meg máskorra is persze ☺ A világ legegyszerűbb dolga és ezerféle ízben keverhetjük ki a tölteléket. Nálunk most egy májkrémes verzió
készült, gyorsan, egyszerűen és már behűtve várja az estét. Mennyiségeket sem
írok, bármennyi tojásból és szinte bárhogyan.... na ezzel most sokat segítettem
☺ De szilveszter van, ez ma egy
ilyen nap, ilyen bejegyzés.
Kalandozás a fűszerek világában avagy merüljünk el a világ fűszereiben. Mottó: A recept csak inspiráció. Sohasem kotta.
2015. december 31.
2015. december 29.
Diós csirkemell hajdinával Blogkóstolóra
Néhány kihagyott forduló után
ismét neveztem a Blogkóstoló nevű játékba. A 26. forduló házigazdája Lívia (Simone gasztroságai) M Márti blogját, a Legyünk egészségesek-et sorsolta nekem, ahonnan
egy diós mártással kombinált sült csirke receptet választottam. Az eredeti
recept itt található az én verzióm pedig ilyen lett:
2015. december 27.
Vaddisznó gerinc áfonya mártással és zsemlegombóccal
ahogy a Ház Ura készíti:
A sors úgy hozta, hogy „beesett” a hűtőbe egy nagyon szép, kiló körüli
csontozott vaddisznó gerinc és mivel ilyennel még nem találkoztunk valódi
izgalommal készültünk Gabival a nemes feladatra J
Első lépésként lehártyáztam (ez feltétlenül szükséges, hogy az ízek jól
átjárják a húst mindenütt, de azért is, hogy sütéskor ne veszítse el a szép
formáját), majd beletettem a langyosra hűlt páclébe és hűvös helyre tettem 3
napra, de ügyeltem rá; naponta kétszer megforgattam benne.
2015. december 23.
Karamellás krémes alias Gizella tészta
Ez a csupa puha krémes finomság
„Gizella tészta” néven került bele a családi receptgyűjteménybe a
hódmezővásárhelyi nagymamám révén. A név eredete talány, lehet, hogy egy
Gizella nevű ismerősétől kapta a receptet. A sütemény viszont kiállta az idők
próbáját. Így karácsonykor különösen illik az ünnepi asztalra.
2015. december 21.
Pisztáciás bonbonok amatőr módra
Nem vagyok bonbon készítő és a –
most már 2 db – szilikon öntőformán kívül nincsen is hozzá való felszerelésem.
Nem is tervezem, hogy ebbe az irányba komolyabban elmélyedjek. Kedvtelésnek
azonban nem rossz ez az egyszerű mód, mellyel kedvünkre ízesíthetünk
csokoládékat. Ajándéknak sem utolsó főleg akkor, ha már belejöttünk, hogyan
legyen szép, fényes és légbuborékoktól mentes a bonbonunk.
2015. december 18.
Habkarikák a karácsonyfára
Lépten nyomon látni ilyeneket
üzletekben, szépek, szabályosak és olcsók is. A saját készítésűnek azonban van
egy utánozhatatlan feelingje. Talán mert szabálytalanok, gnómok, vagy ki tudja,
de abszolút egyediek és megismételhetetlenek. Az enyémek most ilyenre
sikerültek.
2015. december 17.
Lencseleves
Az újévi lencsefőzelék rendszeres
vendég nálunk, lencselevest azonban eddig még nem főztem. A miértre nincs
válasz természetesen ☺ De
miután mindig mindenből van egy első alkalom, gyorsan le is jegyzem, hogy
készült, mert mostantól szerepelni fog az étlapunkon. Nagyon jó ebéd egy
palacsintával például.
2015. december 13.
Svéd sáfrányos Luca kalács
Régen volt már kelt tészta és
éppen megtaláltam ezt az érdekes receptet egy tavalyi GoodFood magazinban. Szent
Luca napja Svédországban a fény ünnepe, ezzel kezdődik meg a karácsonyi
időszak. A sáfrány meleg sárga színe és különleges aromája is a melegséget, a fényt hozza el. Frissen,
vajjal megkenve egy pohár forró kakaóval mennyei.
2015. december 11.
Káposztasaláta turbózva
Eredetileg egy nagyjából standard
Coleslaw lett volna. Ha nem borsózna a hátam az „újragondolt”
kifejezéstől, akkor annak nevezném ☺ Elsőként a dresszinget kevertem ki és elég soknak találtam. Mindössze
1 szál sárgarépa meg egy miniatűr káposzta volt lereszelve és nem tetszettek az
arányok. Ekkor jött a jól ismert kutakodás. Egy öklömnyi zellergumó és 3 db
körte került a kezembe, amikkel már teljesen helyreállt a rend.
2015. december 9.
Túrós batyu leveles tésztából
Leveles tésztát még nem gyúrtam
és őszintén szólva nem is merült fel még a gondolat, hogy miért is kellene.
Amikor ilyesmít kívánunk enni, akkor teljesen jó szolgálatot tesz akár a friss,
akár a fagyasztott készen kapható tészta. A fagyasztottnak még az az előnye is
megvan, hogy ott van „raktáron” és ha hirtelen ennénk valami ilyesmit, csak elő
kell kapni.
2015. november 30.
Marokkói csirkecsíkok citromos kuszkusszal
GoodFood a javából ☺ Egy régebbi számban találtam rá
erre a remek receptre. Gyors, egyszerű és fenséges. Egy 2 személyes étkezésre elegendő egy-egy
csirkemell filé. Ezt érdemes inkább nagyobb adagban megvenni és előkészítve,
külön-külön csomagolva lefagyasztani. Akkor nincs akadálya, hogy bármikor
elkészítsünk egy ilyen, vagy ehhez hasonló ínyencséget.
2015. november 28.
Mákos gyűrűk Adventre
Karácsony előtti mákpróba van, na
meg holnap már Advent első vasárnapja. A hó is elkezdett hullani és ha nem is
fehér a táj, de egyre biztosabban benne vagyunk az ünnepek előtti
készülődésben. Ez az időszak az aprósüteményeké, kekszeké és mindazoké a kis
finomságoké, amikre egész évben vártunk.
2015. november 25.
Karibi babos kókuszos rizs
Hugh Fearnley Whittinstall szerint
a 3 jó dolog.... és tényleg ☺ Ez az étel önmagában is laktató, de
persze köretként is ehetjük. Nekem inkább egy jó saláta passzolt hozzá és elég
is volt ebédre. Babból kétfélét használtam, mert a fekete babból nagyon kevés
volt már csak. Így még szinesebb, izgalmasabb lett. A kókuszos – szegfűborsos
ízek pedig.... önmagukért beszélnek.
2015. november 24.
Stollen formában sütve
A Stollen az a német karácsonyi
sütemény, amit már jóval az ünnep előtt el lehet , sőt, el is kell készíteni.
Minél többet áll, annál jobban összeérnek az ízek. Hűvös helyen, jól
becsomagolva szeret lenni, ezért inkább annak ajánlom, akinek van lehetősége
hűvös kamrában hetekig tárolni.
A hozzá való formában sütve
kapjuk meg a jellegzetes „púpos” formát. Természetesen forma nélkül is
elkészíthető. Az alábbi recept egy az
egyben a formához mellékelt változat.
2015. november 22.
Ököruszály és velőscsont leves
Gyerekként el nem tudtam
képzelni, mi lehet ez? Még rejtélyesebbnek tetszett, mint az orjaleves ☺ Nos, ma már annyira sűrűn nem találkozunk
az elnevezéssel a hétköznapokban, és azt hiszem, a marhafarok sem terem meg
minden hentesnél vagy szupermarketben. Ezzel fel is lebbentettem a fátylat, nem
másról van szó, mint egy klasszikus, finom marhahús levesről, amit az állat ízletes csontos-cupákos
farkából készítünk.
