az úgy történt, hogy egy nagyobb
darab (jó nagy darab) finom óvári trappista sajtunk maradt. Pogácsa
természetesen készült, de kellett még valami.... a sajttekercs, amit húsvétkor
kóstoltam, de magam még nem készítettem. Eddig.
Kalandozás a fűszerek világában avagy merüljünk el a világ fűszereiben. Mottó: A recept csak inspiráció. Sohasem kotta.
2017. december 31.
2017. december 28.
Mézes mustáros lazacfilé tört fehérbabbal
Így karácsony után, szilveszter
előtt nem árt egy kis szusszanás, kajailag sem.
Könnyű és gyors ebéd készült tegnap..... 15 perc, de tényleg ☺ Nem úgy Jamie-nél.... nem kell
stáb, aki a kezem alá dolgozik. Mégis királyi lakoma lesz, ígérem ☺
2017. december 18.
Linzer
most karácsonyra, jó sok
citromhéjjal és citromlével megspékelve. Dobozva zárva is omlós marad, ezt
keresgéltem már egy ideje. A hab a tortán pedig a barackpálinkával „ízfokozott”
sárgabarack lekvár.... Most az ünnepi
kiszúrókkal, de bármikor, bármivel.
2017. december 10.
Gesztenyés alagút
ez egy igen régi találmány lehet,
nagyon sokszor és sok helyen találkoztam már vele. Most egy szülinap és névnap
közötti, nem mellesleg adventi hétvége koronája lett. Úgy voltam vele, hogy
megsütöm a piskótát, aztán annak állagától függ majd a végső megjelenési forma.
Annyira lágy, rugalmas és hajlítható lett végül, hogy adta magát az őzgerinc
formára alakítás.
Cseh vadas
Csehországi kirándulásaink
alkalmával ismerkedtünk meg ezzel a klasszikus cseh specialitással, melyet
azóta is emlegetünk és a Ház Ura most megcsinálta a család legnagyobb
megelégedésére. Étlapon ezt „Hovézi
svicková na smetane”
néven találjuk és már a nyers fordítás is megtévesztő, mert nem bélszínből
készül és maximum a kóbor turisták kedvéért tesznek rá tejszínhabot ☺. Igazából
csak a mártást ízesítik, sűrítik többek között tejszínnel.
2017. november 19.
Tökös almás rétes
a nagy sikerű tökös – mákos után
igazán kíváncsi voltam, milyen lehet jól megsütött tököt almával keverni. Lévén
hogy mindig megmarad egy adag sült tök, adja magát, hogy folyamatosan keresem a
felhasználási ötleteket. Ez a töltelék annyira bejött, hogy pitébe fogom
legközelebb beletölteni.
2017. november 14.
Spaghetti kagylóval
érdekes véletlen és szomorú
aktualitás. Az egyik nagy kedvencem, Antonio Carluccio receptje alapján, talán
2 hete készült. Aztán jött a hír, hogy elment... az örök vargányamezőkre.
Ritkán főzök kottából, itt is volt változtatás, de az alap az volt, ahogyan ő
készítette. Csónakban a tengeren.... friss kagylóból..... ahogy az az igazi
lenne.
2017. október 30.
Avokádós rizottó
avokádó mindig és minden
mennyiségben jöhet ☺ Volt is
már sokféle formában, de rizottót még nem készítettem belőle. Kapóra jött, hogy
volt éppen egy jó adag gazdag csirke farhát levesem, így az alaplé most igazán
ütős volt. Az avokádó csak fokozta a hatást.
2017. október 11.
Túrós csusza pasi módra
Ez bizony a férfimunka kategória nálunk, keményen ☺ Hogy miért? Egyszerű és finom kaja, csak éppen ezt
„fitnesz módra” nem lehet elkészíteni! Na én aztán nem vagyok fitnesz mániás .... de mégis, PONT ÍGY nem tudnám elkészíteni 😉 Jobb ezt a szakemberre bízni, mert pont így szeretjük.
2017. október 1.
Csirkemell caprese
vagyis mozzarellával és friss
bazsalikommal a la Fördős Zé..... igen, ez annyira jó recept, hogy kottából
készült. Majdnem. Az egyéni ízlés azért benne van, mondjuk néhány százaléknyit
eltértünk a recepttől. Duplán
férfimunka ☺ Méltó helyre kerültek az utolsó friss bazsalikom leveleink
és az első ízben hozzánk került valódi bivaly mozzarella is.
2017. szeptember 25.
Sárga lencse gesztenyével
boldog tulajdonosa lettem egy ½
kiló sárga lencsének ☺ Nem
annyira nagy dolog ez, de nekem igen, mert imádok minden féle újdonságot
megkóstolni. A lencséket nagyon szeretem, minden fajtája bejött eddig. Első
receptként egy mediterrán zöldfűszeres könnyed egytál étel készült belőle
gesztenyével, paradicsommal. Pont ehhez a szép, őszi napocskás időhöz illő.
2017. szeptember 16.
Barhesz a szombati kalács
ez a bejegyzés most más lesz,
más, mint a korábbi több mint 350.... mert most először nem írom ide a
receptet. Olvassátok el ott, az eredeti helyén a hozzá tartozó gyönyörű
gondolatokkal.
2017. augusztus 26.
Szilvás kevert lepény
méghozzá a legegyszerűbb bögrés
kefíres tésztából. Mert a meleg maradt, de sütni már nagyon akartam valamit. Ez
hamar elkészült, a rövid előkészületek után pedig békésen sült magától. A fahéj
és a szilva illata betöltötte a lakást..... ez az illat még 35 fokban is igen
ínycsiklandó tud lenni ☺
2017. augusztus 5.
Füstös padlizsán tagine sárgabarackkal
wooow, igazi Good Food, egy
régebbi lapban találtam az alapot, amiből végül összeállt az én változatom.
Elsőre bonyolultnak tűnhet, de a módszeres előkészítés után már nagyon egyszerű
a dolgunk. Tagine hiányában vastag aljú serpenyő egy jól záró fedővel is
megteszi.
2017. július 30.
Görögdinnye saláta Fetával
milyen igaz Hugh Fearnley
Whittingstall mondása, miszerint 3 jól megválasztott, alapanyag
elég a tányérra és garancia a sikerre. Elsőre talán nem nyilvánvaló, de a
görögdinnye nagyon jól érvényesül egy sós összetevő mellett. Egyszerre sós és
édes, pikáns és izgalmas, egyszóval tökéletes 30 C fokban vacsorára.
2017. július 8.
Rizskrém meggyzselével
mondhatni fából vaskarika, vagyis
nem, de nincs az a földi jó, amit ne lehetne még jobbá tenni ☺ A tejberizst is lehet..... már
régóta izgatott ez a dolog, hogy milyen lehet egy rizskrém? Hát most
megpróbáltam, joghurttal, citromhéjjal. A meggyzselé már csak a korona volt, a hab a tortán.
2017. július 2.
Almás meggyes clafoutis
vagyis pite, egy speciális, a
franciák által nagyon kedvelt egyszerű édesség. Az igazi, a cseresznyével,
méghozzá fekete cseresznyével készült változat. De mint sok más ételt,
desszertet, ezt is meg lehet variálni. Bármilyen gyümölcs jó lehet hozzá, amint
a példa mutatja, az almás-meggyes változat is nagyon finom.
2017. július 1.
Vörösboros lábszárpörkölt tarhonyával
Már a múlt héten eldőlt: a kovászos uborkához dukál egy
jóféle lábszárpörkölt tarhonyával. Most jött el az idő, íme az e heti
férfimunka:
2017. június 25.
Töltött dagadó Jóember módra
Ha már ennyi recept van egy
gyűjteményben, igen könnyű a dolgunk. Az is megesik, hogy két ételből kreálunk
egyet, mindkét receptből kicsipegetve azokat a dolgokat, amire éppen fáj a
fogunk. Ez történt most. A Jóember sertéscsülke és a Békebeli töltött dagadó
keresztezése következik ☺
Természetesen ez is férfimunka volt ☺☺
2017. június 16.
Grillezett Feta alias Szaganaki
amint ebben a szaganaki húsgombóc
receptben írva vagyon, a görögök a megsütött fetasajtot is szaganaki névvel
illetik. Ez is tájegység függő persze, de gyakori, hogy a vastag szelet fetát
alufóliába csomagolva a sütőbe /kemencébe teszik különböző fűszerek társaságában.
Valami hasonló történt most is.
2017. május 31.
Batáta és karalábé főzelék kolbász chipsszel
a hajdani rossz emlékű
finomfőzelék modernizált változata vagy „újragondolása” - ha nem futkározna a
hátamon a hideg ettől a szótól ☺.
Elődjével ellentétben ez tényleg finom. Az alapvető különbség már a karalábé
minőségében megmutatkozik. Sárgarépa helyett pedig édesburgonya, vagyis batáta
került bele.
2017. május 21.
Húsgombóc Szaganaki módra
Férfimunka
rovatunk ...
„Szaganaki
Midia-t első ízben Methoni mellett ettem az Agiannis motelban; valami
fantasztikusan csinálja a tulaj és a fia. A többedik alkalom után
bekéredzkedtem a konyhába és az öreg megmutatta az alapokat, a finomabb
fogásokat már Lefkadán lestem el.
2017. május 12.
Csirkecomb filé aszalt gyümölcsökkel
azaz
filézett csirkecomb aszalt sárgabarackkal, aszalt szilvával fehérborban összepárolva. Yotam Ottolenghi
receptje alapján készült, de 1 – 2 hozzávaló helyett más került bele. Köretként
pedig egyszerű natúr barnarizs került alá. Könnyű ebéd volt, de cseppet sem
szegényes ízekkel.
