Igazi látványos sós harapni való,
de az elkészítése egyáltalán nem ördöngősség ☺ A recept régi, rendszeresen előkerül újra meg újra, mert nagyon
finom. Kiváló karácsonyra is, de igazán tökéletes szilveszterre. Egy baja van
csak, nagyon gyorsan fogy ☺
Kalandozás a fűszerek világában avagy merüljünk el a világ fűszereiben. Mottó: A recept csak inspiráció. Sohasem kotta.
2014. december 29.
2014. december 27.
Bejgli - diósan és mákosan
Újabb nagymama recept, a bejgli,
ami évtizedek óta ugyanígy készül nálunk. Ez volt az első alkalom azonban,
amikor én sütöttem meg. Kellő izgalommal és várakozással tekintettem az esemény
elé és
örömmel zsebeltem be a – mi tagadás, hízelgő – dicséreteket ☺
2014. december 21.
Karácsonyi mini ischler
Eredetileg nem is karácsonyi... a
nagymamám régi receptje. Utoljára – le sem merem írni – vagy 35 éve ehettem ...
amióta ő elment, talán nem is sütöttünk ilyet – én biztosan nem. Arra
emlékszem, hogy a közepéből kiszúrt kicsi korongokat nem gyúrta vissza, hanem
egy részét kisütötte nekünk.... azok voltak a kedvenceink.
2014. december 20.
Bécsi vargányás krumplileves
Névnapomra a „Bécsi konyha” című
receptkönyvet kaptam ajándékba ☺
Átlapozva megakadt a szemem egy egyszerű, de annál nagyszerűbb krumplilevesen.
Olyan szép és étvágygerjesztő volt a fotó, hogy egyből el is dőlt – valami
hasonlót fogok készíteni.
2014. december 17.
Túrós- szezámos sós kockák
A klasszikus egyensúly túrós
pogácsát alakítottam át egy kicsit. Ha a zsiradék mennyisége ugyanannyi, mint a
liszt és a túró, akkor nagyon zsíros nekünk, ezért kicsit könnyítettem rajta. A
finomlisztet is felcseréltem teljes kiőrlésű és rétesliszt keverékére. Jobb
lett, mint az eredeti ☺
2014. december 15.
Gesztenyével és aszalt szilvával töltött pulykamell
Egy
vendégposztot osztok most meg veletek: sosem titkoltam, hogy Párommal mindketten
nagy konyhakedvelők vagyunk. Ez a nálunk már hagyományossá vált karácsonyi ebéd
az ő specialitása, ezért átadom neki a billentyűzetet:
2014. december 12.
Kakaós kelt kuglóf - Blogkóstoló 20.
A 20. Blogkóstolón Serpenyővirtuóz sorsolt és egy olyan kedves blogger társamat kaptam, akinek
munkásságát régóta figyelemmel kísérem. Csodás süteményei vannak, sósak,
édesek, keltek és krémesek egyaránt. Ő nem más, mint Tortafüggő Marisz.
Boldogan vetettem bele magamat a sütiparadicsomba és egy csodás kelt kuglófot választottam ki. 1 – 2 hónapja lehet, hogy megvettem a kuglófsütő formát és nem
volt még felavatva. Ez a kakaós mazsolás kuglóf pont kapóra jött ☺
2014. december 10.
Céklás rizottó
Második.... egyszer már volt, de
attól nem voltam elájulva. Igaz, akkoriban még maga a rizottó készítése sem
volt meg teljesen jól. Az utóbbi időben azonban megszerettem a répa formájú
hosszúkás céklát (talán van fajtaneve is, de én nem tudom, mi az). Sokrétűen
használható, édes, nincs olyan erős földíze, mint a nagy golyóknak. Hamarabb
meg is fő, sül, vagy párolódik.
2014. december 7.
Izlandi hógolyó
Múlt hétről, a hókifli sütésből megmaradt egy kevés,
kb. 5 dekányi mák ugyanannyi kristálycukorral és reszelt citromhéjjal bekeverve. Ebből
akartam valamit csinálni és beugrott a jól bevált és szeretett kekszgolyó.
Lehet az mákos is és akkor olyan, mint Izlandon lehet a hógolyó vulkánkitörés
után (gondolom, még nem láttam) ☺
A fekete vulkáni hamu a havon ihlette a névadást.
2014. december 5.
Majorannás-gombás marharagu leves
Az őszi – téli esős, ködös idő
nekem egyet jelent az asztalon gőzölgő ízletes és tartalmas levesekkel – ennyi
jó legyen már legalább ☺ Arról
nem is beszélve, hogy egy ilyen leves után lehet sütni valami finomat...
2014. december 4.
Zöld "lasagne" batátával, gesztenyével és retekkel
Spenótos száraz lasagne lapjaimat
végre felhasználtam és egy igazi mindent bele „lasagne”-t hoztam össze ☺ Az idézőjel indokolt, ugyanis az
elkészítési módon és a tésztalapokon kívül semmi más nem hasonlít egyetlen közismert
lasagne-ra sem.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)