pontosabban annak az alapját
képező égetett tészta, amiről itt most szó lesz. Formázhatjuk kerekre,
hosszúkásra, tölthetjük édessel vagy sóssal. Féltem tőle..... de minek?
Egyszerű ez, tényleg. Néhány fontos szabályt kell csak betratani és akkor
garantált a siker. És hát mi más lett volna alkalmasabb az új, gözölős sütő
felavatására ☺ Lajos Mari
receptje alapján íme az én verzióm:
10 dkg finomliszt
½ mokkáskanál só
1 kávéskanál kristálycukor
1 dl víz
6 dkg vaj
4 egész tojás
Olyan gyors a folyamat, hogy
mindent ajánlatos odakészíteni és a sütőt is be lehet kapcsolni, hogy minden
mehessen a maga útján. A sütőt gőzölős funkcióban (ennek hiányában az aljában
elhelyezett kis tepsi forró vízzel) 180ºC-ra
előmelegítettem.
Először a vizet a sóval, a
cukorral, a vajjal felforraltam, majd egyszerre belezúdítottam a lisztet és
folyamatos keveréssel addig hevítettem (égettem), amíg el nem vált az edény
falától és az alján vékony hártya nem keletkezett (2-3 perc). Rögtön levettem a
tűzről és kézi mixerrel azonnal belekevertem 1 tojást.
Hideg vízben gyorsan lehűtöttem a
masszát, majd egyesével beletettem a maradék tojásokat. Minden tojás után
alaposan kikevertem. Először nehezebben viszi a mixer, de ahogy beveszi a
massza a tojást, egyre símább, egyneműbb, krémesebb lesz.
Csillagcsöves habzsákba
kanalaztam a masszát és 16 darab nagyobbacska halmot nyomtam belőle a nagy
tepsire. 35-40 percig sütöttem. Szépen megnőttek és aranybarnára sültek.
Kivétel után azonnak levágtam a
tetejüket, hogy a gőz és a meleg távozhasson és ne plöttyedjenek össze.
Vaniliás krémmel, tejszínnel
töltöttem és porcukorral megszórva kínáltam.
Jajj, nem is tudtam, hogy saját blogod van, most örvendezek éppen itt, s tobzódom a sok finomság között. Nagyon örvendek, hogy ezt így megtaláltam. Sok-sok dolgot fogok megvalósítani, mert imádom az ételeidet! Köszönöm szépen, hogy megosztod a tudásod <3
VálaszTörlésKöszönöm szépen a megosztást, engem a sós változat érdekelne, mivel töltöttte és a hab ( tejszín helyett mit??
VálaszTörlés