2015. november 16.
Bécsi tarka kuglóf
Ez a kevert tésztás változat
nekem az igazi kuglóf. Ausztriában szállodákban a reggeli kávé mellé.... mindig nagyon
szerettem - szeretem. A korábban készült kelt kakaós változat inkább kalács formában elkészítve tetszene. Külsőre hasonlít a kettő, de mind állagban, mind az elkészítési módban teljesen más.
2015. november 11.
Mangós kókuszos túrókrém
Köszönet Konyhavirtuóznak a remek
ötletért, receptért ☺
Nemrégiben cca 35-40 év kihagyás után elkövettem azt a baklövést, hogy vettem
egy vaniliás krémtúrót. No komment, újabb 50 évig biztos nem fog ez
előfordulni. Krémtúrót inkább itthon, tetszés szerint ízesítve, szinesítve.
2015. november 9.
Wellington sertésszűz
Újabb
csodás Férfimunka, illetve azért a teljes ebéd közös munkából állt össze. A
köret az én művem, az majd a bejegyzés végén fog szerepelni. Jöjjön előbb a
lényeg:
2015. november 4.
Árpagyöngy rizottó almával, karalábéval
és még egy kevés szárított
vargányával és sárgarépával. Az étel becsületes neve egyébként orzottó. A
rizottó nevet már megszoktuk, ez kissé furán hangzik, de Olaszország déli
részén, ahol ezt készítik, így hívják. Nem mai találmány ez, csak most
divatba jött itt nálunk. Egy másik, „tavaszi” változat itt található. Most
jöjjön az őszi:
2015. november 1.
Tarja vadasan
Ez az étel nálunk tipikusan és ízig-vérig férfimunka. Úgy vagyunk mi itthon vele, hogy
mindig az készíti az ételt, akinek az éppen jobban „fekszik”, örömmel és
rutinosabban tud dolgozni vele. Itt vitán felül áll, hogy ki a szakács és ki a
kukta ☺ Nem is változtatok semmit, mutatom úgy, ahogy a Ház Ura megírta:
2015. október 28.
Spenót besamellel
ahogy Hugh Fearnley Whittinstall
csinálja... vagyis majdnem úgy. Abban azonban egyetértek vele, hogy ez egy
igazán kényeztető fogás akár csak magában is.
Érdekes, hogy olyan ízek jönnek elő így a spenótból, amik eddig rejtve
voltak.
2015. október 25.
Cannelloni spenóttal és ricottával
avagy a Háza Ura kedvence ☺ Ehhez képest még nem próbálkoztunk
meg vele, talán egyszer régen, de az elég felejthetőre sikeredett. Most a
Streetkitchen blogon egy nagyon izgalmas és egyszerűnek ígérkező receptre
bukkantunk, igaz más töltelékkel. A
szósz onnan, a töltelék innen.... így lett kerek, azaz inkább cső.....
2015. október 20.
Zellerkrém leves kurkumával
Nagyon rákaptam a krémlevesekre,
akár a meleg, akár a hideg változatuk igazi ínyencség tud lenni. A zeller a
maga intenzív ízével érdekes kihívás a fűszerezést illetően. Nekem azonban
megvan a jól bevált hozzávalóm. Ebben a quiche-ben ugyanez a fűszerkeverék
szerepel és most is ugyanolyan jó szívvel ajánlom. Nagyon jól működnek együtt a
zellerrel ezek a fűszerek, kiemeleik egymás ízét.
2015. október 17.
Sacher torta
Ünnepi torta készült, születésnapra, a recept
pedig a dr. Oetker féle „Bécsi sütemények” könyvben leírt változat. Jobbnak
láttam nem keresgélni további recepteket, mert garantáltan nincs két egyforma,
amit egy ilyen emblematikus desszert esetén nem is igazán értek.
2015. október 14.
Narancsos édeskömény saláta
Ezt a salátát könnyű összerakni.
A nehézség abban lehet, hogy egyszerre megkapjuk a hozzávalókat. Talán mostantól egyszerűbb lesz, mert jönnek
majd az egyre jobb ízű narancsok. Az édesköményhez meg szezontól függetlenül
hozzájuthatunk, ott a kérdés csupán az, mennyit szánunk rá. Kis utánajárással
és szerencsével azonban nem lesz ez egy eget verően drága saláta. Az ízélmény
pedig mindent megér ☺
2015. október 11.
Almás rétes bécsiesen
A töltelékre gondolok az
elnevezésnél, mert a rétestészta elkészítésére nem vállalkoztam. Lehet, hogy
egyszer az is eljön, de most a töltelék érdekelt elsősorban. Nem készült még
nálunk almás rétes, ezért több receptet összedolgozva kialakítottam a
sajátomat. Mindenképpen a darabolt almás változatot szerettem volna, nem a reszeltet. Jó lett, megtartjuk ☺
2015. október 5.
Paradicsomos gombaragu kagylótésztával
Régen hoztam már tésztaételt,
pedig a szokásos heti pasta megvolt az utóbbi hetekben is. Ismétlések, vagy
éppen maradékok felhasználásával készült ad hoc ételek nyilván nem kerülnek ki.
Most azonban egy eddig még nem szerepelt finom ragu készült, így:
2015. szeptember 27.
Omlós krémes szilvatorta
ami nem is amolyan igazi torta,
inkább egy omlós pite jó sok szilvával és a végén nyakon öntve egy kis
fahéjas-vaniliás tejszínes öntettel. A quiche egyik édes változata, amit más
gyümölccsel is biztosan elkészíthetünk. Nem tudom, honnan a recept, pár éve
találtam és akkor megsütöttem, a recept pedig bekerült a sütis füzetbe az
ismétlésre érdemes sütnivalók közé.
2015. szeptember 24.
Vajas morzsás karfiol
Történt, hogy a szilvásgombóchoz egy kicsit túlméreteztem a pirított vajas morzsát. Elég sok megmaradt és én
nagyon nem szeretek semmit kidobni. Ilyenkor jön a gombhoz a kabát módszer,
ezért keresgéltem zsemlemorzsát igénylő recepteket. Több esélyes is lett, de
közben eszembe jutott a jó öreg vajas karfiol. Gyerekkori emlék, idejét nem
tudom, mikor ettem utoljára.
2015. szeptember 16.
Paradicsomos túrós párna
Azt gondolnánk, hogy a paradicsomhoz
csak a ricotta passzol, pedig egy jól eltalált fűszerezéssel a tehéntúróval is
mennyei összhangot alkot. Mindez egy ropogósra sült levelestészta ágyon..... de
nézzük, hogyan is készült.
2015. szeptember 8.
Harcsafilé paradicsomos babsalátával
Az utolsó finom, érett óriási
paradicsomok – amelyeket méltatlanul befőző paradicsomként, halomba dobálva
árulnak. Pedig.... milyen másak ezek, mint a szemre csodaszép, de ízben igen
csak szerény képességekkel bíró biliárdgolyók ☺
De valami újítás kellett már,
ezért most egy fehérbabos – lilahagymás salátába került. Megkoronázva egy szép
szelet grillezett harcsafilével.
2015. szeptember 4.
Szilvásgombóc
amolyan békebeli... igazi.... Nagymama féle ☺ Családi recept
alapján készült, de nyilván vannak
hasonlóságok a neten is fellelhető receptekkel. A mi tésztánk kicsit zsírosabb,
jóval puhább és nem kerítünk túl nagy feneket a gombócok megformálásának. Csak
egyszerűen, hatékonyan ☺ A
végeredmény pedig önmagáért beszél.
2015. szeptember 2.
Jamie füge salátája
Jamie Olivernél találtam ezt az
egészen izgalmasnak tűnő salátát. El is „raktároztam” magamban, mert tudtam,
hogy ez igazán a nekünk való ízvilág lesz.
Már csak a fügére kellett
várni....
2015. augusztus 31.
Cukkinis pite
Jókora cukkinikre sikerült szert
tennem és a konyhai robotgépünkhöz is beszereztünk egy ázsiai szeletelő
betétet, ami gyönyörű Julien-re szeletel. Adta magát a dolog... ezek a cukkinik
egy pitében fogják végezni.
2015. augusztus 27.
Cukkinis rizses rétes
egyszer valahol, valamikor ettem
egy ehhez hasonlót. Nagyon jó volt, azóta is megmaradt valahol hátul az
emlékeimben. Aztán most kaptam egy méretes cukkinit, volt éppen főtt rizs is,
így sort kerítettem rá. Egész más, mint a korábban készített cukkinis pite (recept itt ), de hogy melyik a jobb? Nehéz kérdés. Mindkettőt meg kell kóstolni.
2015. augusztus 20.
Őszibarackos csirkemell csíkok
Másodszorra főztem most, az első
még tavaly olyan hamar elfogyott, hogy esélyem sem volt lefotózni ☺ Egy 2010-es Príma Konyha magazinban talált
recept alapján készült, kicsit több fűszerrel, mert hát mégis csak..... Ami elengedhetetlen hozzá, az a zamatos sárga
színű magvaváló őszibarack.
2015. augusztus 16.
Görög töltött káposzta citromszósszal
Olyan régóta fenem a fogam erre
az ételre és aztán mindig kimarad. A nehézségét az okozza csak, hogy a
megfelelő levélszerkezetű káposztát megtaláljuk. Ami hajlékony, tekerhető,
csavarható és nem megy szét. Ez most is csak részlegesen sikerült.... de hát
nagy dolog. Alapvetően nem szépségversenyre készülünk, hanem egy jót akarunk
enni ☺
2015. augusztus 11.
Töltött paprika
Nem tudnám megmondani, miért csak
egyszer egy évben, de valahogy mindig így alakul. Ha kora ősz vagy késő nyár
van, jön a menetrend szerinti töltött paprika ☺ Amikor megjelennek a színesedő, narancssárgába és pirosba hajló
paprikák.... azokat szeretem, akkor jött el az idő.
2015. augusztus 10.
Saláta parádé
Paradicsom és uborka - ez az a
két saláta hozzávaló, amire egész évben vágyunk, az igazán jóízű, érett
példányokat azonban csak ilyen tájt lehet beszerezni. Használjuk ki a
lehetőséget, még megunni sem fogjuk őket, hiszen a variációk tárháza szinte
végtelen. Jöjjön itt néhány egyszerű, gyors, tökéletes nyári vacsorának való - csak úgy, ötlet szinten:
2015. augusztus 6.
Bajor krumplisaláta
Nem a klasszikus értelemben vett,
nálunk megszokott saláta, inkább egy különleges ízesítésű hideg törtkrumplinak
mondanám. Bajorországban a sülkolbász mellé kínálják. Felturbózható még
vékonyra szeletelt uborkával, retekkel is. A grillezett lazacszeletnek is
pompás kísérőjének bizonyult, de én még csak úgy, magában is nagyon szeretem.
2015. július 30.
Gombapaprikás kukoricás nokedlivel
Igazi klasszikus, bár egy kis
csavar azért került bele. A nokedlibe, ugyanis egy kis kukorica liszttel
bolondítottam meg. Hogy attól-e, vagy csak azért, mert nagyon régen ettünk
ilyet, az egész étel úgy ahogy volt hamar eltűnt a tányérról.
2015. július 23.
Brokkolis fusilli
David Rocco olyan guszta
brokkolis tésztát főzött nem olyan régen a TV-ben, hogy feltétlenül el kellett
készítenem. Saját fagyasztású brokkolim volt is hozzá, jóféle fussili is és még
egy bontott zacskó fenyőmag is árválkodott a fiókban. Némi Grana Padano, egy
kevés petrezselyem és már kész is.
2015. július 10.
Sárgadinnyés rizottó provence-i fűszerekkel
Idén méz édes sárgadinnyék vannak
☺ Szinte kívánkozik mellé
valamilyen sós dolog, hogy az ízek még jobban kiteljesedhessenek.
A klasszikus sonkás kombináción
túl is érdemes próbálkozni, például ezzel a zöldfűszeres rizottóval.
2015. július 7.
Uborka koktél
Belelendültem a „poharazásba” de egy
jó kis hideg leves megmozgatta a fantáziámat, amit éppen akkor találtam meg,
amikor egy már-már kidobásra ítélt kígyóuborka árválkodott a hűtőben. Az
alapötletet aztán a magam képére formálva született meg ez a koktél, ami végül
elég messze esik az ötletadó recepttől, de ez így van jól ☺ A színén kívül más hasonlóság nincs is.
2015. július 5.
Mákos citrusos joghurtdesszert
Joghurtból mindenféle tejszín
nélkül nagyon jó kis krémeket lehet kavarni. A sűrű, görög tipusú joghurt kell
hozzá mindenképpen. Ha pedig egészen biztosra akarunk menni, akkor egy kevés
habfixálóval megerősíthetjük a krémünk állagát. Poharas desszertnek is kiváló
alapja keksszel és gyümölcsökkel.
2015. július 2.
Karalábé főzelék sajtos omlettel
Tejes karalábéfőzeléket képzeltem
el mára, ráadásul a régen használt lestyánnal fűszerezve. Szerencsére a
mostani zöld karalábékkal már biztosra lehet menni, ropogósak és finomak, ezért
nem is szoktam agyonfőzni őket. A sajtos omlett kitűnő feltét hozzá, főleg, ha
egy kis reszelt sajttal is megbolondítjuk.
2015. június 28.
Sárgadinnyés meggyes mákos süti
Egy egyszerű kefíres kevert
tészta kicsit megbolondítva. A kefírben olyan anyagok vannak, amiktől különösen
finomak lesznek a kevert tészták. Ez a recept ráadásul még mérleget sem
igényel, egy normál pohárral mindent ki tudunk adagolni. A tetejére pedig
idénygyümölcsök ezerrel ☺ tetszés
szerint.
2015. június 25.
Pikáns marokkói hal
amit nagyon nagyon köszönök Évinek, mert fantasztikusan finom. Igyekeztem a hozzávalókat csak annyira
magyarítani, amennyire muszáj volt. Nílusi sügérre esélyem sem volt pl. de a
helyette felhasznált afrikai harcsa tökéletes választásnak bizonyult. Volt
néhány kisebb darab filé itthon, abból készült ez a csodás étel.
2015. június 18.
Padlizsános paradicsomos tészta
PPP azaz padlizsán - paradicsom - parmezán! Nagyon szeretem a padlizsánt és
különböző formában szeretem kipróbálni is. Valahol valamikor ettem egy nagyon
finom padlizsános-paradicsomos tésztát, nagyon jó emlékek maradtak róla. Ezt
próbáltam most reprodukálni. A olasz tésztaételek egyszerűsége és ízgazdagsága
ez esetben is lenyűgöző.
2015. június 13.
Mentás spárga krémleves
Még van spárga és már van nagy meleg, amikor jólesnek a
krémlevesek. Hidegen is, melegen is hűsítőek. Ezt a hatást tovább fokozhatjuk
egy kis friss mentával és joghurttal. A gyors folyadék pótlásnak igen kellemes
módja ☺
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)