Keksznyomóval leptek meg a
szüleim karácsonyra ☺ Tele
voltunk süteményekkel, de mégis néhány nap után már nem bírtam tovább és
kellett egy próbát tenni vele. Aztán még és még.... mert olyan az a keksz, hogy
nem lehet abbahagyni. Azóta is folyamatosan sütöm. A szerkezethez mellékelt
receptet vettem alapul, de a lisztnél
kisérleteztem és kevertem a tönkölyt, teljes kiőrlésűt és finomlisztet.
30 dkg lisztkeverék (10 finomliszt
+ 10 tönköly fehérliszt + 10 teljes kiőrlésű búza)
18 dkg vaj / margarin de akár
vegyesen is
7 dkg kristálycukor
1 cs. vaniliás cukor
csipetnyi só
1 tojás
+ kakaó / fűszerek / kókusz /kávé stb.
stb. tetszés szerint
A vajat a cukorral és a vaniliás
cukorral jól kihabosítottam, majd hozzáadtam az enyhén felvert tojást. Tovább
vertem nagy fordulaton, amíg tökéletesen elvegyültek.
Kanalanként adagoltam hozzá a
sóval és fűszerekkel elkevert lisztet, közben folyamatosan kevertem itt már a dagasztó
szárral. Ha nagyon kemény, mert pl. túl kicsi volt a tojás, akkor 1 evőkanálnyi
tejjel lehet hígítani. Egyben maradó, de puha állagú masszát kell kapnunk.
A masszát 3 felé osztottam
nagyjából, mert 3 féle mintát akartam készíteni. Egy-egy adagot beletömködtem a
hengerbe, majd az előzőleg zsírtalanított hideg tepsibe nyomtam... ööö... itt
azért elkelt az erős férfikéz ☺
A szerkezetnek 2 állása van, ami az egy nyomással kikerülö mennyiséget
szabályozza. A nagyobbik méretet választottam ki, így lett 40 db keksz. Ezt két
tepsiben sütöttem ki, mert távolságot kell köztük hagyni.
Nagyon lényeges a zsírtalanított
és hideg tepsi.... különben nem ragad oda a tészta. Sütőpapírt ehhez nem szabad
használni.
175ºC-on alsó-felső állásban 20-23 perc alatt készre sülnek a
kekszek. Nem ragadnak oda a tepsihez, gyönyörűen kiszedhetők. Fémdobozban
lezárva eláll, rá lehet járni. Nagyon finom omlós kekszek lesznek belőle.
Ez a keksz a gyerekkoromat idézi :) Én névnapomra kaptam keksznyomót és szeretem :)
VálaszTörlésGyerekkor... igen :) Az enyémben Tere-fere volt még, az volt hasonló formájú.
TörlésA legjobb recept amit valaha probaltam! koszonom
VálaszTörlésÖrülök neki Ágnes :)
TörlésKedves Gabika!
VálaszTörlésÉvek ota meg van a keksznyomóm,de egy jó pár receptet is kiprobáltam,de egy idelye feadtam mert egy sem volt jó.Ezzel a recepttel álkm volt dolgozni.Köszönöm neked ez a legjobb ideáig.
Nagyon örülök :) én is szeretek ezzel a tésztával dolgozni, mindig tökéletesre sikerül :)
TörlésBíztatóan hangzanak a hozzászólások,ezért én is nekilátok a sütéshez!! A gyerekeimtől már egy modernebb " gépezetet " kaptam, ez már elektromos!!!! ( ( a régiben valami műanyag kütyü eltörött, és ezzel VÍGASZTALTAK ( hmm....hmmm ) Uccú, megyek!!!
VálaszTörlésHurrá, az új géppel biztos menni fog :)
TörlésTényleg jó recept. Próbáltam mást is korábban de egyik sem működött ilyen jól mint ez.
VálaszTörlésJaj, de jó, örülök, hogy neked is sikerült :)
TörlésSziasztok! Sima fehér liszttel is működik?
VálaszTörlésKöszönöm.
Persze, úgy is tökéletes, az az alaprecept, én szoktam csak megvariálni :)
TörlésVettem én is elektromos keksz nyomót,mert szeretek nassolni,de ezzel a recepttel fogom kipróbálni!
VálaszTörlésKöszönöm.
Sok örömet a keksznyomóban! Ezt a receptet meg lehet bőven variálni, nálunk a kávés lett a kedvenc :)
TörlésSütőpor nem kell hozzá ?
VálaszTörlésNem, így jó, ahogy van.
TörlésSzia! Ehhez a tésztához akkor robotgép kell? Nem gyúrható? És ha kakaósat is szeretnék, akkor mennyi kakaót kell hozzáadni? Nekem is kekszkinyomót hozott a Jézuska most... 😊 Köszi a választ!
VálaszTörlésGyúrni nem lehet, mert először a vaj van kikeverve a cukorral, tojással, az pedig krém állagú. legegyszerűbb robotgéppel. Kakaóból 1 nagy evőkanál elég.
Törlés