Húsvét után nagy eséllyel ott
lapul még a hűtőben a füstölt áru.... mert jó, jó, de egy idő után már nem kell
annyira. De ha egy kicsit megvariáljuk a dolgokat, akkor egészen új szerepben
megint szivesen fogyasztjuk. Levesbe került most „betétnek”.... vagy fűszerként
a tetejére, kinek hogy szimpatikusabb az elnevezés ☺
Kalandozás a fűszerek világában avagy merüljünk el a világ fűszereiben. Mottó: A recept csak inspiráció. Sohasem kotta.
2016. március 30.
2016. március 28.
Tavaszi saláta friss sajttal
Nagyon szeretem a szemcsés friss
sajtot (Cottage cheese). Többnyire a natúrt veszem, mert akkor bármit lehet
belőle készíteni. Önmagában is finom, enyhén sós íze no meg a kis golyócskák
miatt salátában is megállja a helyét.
2016. március 23.
Mákos vajas kekszek
Húsvétkor se maradjon üresen a
kekszes doboz ! Mert a keksz jó, keksznek lennie kell. Az is jó benne, hogy
lehet variálni, mindig mást, akár ízben, akár formában. Ez most hirtelen
felindulásból született meg tegnap, az elhatározást rögtön tett követte és 1
óra múlva készen is voltak a kekszek. Enni viszont csak másnap!! Addigra
alakulnak ki teljesen az ízek.
2016. március 22.
Tojások a pácban
Az a csodás tojás ....
salátákkal, zöldekkel így tavasszal különösen. Ha pedig maradt a télről
céklalevünk, ki ne öntsük! Különleges pácolt tojást készíthetünk a
segítségével. De ha már tojást főzök, akkor frissen is ennék egy jó kis salátát.
Így a kettőt egy csapásra...
2016. március 21.
Spenótos túrós rétes
Egy kicsit görög (szpanakopita)
és egy kicsit olasz (malfatti) egyébként meg magyar is a túró miatt. Egyveleg,
vagy a hogy elegánsabb körökben nevezik: fúziós.
2016. március 19.
Céklasaláta mákkal és Gorgonzolával
Bizarrnak tűnhet.... hallottam
valahol és akkor csak címszavakban felírtam magamnak. Most minden volt hozzá,
megpróbáltam hát. A mákhoz alapvetően a desszerteket társítjuk gondolatban,
pedig – akár a dió esetében – ez nem szentírás ☺ Ezt a salátát is lehet tovább bővíteni a belevalókat illetően,
némi friss zöld levelet még el tudnék képzelni bele.
2016. március 16.
Gesztenyés bögrés sütemény rumos meggyel
Télbúcsúztatónak szántam ezt a
kevert, egyszerű de nagyon nagyszerű süteményt. Az utolsó, még „raktáron” lévő
fagyasztott natúr gesztenyemasszának keresgéltem méltó helyet, de nagyon krémes
dolgot nem akartam most. Ez azonban a jó kis házi rumos meggyel...... pazar
lett.
2016. március 12.
Citromos harcsafilé sütőzacskóban
A sütőzacskó is olyan, mint a grill nyársak.... ezer éve itt van és még sosem használtuk ☺ Egyszer el kell kezdeni és ez az
egyszer most jött el, amikor mindössze 1 szelet harcsafilé árválkodott a
hűtőben. Egy finom citromos-kurkumás pácot kapott azután ment a sütőzacskóba. Köret most volt készen – basmati rizs kesu dióval – és jól ment hozzá a szintén reggel gyorsan összedobott illatos alma csemege is.
2016. március 8.
Rakott sárga krumpli spárgával
Tisztában vagyok vele, hogy
messze még a spárga szezon, tavaly azonban megmentettem néhány zöld spárgát.
Blansírozva lefagyasztottam és most milyen jól jött ☺ A Habverő és Fakanál blog LVK (Lássunk világot a konyhában)
játék 4. fordulójában Németország került terítékre. A spárga pedig emblematikus
alapanyag, akár csak a sárga saláta burgonya.
2016. március 6.
Banános süti Lorraine Pascaletól
Szakácsmustra játékban régen
vettem részt, most megint belevágtam. Lorraine Pascaletól kellett választani, a 16.forduló házigazdája pedig Konyhavirtuóz. Ezt a banános karamellás süteményt láttam
a TV-ben is, már akkor megtetszett, de aztán megfeledkeztem róla. Most jött el
a megfelelő alkalom, íme az én sütim.
2016. március 4.
Jégcsapretek saláta
A tél végi szűkös kínálatból most
a jégcsapretket választottam. Ez is és a nagy fehér gömb alakú sörretek is elég
jól használható, ahogy tapasztaltam, kisebb a lutri, mint a piros hónapos
retkekkel. Ott nagyobb eséllyel van pudvás vagy vízzel szétrepesztett.
2016. március 2.
Tekert kakaós kalács
Megint régen volt kalács, ma
nekiálltam. Megint egy kicsit másmilyenre formáztam, alakítottam, mert így
sokkal érdekesebb a dolog. Egy leves után ez volt az ebédünk. Kakaóval, vajjal,
lekvárral, mindenhogyan finom. A recept szinte ugyanaz most is, a családi
alaprecept.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)