobb lesz. Gyönyörű marad a színe és egy kis mokkáskanálnyi elég belőle. A lényeg, hogy üvegbe zárva tartsuk hűtőben és a massza tetejére mindig öntsünk olivaolajat, az lesz a védőréteg.

Így tedd el a tojásfehérjét!


Fagyasztóba természetesen, de az a nem mindegy, hogy milyen formában. Előre nem tudja az ember, hány fehérje fog egyszerre kelleni, ezért kettesével-hármasával sok kis dobozban elég nehézkes a dolog. A szilikon muffinformák azonban megoldják ezt a problémát. Egyesével mennek a fagyasztóba, másnap pedig kivéve a formából már mehetnek egy közös dobozba. Jéggé fagyva nem ragadnak már össze és annyit veszek ki később belőle, amennyit csak akarok.


Chili és különféle csípős paprikák



A citromhoz hasonlóan járunk el....... előtte azonban a paprikák végét levágjuk, két tenyerünk között görgetve leszakítjuk a magjait. Utána már csak jól ki kell rázni őket a mosogató fölött. Maggal együtt is lehet persze fagyasztani.

Az egész mehet megint csak egy dobozba és főzéskor csak kiolvasztás nélkül, egyből tesszük az ételbe.



Lime illetve citrom szeletek, cikkek




Ha nem kezeletlen a gyümölcs héja, akkor alaposan megmossuk és cikkekre vágjuk. Jégkocka tartóba vagy tálcára tesszük őket elkülönítve egymástól. Amikor megfagytak, mehetnek egy közös dobozba a fagyasztóban, akkor már nem fognak összeragadni.
Felhasználás: jégkocka helyett.....


Gomba



Csiperke gombából érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget megvenni és leszotírozni, vagyis kevés zsíron vagy olajon kevergetve lepirítani. Mehet hozzá egy kevés só és addig kell pirítani, amíg a nedvességtartalma el nem párolog. Ekkor a zsiradék "víztisztává" válik.
Ezután , ha kihűlt, dobozokba szétosztva mehet a fagyasztóba. Kiválóan felhasználható tésztaételekhez, tokányhoz, levesekhez.de akár rántottához is. Ha van szárított vargányánk, ahhoz is kiváló kiegészítő.




Gyömbér

Nagyon intenzív íze és illata miatt egyszerre kis mennyiség kell belőle, általában úgy adják meg, hogy 1 – 1,5 cm. De melyik részén mérve? Formája enyhén szólva is szabálytalan. Könnyebb úgy számolni, hogy egy felnőtt ember hüvelykujjának az utolsó perce, kb. ez a méret szükséges. A gyömbért csak egy darabban tudjuk megvenni, ezért az eljárás a következő:
Meghámozzuk és feldaraboljuk a hüvelykujj mérce szerint és darabonként alufóliába csomagoljuk. Mehet a fagyasztóba egy dobozkába. Fontos, hogy felhasználásnál nem kell kiolvasztani, hanem fagyott állapotban sajtreszelőn egyszerűen lereszeljük.




Petrezselyem, kapor, menta

A fagyasztás a megoldás, de többféle kísérlet után alakult csak ki az üdvözítő módszer:
A növényt jól megmossuk, majd saláta centrifugán árpörgetjük. Ezután szedegetjük le a leveleket a szárról. Mire végzünk, szinte száraz is lesz és ekkor aprítógépben összeaprítjuk és dobozban mehet a fagyasztóba. Az eredmény szórható, színét megőrző állag lesz.




Bazsalikom

Ő az, aki nem szereti a fenti módszert, összeragad és elveszíti a színét is. Az íze ott van, de a látvány nem igazán étvágygerjesztő.
Jobban járunk, ha a mosás – centrifugálás  után még az aprítógépben olivaolajat, sót (esetleg fokhagymát) is adunk hozzá, vagyis egy pesto alapot készítünk, amit hűtőben sokáig eltarthatunk.

Fokhagyma

Kora ősszel, amikor megjelennek a télálló fokhagymák, akkor érdemes neki állni a házi fokhagymakrém elkészítésének.


A fokhagymát gerezdekre szedjük és forró vízben blansírozzuk. Így pillanatok alatt ledobja a héját. A megpucolt fokhagymát húsdarálón ledaráljuk, lemérjük és a súly 10%-ának megfelelő sóval, valamint folyamatosan adagolt olivaolajjal botmixerrel összeturmixoljuk. Annyi olajat teszünk hozzá, hogy a botmixer tudjon dolgozni, illetve hogy krémes állagot kapjunk. Sokáig eláll hűvös helyen és roppant kényelmes a használata.



2 megjegyzés: