Tegnap megint zsírszalonnát
sütöttünk ki, finom tepertő lett egy jókora adag. Ilyenkor mindig készül
pogácsa, de most nem a megszokott nagyis recept szerint akartam sütni, hanem
olyan igazi könnyű, levelesre vágytam. Aranytepsi Andika receptjét választottam
ki, tökéletesen az lett a végeredmény, amire vágytam.
Hozzávalók:
50 dkg liszt (keveréket
használtam, 40 dkg finomliszt +10 dkg tönköly)
15 dkg darált tepertő
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
2,5 – 2,8 dl tej
2 teáskanál só a tésztába
1 tojás sárgája
3-4 dkg zsír
még ½ teáskanál só a tepertőre
frissen őrölt fekete bors
A
tésztát összeállítottam, a cukros tejben felfuttatott élesztőt a liszttel
és a zsírral alaposan kidagasztottam, majd duplájára kelesztettem. Ezután
kinyújtottam 1 cm vastagra és megkentem a darált tepertővel, megsóztam és
megborsoztam. Fentről és lentről visszahajtottam, ezután a két oldalról is és
visszatettem a dagasztó tálba újabb kelesztésre 15-20 percre.
Újra kinyújtottam, újra
hajtogattam, majd még egy pihentetés következett.
Végül újra kinyújtottam ujjnyi
vastagra, berácsoztam a tetejét és 5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrtam a
pogácsákat. A maradékot összedolgoztam és abból már négyzetek lettek, hogy ne
legyen újra maradék.
Közben bekapcsoltam a sütőt 200ºC-ra alsó-felső állásra. A pogácsák
még pihentek a tepsiben, amíg a sütő bemelegedett. A tetejüket megkentem
tojással, majd 25 perc alatt szép pirosra sütöttem őket.
Amikor megsültek, megkentem
tejjel, majd pár percre konyharuhával letakartam őket.
Gyorsan ráugrottunk és alig
tudtuk abbahagyni, annyira finom volt. Pihekönnyű, kívül ropogós, belül puha
finomság, gyönyörűen szétváló rétegekkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése