A lángos remek dolog, ami viszont nagyon nem az... a bő olajban, zsírban sütés. Számomra legalábbis. Minden lehetőséget igyekszem megtalálni, hogy ezt a sütési módot ki lehessen váltani. Sütőben sütve kicsit más, de szerénytelenül úgy is mondhatnám, hogy jobb ☺
Hozzávalók:
20 dkg liszt
25 dkg héjában főtt burgonya (héjastól nyersen mérve 30 dkg)
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
1 teáskanál só
kb. 1/2 dl olivaolaj + a kenéshez
kb. 2 dl tej
frissen őrölt bors
frissen őrölt bors
A burgonyát héjában megfőztem, még forrón meghámoztam és krumplinyomón áttörtem. Egy lapos tányérra tettem hűlni, időnként villával megforgattam.
Az élesztőt a cukros tejben felfuttattam, utána mindent összegyúrtam és tálban
letakarva megkelesztettem a tésztát. Viszonylag lágy legyen a tészta.
Négyfelé osztottam, majd egyenként kézzel húzogatva szabálytalan, lángoshoz hasonló formára nyújtottam. Egyik felét megolajoztam, ez került alulra a sütőlapon.
A lángosok tetejét is
megkentem az olivaolajjal, megszórtam egy kevés frissen őrölt színes borssal és
a 200ºCra előmelegített sütőbe tettem légkeveréssel és 10 percig hagytam ezen a
hőfokon sülni.
Ezután levettem a
hőfokot 180ºC-ra és még 15 – 20 percig sütöttem, amíg szép pirosasra sült.
Lencsefőzelékkel, egy jó
kis leves után, vagy csak úgy egy hűvös téli délutánon..... fenséges ☺ A teteje se csúnya, de az alja.... Frissen sülve a legjobb, eszerint érdemes tervezni a mennyiségeket.
Lehet fagyasztani vagy hütőbe rakni a nyers tésztát?
VálaszTörlésKedves Bettina, nem próbáltam fagyasztani, de gondolom, hogy lehet, ahogy a sima, krumpli nélküli lángos tésztát is lehet.
VálaszTörlés