avagy a karamella krém története ☺ Szeretünk spájzolni, mi tagadás.
Szeretek megvenni dolgokat akkor is ha még konkrét elképzelésem nincs is, mire
fogom felhasználni. Így történt a szlovák karamella krémmel is..... ami itt
várt ötletre, ihletre már egy ideje. Ekkor jött az én drága barátnőm, Évi ♥ argentin dulce de leche krémmel töltött aprósüti receptje. Telitalálat.
2 pohár kukorica liszt
1,5 pohár búza finomliszt
0,75 pohár porcukor
1 csomag sütőpor
1 csapott mokkáskanál só
20 dkg puha vaj (csak vaj jó,
margarin nem)
3 tojás sárgája
1 citrom lereszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat
3 evőkanál jóféle konyak
1 doboz készen kapható karamella
krém (ebből marad is egy kevés)
kókuszreszelék (ez el is maradhat)
A puha vajat a porcukorral
kihabosítottam, beletettem a citromhéjat majd egyenként a tojás sárgákkal is
tovább kevertem amíg szépen összeállt a krém. Ezután adtam hozzá a konyakot és
a vanília kivonatot.
A liszteket, sót, sütőport külön
edényben összekevertem és adagolva a krémbe dolgoztam. Amikor összeállt
folpackba csomagoltam és 1 órára a hűtőbe tettem.
A hűtőből kivéve kicsit lisztezve
kinyújtottam. Nagyon szerettem vele dolgozni gyönyörű sárga és kellemes állagú
a tészta, könnyen nyújtható. Alatta azonban lisztezzük a felületet vagy
nyújtsuk sütőpapíron (nekem az nem jött be de ez egyéni dolog). 4-5 mm-esre
nyújtottam és pici, kb. 3 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrtam a korongokat.
Mint a macaron, akkorák lettek így. Palacsintaforgatóval óvatosan átemeltem a
sütőpapírral bélelt tepsire őket. Magasságban nőnek kicsit, de oldalra nem, így
elégnek bizonyult 1,5 – 2 cm-es távolságra tenni őket egymástól.
Alsó-felső állásban 175ºC-ra előmelegített sütőben kb. 8
perc alatt készre sütöttem őket. Nem szabad megbarnulniuk!
Még melegen törékenyek, óvatosan
rácsra tettem őket. Ahogy kihűltek, meg is keményedtek. Ekkor megtöltöttem őket
a karamella krémmel.
Ilyen krémet lehet készen kapni,
én ezt ismerem, ez nagyon finom. Szlovákiában lehet beszerezni, Salko a neve.
Készíteni is lehet persze a krémet, sok recept kering a neten, de nekem ennél
jobb nem kell.
Az összeragasztott kis sütiket
ezután kókuszreszelékbe forgattam, ami a krémre ragadt csak rá, ezzel adva meg
ezt a különleges megjelenést. Ráadásul így nem ragadnak össze ha véletlenül egy
kicsit több krém sikeredett valamelyikbe. Nálunk volt kókusz nélküli is, úgy is
nagyon finom.
Tetejét porcukrozhatjuk
tálaláskor. Isteni finom, a kukoricaliszt miatt omlós, porhanyós a tészta, egy
falat tömény boldogság ♥
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése