Újabb konyhai eszköz került a
háztartásunkba, amivel saját kezűleg süthetjük a habrolókat. Az édes változatba
elég egy tejszínhabos vagy ricottás töltet, a sósnál pedig a legismertebb a sajtos roló. Van
ám azért ezeken felül is elég sok variáció. Tojással, füstölt tarjával is
készülhet egy igazán belevaló töltelék.
Kalandozás a fűszerek világában avagy merüljünk el a világ fűszereiben. Mottó: A recept csak inspiráció. Sohasem kotta.
2016. december 31.
2016. december 21.
Kekszgolyó variációk
Annyira egyszerű, és ezer féle
ízben készíthetjük. 1 óra alatt elkészült a képen látható adag és már a konyha
is rendbe rakva. Semmiség.... Ilyenkor karácsony előtt mindenütt lehet kapni már
darálva a háztartási kekszet. De ha ez nincs, akkor sem túl nagy munka
ledarálni, egy hagyományos diódarálóval, de gondolom az aprítógépek is
megbirkóznak a feladattal.
2016. december 19.
Keralai kókusztejes csirkeragu
igazából egy lágy curry bő lével
a dél-indiai Keralából, ahol az uralkodó ízvilág a kókusztej, fahéj, kardamom
körül forog. Illatos és melengető is kókusztejnek és az éppen csak finoman
megjelenő csípősségnek köszönhetően. A recept forrása Camellia Panjabi eredetije,
amit egy kicsit egyszerűbben készítettem el.
Cimkék:
chili,
csillagánizs,
csirkecomb,
fahéj,
gyömbér,
indiai,
kókusztej,
koriander,
kurkuma,
LEVES,
petrezselyem,
római kömény,
sárgarépa,
VILÁGKONYHA,
zöldborsó
2016. december 9.
Rostélyos gesztenyés kelbimbóval
Egy jól megsütött rostélyos önmagában is kiváló. Egy különlegesebb körettel azonban még jobbá tehetjük. Ez az összeállítás egy angol klasszikus, náluk a karácsony elmaradhatatlan kelléke. Az biztos, hogy a gesztenye miatt inkább télen kedveljük mi is. Ketten dolgoztunk most is... ketten is írtunk 😊
2016. december 4.
Szilvalekváros hókiflik
A hókifli és a mákos gyűrű
ikertesói ☺ De mégis mások, jóféle,
igazi szilvalekvárral töltve. Nem is igazán kiflik, mert csak félbehajtottam
őket. Ezeket a süteményeket régen disznózsírral készítették, amit ma is érdemes
megtenni. Ezt a fajta omlósságot semmi más zsiradékkal nem lehet elérni.
2016. november 30.
Gesztenyés meggyes levelek
avagy mit süssünk, ha ennénk
valami finomat, de gyorsan ☺
Ilyenkor jön nagyon jól a kész leveles tészta. Meg a betározott
gesztenye massza. Meg a rumban eltett meggy..... Mert ez kb. ennyi :)
2016. november 21.
Batáta krémleves cékla chipsszel
krémlevesből sosem elég, ugyebár ☺ De azért nem árt, ha az is mindig
másmilyen, akkor egész biztosan nem un rá az ember. Most olyan lett, ami még
nem volt. Batáta, azaz édesburgonya. És céklachips... ez megint egy újdonság,
ez üzleti, de készíthető házilag is, ahogy utána olvastam.
2016. november 14.
Pirított csirkemell csíkok saláta ágyon
Mindössze egy fél csirkemell volt
itthon, így a spanyol szakácskönyvemből kinéztem egy jó kis előételnek való
citromos csirke csíkok receptet. Aztán ez alakult tovább, mert közben a hűtőből
előkerültek ilyen - olyan zöldségek és gyümölcsök. Végül ebéd lett belőle ☺
2016. november 12.
Ricottás citromos kuglóf
Amióta megvan a kicsi, 17
cm-es kuglóf formám, még nagyobb örömmel sütök kuglófot. Nagyon szeretjük, a
délelőtti kávé mellé ideális egy szeletke belőle. Ez a mennyiség hamar elfogy,
nincs ideje megszáradni és inkább nekiállok egy újabbnak, ha nem volt még elég
belőle ☺
2016. november 5.
