az úgy történt, hogy egy nagyobb
darab (jó nagy darab) finom óvári trappista sajtunk maradt. Pogácsa
természetesen készült, de kellett még valami.... a sajttekercs, amit húsvétkor
kóstoltam, de magam még nem készítettem. Eddig.
30 – 35 dkg trappista vagy gouda
sajt
20 dkg brindza
2-3 dkg vaj
5 dkg natúr krémsajt
petrezselyem, kapor vagy más
zöldfűszer ízlés szerint
sonka vékonyra szeletelve (Prágai
sonka a legjobb talán hozzá)
Ahogy utána olvastam, egyszerűnek
tűnt, ráadásul a sajt olvasztására majd kinyújtására különösen kíváncsi voltam.
Feltettem egy nagyobb lábasba vizet, a sajtot pedig kb. 2 centis szeletekre
vágtam. Úgy csomagoltam folpackba, hogy a darabokat egymás mellé téve kb.
egyforma vastagságú tömböt kapjak. Így egyenletesen tud a hő hatására olvadni.
A csomagot ezután celofán
sütőzacskóba tettem és a forrásban lévő vízbe tettem. Egy hosszabb kanálra
szükség lesz, mert nem akart lent maradni, ezért lenyomtam hogy ellepje a víz.
Hagytam csendesen forrni és kb. 20-25 perc múlva már érezhető volt hogy
teljesen megolvadt, folyósnak éreztem.
Amíg ez megtörtént, elkészítettem
a zöldfűszeres krémet. A hozzávalókat villával összekevertem, úgy mint a túrót,
nyomkodva. Mentek bele a zöldfűszerek, de ez esetben só nem kellett, mert a
brindza elég sós volt.
A munkalapra folpackot terítettem
ki és ráöntöttem a sajtmasszát, nagyon jópofa volt, ahogy terült szét. A
tetejére is folpackot simítottam és nyújtófával kinyújtottam úgy fél centi
vastagra,nagyjából téglalap alakúra. Megkentem a fűszeres masszával (kicsit
nehezen ment, ezt is végül a fólia segítségével a nyújtófával egyengettem el. A
sajt ugyanis puha még, óvatosan kell vele bánni. Végül rátettem egymást fedve a
sonka szeleteket és mint a rétest feltekertem. Konyharuhával letakarva hideg
helyre tettem, majd néhány óra múlva már lehetett szeletelni.
Nem csak szép és mutatós, de
nagyon finom is. Persze elengedhetetlen hogy jó minőségű sajtot használjunk.
Ezzel a bejegyzéssel kívánok
mindenkinek nagyon boldog újévet! Jövőre folytatjuk ☺
Régi emlékek jöttek elő. Fiatal koromban sok sajttekercset készítettünk. Itt az idő újra kipróbálni. Kösz az ötletet. Boldog új évet kívánok!
VálaszTörlésNektek is nagyon boldog Újévet Ani ! Igen, ez a régi időkből, a hidegkonyha fénykorából lehet ismerős. Tejivó meg Mézes Mackó ..... régen volt.
Törlés