Nincs is jobb annál, amikor a
Meyer citrom, ami önmagában is olyan napsugaras, találkozik egy igazi olasz
„pasta”-val..... A citromos - petrezselymes - parmezános ízkavalkád egyszerűen
zseniális.
Kalandozás a fűszerek világában avagy merüljünk el a világ fűszereiben. Mottó: A recept csak inspiráció. Sohasem kotta.
2015. január 28.
2015. január 25.
Gesztenyés – rumos meggyes kifli
Az a bizonyos túrós alaptészta –
eredetileg egyenlő arányban tehéntúró, zsiradék és liszt – kissé átalakítva sokszor szerepelt már nálunk de mindig sós formában. Kiváncsi voltam, milyen
lesz édesen elkészítve ezért egy gesztenyés változatot néztem ki magamnak „A gesztenye” című nemrégiben megvásárolt könyvemből.
2015. január 21.
Narancsos csirkecomb – Szakácsmustra 8.
Őrült Szakácsmustra van most,
vagyis Szakácsmustra Őrülten jó módra ☺ A kiválasztott pedig nem más, mint Frank Júlia..... akitől
érdekes módon a neten alig találni receptet. Illetve vannak, de nem tudom
mennyire feldolgozások azok már. Sebaj, mert régről van nekem 1 db könyvem
tőle, ráadásul ez a könyv egy kicsit „őrült” dolgokat is tartalmaz. Már ha a
narancsos csirkét annak nevezhetjük... 1990-ben, amikor kiadták az Izraeli konyha magyar módra című könyvet, azért még nem volt annyira standard dolog itt nálunk.
2015. január 17.
Mogyorós csók
Hugh Fearnley Whittingstall
műsorában készítették ezt az egyszerű de nagyon jónak látszó nassolni valót. Tim Maddam receptje volt az alap, de egy kicsit alakítottam rajta. A
prototipus túlzottan szétterült, ezér inkább keményebbre vertem fel a habot, és
felavattam újdonsült macaron készítő szilikon sütőlapomat is. Maradék
tojásfehérje sokszor kerül, érdemes kettesével lefagyasztani és akkor jöhetnek
az ehhez hasonló finomságok:
2015. január 15.
Tökös gnocchi Gorgonzola szószban
Ez a gnocchi tényleg tökös lett,
a szó szoros értelmében is ☺ A
fűszerekkel megsütött nagydobosi sütőtök mellé azért került bele főtt krumpli is,
hogy meglegyen a tartása a tésztának. A Gorgonzola mártáshoz pedig volt már szerencsém,
csodálatosan zamatos, a natúr gnocchinak is tökéletes kísérője.
2015. január 13.
Orjaleves
Csontlevest, vagy orjalevest
valahogy nagyon ritkán főzünk... most is azért került rá sor, mert gondosan le
lett fagyasztva egy adagnyi csont a legutóbbi sertéshús vásárláskor. A fagyasztót
meg praktikus időnként kienni, nem csak mindig befele halmozni a dolgokat ☺ Az lehet az ok, hogy a klasszikus
leves + főfogás egyszerűen sok.... ez a fajta leves meg ahhoz kevés, hogy
egytál ételként, esetleg némi sós vagy édes házi sütésű finomsággal együk. Néha
azonban kell ez is, mert szeretjük. Főleg télvíz idején.
2015. január 10.
Torta csak így egyszerűen - SAD 29.
A családunkban ez volt „A” Torta....
a Nagymamám féle diós piskóta kakaós krémmel. Gyerekként talán nem értékeltük
kellőképpen, azt hiszem, ez sokunknak ismerős helyzet. Nem volt elég díszes,
krémes stb... és mindig, minden alkalomra ez készült. 70 évvel ezelőtt is... az
Édesapám gyermekkorában. Nyolcvanadik születésnapján anno ezzel köszöntöttük a
Nagymamát most pedig én sütöttem meg Édesapám névnapjára aki már 80 felett jár....
2015. január 8.
Csülkös bableves
Igazán klasszikus étel, megunni
egyszerűen nem lehet ☺ Fejtett
babot minden évben teszünk a fagyasztóba. Jó kis nyári program kifejteni a
babot, főleg ha a télen belőle készülő finomságokon jár közben az ember esze.
2015. január 5.
Céklás - mazsolás sárgarépa saláta
Télen is szükségünk van a nyers
salátákra, a kínálat azonban elég korlátozott. A cékla különösen értékes
anyagokat tartalmaz és amióta felfedeztem a hosszúkás fajtát, azóta nagyon
szeretem így elkészítve. Finom édeskés, lágy és kevésbé földes ízű, mint a
jóval elterjedtebb gömbölyű fajta. A sárgarépa szintén tökéletes, az
olivaolajjal előcsalogathatjuk az A vitamin tartalmát is.
2015. január 3.
Malfatti - a tökéletes rontás
Állítólag valaki valamit nagyon
elrontott, amikor az általában töltelékként használt spenótos fűszeres-sajtos
ricottából gombócot készített már csak hogy mentse a menthetőt ☺ Milyen jól tette ! Megint egy réges
régen kiszemelt étel, aminek most jött el az ideje. A ricotta beszerzése
ugyanis nem egyszerű, legalább is akkor, ha jó ízű és minőségű ricottát
akarunk. Most sikerült és leveles spenót
is volt a fagyasztóban ☺ Íme a
zöld gombócaim:
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)