Sertés szűz káposztás rétessel és narancsos sütőtök pürével
bővebben körtés lila káposztás
rétessel és gyömbéres-narancsos sütőtök pürével ☺ A káposztás rétes izgatott, mert még nem is ettem, nemhogy sütöttem
volna. Aztán kellett mellé még ez – az, hogy komplett ebéd legyen. Mindenképpen
egy sült húsnemű, de.... még valami. Ekkor került elő a héten megsütött
nagydobosi tök bedobozolt és félretett 3 darabkája.
2016. november 4.
Spaghettini alla Carbonara
A Carbonara körül akkora a
felhajtás, heves indulatok dúlnak az ügyben, hogy melyik az autentikus változat.
Nos, amit Antonio Carluccio készít, azt hiszem, vitán felül áll ☺ Ő talán csak tudja, hogyan kell ☺ Tőle tanultam... már így a neten
keresztül, sajnos személyesen nem volt hozzá szerencsém. Egyszerű és királyi
eledel, őszintén szólva nem is értem, hogyan vetemednek az alap porra sokan ....
hiszen alig több mozdulat és igazi finom ételhez jutunk.
2016. október 31.
Zöldségágyon sült csirkecomb
Megint egy kép volt, amit magam
előtt láttam, az vezetett, a színek kavalkádja és a pirosra sülő hús és zöldség
illata.... és az 1 db csirkecomb, ami a hűtőben árválkodott. Kicsi tepsi adott
volt, pillanatok alatt megágyaztam a combikának és már csak sülnie kellett.
2016. október 28.
Gombaragu polentával
Olasz étel gyakran kerül a
tányérra és nem csak a tésztafélék. A polenta is nagy kedvenc de így gombával
még eddig nem került sorra. A gomba szerencsére most szotírozva már
rendelkezésre állt, mert igen kevés időm volt az ebéd elkészítésére. Negyedóra
múlva azonban már a tányéron gőzölgött a pompás fogás.
2016. október 23.
Szüreti sütemény szőlővel és olivaolajjal
érdekes receptre bukkantam egy
régebbi TV Paprika magazinban, és most jött el az ideje a megvalósításnak. A
tegnapi ragyogó napos idő, a mézédes mag nélküli szőlő szemek, az olajfa
folyékony aranya... igazi szüreti süteménnyé teszik ezt az egyszerű kevert
tésztát. Olaszországban a szüret elmaradhatatlan kelléke, de kóstolás után úgy
gondolom, szüret nélkül is kár lenne kihagyni.
2016. október 21.
Gesztenye krémleves zöldségekkel
Itt az ősz, a melengető, fűszeres
krémlevesek ideje. Igyekszem újabb és újabb ízeket kipróbálni, megkóstolni. Most
érkezett el a gesztenye ideje, mivel egészen jó készre főzött gesztenyéket lehet
kapni. Magunk is megfőzhetjük persze, akkor még jobb lesz, de a hétköznapok
gyorsabb levese ezzel is tökéletes lesz.
2016. október 16.
Sertés szűz Sztroganoff módra
A Stroganoffról a bélszín ugrik
be elsőre de itt meg is állhatunk. Jobban járunk, ha a sertés „bélszínjét”,
azaz a szűzpecsenyét választjuk ehhez az ételhez. A bélszín azért nem egy
standard hozzávaló, a sertésszűz inkább elérhető árban is. A marha más
alkatrészével persze lehet kisérletezni, de mi nem tettük.
2016. október 10.
Tonhal saláta lencsével
az apró szemű, sötét zöld puy-i
lencse kiválóan alkalmas salátákhoz. Sőt, ezt igazából vétek másra, úgymint
levesnek vagy hagyományos magyar főzeléknek elkészíteni. Azért mert gyenge,
lágy és nagyon vékony a héja. Íze pedig kifinomult, karakteres, egyszóval
finom. Tonhallal is remekül érvényesül.
2016. október 9.
Tökös-mákos rétes
a sütőtökös változat, mert ez
izgatott jobban. A legújabb kedvencemből, a Hokkaido tökből készült de biztos
hogy a többi sütőtök fajta is alkalmas erre a szerepre. Arra kell csak
figyelni, hogy a cukor mennyiségét próbáljuk meg az egyéni ízlésen túl a tök
édességéhez igazítani.
2016. október 4.
Céklás krémfehér sajtos tészta
Ez aztán egy csoda dolog ! Az
eredeti receptben dió is szerepel, de az még legalább 1 hónap, mire lesz friss.
Addig nem akartam várni, így szokás szerint elkanyarodtam, nem is kicsit. A fő
elem, a cékla az egyetlen, ami maradt, az eredmény viszont így is igencsak
említésre méltó.
2016. október 2.
Burgonya tortilla
illetve az a bizonyos spanyol
étel ihlette. Burgonya és édesburgony tojással... ez az alapja. Ahelyett, hogy
a klasszikus bő olajban sült krumplival indítanánk.... itt jön nálam egyből a
kanyar ☺ Kicsit másként, egyszerűbben,
gyorsabban és nem olajban tocsogósan... íme:
2016. szeptember 28.
2016. szeptember 25.
Flekken tárkonyos pityókával és vörösboros körtével
A sertés tarja még mindig a
kedvencünk, a flekken pillanatok alatt elkészülő, igen ízletes hús féleség.
Változatos köretekkel megunhatatlan. A mostani 2 társ is méltó volt hozzá.
2016. szeptember 16.
Shakshouka
eljött az idő, hogy megtaláljam
végre a kedvencemet a „lecsó szerűségek” a világ körül műfajban is. Ez pedig
nem más, mint a shakshouka, mégpedig a tunéziai változat, amint az én drága
barátnőm, Matyi Éva receptjéből kiderül. Az ő írása volt ugyanis a bázis (nem
először). Csak a koriander nem került bele az enyémbe, helyette petrezselyemmel
készült.
2016. szeptember 7.
Lilahagyma lekvár fügével
Megint kaptam pár darab fügét,
itt termett, jól beérett fajtát. A hagymalekvár téma meg már régóta tervben
van, így most hirtelen felindulásból összehoztam ezeket. Csak egy kis adag
készült, de a receptúra marad.... mert jó és mert füge nélkül is biztosan el
fogom készíteni nagyobb mennyiségben.
2016. szeptember 6.
Kacsamell zöldbab salátával és szezám mártással
így illik megnevezni, először a
húsféle, pedig itt a saláta és a szósz az igazán különleges. A kínai hosszú bab
(spárgabab elnevezés is használatos) számomra teljes újdonság volt. Akitől mind
a babot, mind a rávaló fűszereket kaptam (köszönöm, ezúton is) az
elkészítésében is igazán profi, így legyen a neve inkább Zöldbab saláta a’la Agnesa szezám mártással
és kacsamellel.
2016. szeptember 1.
Grillezett cukkini és paprika saláta
a jó kis húsos tölteni való
paprikák eléág hamar megfonnyadnak. Úgy már nem jó nyersen enni, akkor jöhet
belőlük egy jó kis saláta. Meggrillezve egészen új ízélményt nyújtanak. Minél
több fajta paprikából készül, annál jobb lesz.
A cukkini pedig bordázott grillen
megsütve szintén pazar saláta alap. Ez a kettő együtt köretként is megállja a
helyét, más nem is kell mellé, csak valamilyen jóféle sült.
2016. augusztus 21.
Vajbab leves túrógombóckákkal
Megint egy hibridet alkottam ☺ A túrógombóc levesbetétként
egyáltalán nem ördögtől való és hát ilyenkor nyilván valami friss
idényzöldségből kell a levesnek készülnie. Megláttam a piacon a vajbabot
(amivel idén egyszerűen nem tudok betelni) és el is dőlt a kérdés. Nagymama
ihlette vajbableves lesz túrógombóc betéttel.
2016. augusztus 7.
Sárgabarackos kakaós sütemény
ráadásul duplán sárgabarackos,
sőőőt, kajszibarackos. Az első körben megvett hozzávaló barack még túl kemény
volt ahhoz, hogy a süteményre kerüljön, így egy friss gyors dzsem lett belőle.
Újabb, még zamatosabb barack a süteményre, a dzsem pedig mellé a tányérra – így
lett tökéletes.
2016. augusztus 5.
Genovai pesto
a híres Pesto Genovese, amit a
hegyek és a tenger találkozásánál lévő Genovában alkottak meg a két csodás
természeti táj ajándékaiból. Kapható persze ez is készen, mint annyi más
minden, de a frissen összeállított pestonak egyszerűen nincs párja. Aprítógéppel
pillanatok alatt elkészül és azon nyomban ehetjük is.
2016. július 29.
Soba tészta zöldségekkel
bár a tészta japán én mégis a
kínai pirított tészta mintájára készítettem el. Még nem volt szerencsém ehhez a
hajdinalisztből készült, cérnametélt szerű hosszú tésztához, de kifejezetten
ízletes. Egyszerűen wokban pirított zöldségekkel vegyítve egy nagyon gyors és
könnyű ebéd lett belőle.
2016. július 12.
Meggyleves almával
minden gyümölcsleves csodás, de a
meggytől a színe olyan, hogy az maga a nyár ☺ Ezt a szép színt még a beletett alma sem vette el, sőt....
gyönyörű rózsaszín almakockáim lettek. Ízben is jól összejött a kétféle
gyümölcs, persze a fűszerek sem maradhattak ki belőle.
2016. július 9.
Lencsesaláta nektarinnal
megint láttam valahol valamit...
egy kép, ami valahogy ott motoszkál. Amikor megtaláltam a nektarint – ami
kivételesen nem acélgolyó keménységű volt – már tudtam.... lencsesaláta lesz
vele, meg még ez az bele ☺
2016. július 4.
Blogkóstoló 29. összefoglaló
Majdnem 100% - os teljesítési aránnyal lezárult ez a forduló is. Köszönöm szépen mindenkinek a játékot. Megint izgalmas és ínycsiklandó menüsorunk állt össze, amit ezúttal a beérkezések sorrendjében tálalok fel:
2016. június 28.
Levendulás áfonyás keksz
Mindenhol nyílnak, illatoznak a
kedvenc levenduláim ☺ Hol van
már az, amikor csak ruhásszekrénybe került..... persze mehet oda is, de
baracklekvárt varázsolhatunk el vele, különleges almaecetet készíthetünk, vagy
gyors kevert provence-i levendulás sütit is süthetünk. Meg kekszet.....
áfonyásan ☺
2016. június 27.
Vajbab főzelék lestyánnal és csirkecombbal
A vajbab, a friss, nyár elei
sárga színével, és ízével.... egyik kedvencem. Sikerült zsenge példányokat
beszereznem, ami nagyon lényeges, mert elég illúzió romboló tud lenn a szálkás,
fás vajbab (az már akkor nem is vaj ☺
). A lestyánnal nagyon jó párost alkotnak, nagyon tovább nem is szabad
turbózni. De a csirkecomb azért elkel mellé a tányéra.
2016. június 25.
Rozé kompót mentával
Elvesztek, eltűntek a kompótok az
asztalokról, pedig Nagymama idejében elképzelhetetlen volt a vasárnapi ebéd kompót nélkül. Ezt is – mint oly sok mást – nem nagyon értékeltük gyerek
fejjel....a befőttet jobban kedveltük, mert édesebb, sziruposabb volt. De most
itt a hőség, egy kicsit felturbózva ideális hűsítő lett belőle.
2016. június 23.
Pásztortarhonya batátával
Ez is egy olyan étel, amit
gyerekként sokszor ettem. Egyszerű és ízletes, ráadásul egy kicsit meg is
variáltam, mert miért ne? Ha már itthon megtaláltam a korábban megvett
batátát..... mellé pedig az idén immár
harmadik adag kovászos uborka...
2016. június 21.
Gujarati copfocska
Ez most egy igazi különlegesség
lett ☺ Van nekem egy kedvenc,
gujarati sárgarépa salátám és úgy gondoltam, összeeresztem egy főtt tésztával.
Először tésztasalátára gondoltam, de a meleg ételeket jobban kedvelem, ezért
egy kis átalakítással összehoztam egy remek gujarati tésztát.
2016. június 19.
Kapros-túrós puffancs
Ez az igazi gyors vendégváró, egy
tálban villával összedolgozzuk, kézzel ellapogatjuk, felvágjuk és mehet is a
sütőbe. Egy nagyon könnyű, légies felfújtat kapunk, ami frissen a legfinomabb,
de másnapra is megtartja a puhaságát. Kapor nélkül is süthetjük természetesen.
2016. június 15.
Csirkeleves kókusztejjel és feketebabbal Blogkóstolóra
A házigazda most én vagyok ismét.
Sikerült kikockáznom magamnak Kisildi blogját, aminek igazán örültem ☺ Valami tartalmasabb levest kerestem
és akkor akadtam rá erre a különlegességre. Feketebabom van, igaz a száraz
verzió, nagyjából a többi hozzávaló is megvan, akkor akadály egy szál se. Íme
ilyen lett az én verzióm:
2016. június 13.
Mandulás kókusztejes rakott karfiol
A karfiol új dimenziója - mert
nem az a lényeg, hogy rizzsel, rakott szerűen, hanem az ízesítés. Hajlamosak
vagyunk bizonyos alapanyagokhoz csak és kizárólag egyfajta ízesítést elképzelni...
és itt a bökkenő. Szerencsére a Föld más részein egész mások a standardek...
ezt a marokkói irányt megtapasztaltam már. Most
pedig – mint már oly sokszor – a meglévő készletből igyekeztem felhasználni,
ami a karfiol mellett egy fél doboz kókusztej és egy maréknyi vajas
zsemlemorzsa volt.
2016. június 8.
Cseresznyés piskóta
eper után itt a cseresznye......
sokan tudják rólam, hogy évek óta, hosszú évek óta nem ettem cseresznyét... a
megfelelő minőség fellelése volt a probléma. Pedig nagyon csábítóak a hatalmas
szemű germersdorfi mosolygós szinte kicsattanó szemek.... Most a Ház Ura
szerencsés kezében bízva beruháztunk 1 kilóra ☺
2016. június 6.
Rusztikus padlizsán kence magvakkal
Évi barátnőm blogján olvastam egy
remek receptet, melynek egy részét használtam most fel. Nevezetesen a padlizsán
sütési módja volt az, ami megtetszett. Nagyon szeretem a padlizsán krémet,
salátát de mindkettő alapja a jól megsütött padlizsán.
2016. június 4.
Kovászos uborka
Amióta blogot írok, nem,készült
de ez a nyár már nem múlhat el nélküle. Kisebb adagot egyszerre, hogy frissen
ropogósan el is fogyjon és akkor jöhet a következő adag. Kenyérrel vagy
krumplival, az eredmény ugyanaz lesz, ez most a kenyeres változat, ez hamarabb megérik. Pontosan 1 hete készült, ma már az utolsó daraboknál tartunk .
2016. június 1.
Epres-mákos tejberizs
Még egy epres, most ezerrel
tombol a szezon, most finomak, szépek, édesek, zamatosak. Mákkal együtt meg
varázslatosak ☺ Egy egyszerű
tejberizs megturbózva egy kevés mákkal,
aztán már csak meg kell koronázni a félbevágott eprekkel és néhány friss
mentalevélkével.
2016. május 31.
Paradicsomos káposzta új ruhában
az alkalom szülötte, mert nem
volt előre megfontolt szándék mögötte. A menza idők óta nem ettem, jól meg is
voltam nélküle. De a friss idei fejeskáposztának, egy kisebb darabnak méltó
felhasználást kerestem, ami ebédre egy buggyantott tojással nagyon jól is
sikerült. A régi emlékek már elszálltak, szerencsére, így újra hangszerelve
kedvenc lett belőle.
2016. május 29.
Kulfi az indiai jégkrém
Egy indiai receptkönyvből
Camellia Panjabi receptje alapján készült. Bár az íze csábított, eddig nem is
gondoltam rá, hogy elkészítsem. Az ok most az volt, hogy natúr sűrített tej
konzervek vannak még „raktáron” ezekhez kerestem felhasználási lehetőséget.
2016. május 26.
Török csirkemáj gránátalma sziruppal
Még mindig Mautner Zsófi, mert a
Szakácsmustra 17. fordulójának határidejét szerencsére Vöröskaktusz meghosszabbította. Két receptet néztem ki, most került sorra ez a különleges csirkemájas étel.
2016. május 25.
Lazac saláta tormás dresszinggel
Harsogó tavaszi friss zöldekkel, retekkel, hagymával,
uborkával. A füstölt lazac a tormás dresszinggel már csak hab a tortán, de
egyben a lényeg is, az fogja össze és emeli ki az ízeket.
2016. május 23.
Pofézni
A Lássunk világot a konyhában 6. osztrák fordulójára készült ez az egyszerűnél is egyszerűbb étel, eredeti nevén
Pofesen. A „Bécsi konyha” című könyvemből való a recept. Lehet desszert, vagy
egy tartalmas leves utáni második fogás is.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)