Cimkék:
aszalt szilva,
chili,
citrom,
csillagánizs,
csirkecomb,
fehérbor,
izraeli,
juharszirup,
kakukkfű,
petrezselyem,
római kömény,
sárgabarack,
SZÁRNYASOK,
VILÁGKONYHA
2017. május 4.
Gombás tarhonya
Egy kép, egy látvány, egy
elképzelés a lelki szemeim előtt, ahogy már sokszor. Ez a tarhonya is így
született. Úttörő gombócokra vágytam most, színekre, illatokra, intenzív
ízekre. Barna csiperkére, piros paprikára, zöld petrezselyemre. Pont így.
2017. április 30.
Cukkini tekercs
a la Sárközi Ákos ☺ De nem is ez az igazi lényeg, hanem
az, hogy minden ami ebbe most belekerült, „maradék” volt. Nem csökkent értékű
persze, hanem egyszerűen kevés , önmagában semmire nem használható mennyiség,
ami valami más étel készítésekor kimaradt. A sok kicsiből így lett egy új
egész, nem is akármilyen.
2017. április 27.
Nachos kolbásszal és salsákkal
megint egy olyan egyszerű étel,
amit biztosan sokan ismernek és sokan ettek/esznek éttermekben. Én ott nem
ettem még, inkább szeretem magam elkészíteni. Pláne hogy semmi különleges nem kell hozzá. Tetszés
szerint variálható, maradék sültek is újjászülethetnek benne.
2017. április 26.
Teriyaki rákfarok brokkolival
vagy szójaszószos is lehet, azt
hiszem, mindkettő nagyon jól passzol hozzá. Ha szójaszósszal készül, akkor
feltétlenül kíván egy kevés rizsecetet is.
Tipikusan egyadagos étkezéshez (is) való és pillanatok alatt elkészül.
2017. április 25.
Juhtúrós sztrapacska
vagy becsületes nevén Bryndzové
haluśky az egyik nagy
kedvencünk, Szlovákiában mindig enni kell ilyet. Több változata is létezik, ez
most az alap verzió, amit elkészítettem. Egyszerű, igazából a krumpli reszelése
a munka fárasztó része, a többi már nem több, mint amikor sima nokedlit
készítünk.
2017. április 24.
Sonkás spárgás quiche
a quiche jó dolog, nagyon sokféle
töltelékkel készíthetjük. Nem más, mint egy sós pite, az enyémben ráadásul a
tészta is egy kicsit más. Tejföllel könnyített omlós, amibe aztán bátran
pakolhatjuk a tölteléket. Elfekvő készletek kisöprésére is kiválóan alkalmas ☺
2017. április 21.
Cukkini „spagetti” saláta
újabban divatos ezt zöldség
„spagettinek” titulálni, tényleg olyan a formája és ugyanúgy lehet tekerni is
felfele a villára ☺ Ahhoz
persze itt is feltétel, hogy fogkemény legyen. De valójában ez nem más, mint
egy julien-re szeletelt zöldségekből álló remek tavaszi saláta.
2017. április 18.
Kétszínű retek saláta
tipikusan húsvét utánra, mert retekből mindig marad,
zöldhagyma is akad mellé. Egy minimális készlet frissítéssel új szerephez
jutnak a húsvéti tálról lemaradt jobb sorsra érdemes retkek.
2017. április 17.
Csoki mousse torta sütés nélkül
eperrel, egy kevéssel, hogy még
jobb legyen ☺ Nem csináltam még
ilyet, de ahogy néztem különböző recepteket, ez a vastag, dús, tömény csokis
krém valahogy nagyon csábítónak tűnt. És a lutri, az izgalom, hogy vajon
összeáll-e? A szűz kéz szerencséje, vagy ki tudja? Tán az a titok, hogy ne
ismételjünk? Nem tudom. De ez nagyon jól sikerült.
2017. április 10.
Stefánia tekercs krumplisalátával
hogy a fasírt se legyen mindig
ugyanolyan, most reszelt tojással tekertük fel. Stefánia ez is, csak a tojás
más formában jelenik meg benne. Hozzá pedig a klasszikus lilahagymás
kiflikrumpli saláta. Fenséges ☺
2017. március 29.
Tejes pite
tipikus régi paraszti étel, az
egyszerű hozzávalókkal, amik minden háznál megtalálhatók voltak. Tojás, tej és
liszt – amiből persze palacsinta is lehetne ☺ De ez más, a Nagymamákra emlékeztető már az illata is, ahogy sül és
lehet figyelni milyen jópofán púposodik a tepsiben. Tartalmasabb leves után második fogásnak kiváló.
2017. március 27.
Ananászos csirkemell és Hawaij
A Hawaij történetéről itt olvashattok, nem elírás, ezt a fűszerkeveréket valóban így hívják. És ha már
Hawaij, ami nem az a Hawaii, hanem egy jemeni fűszerkeverék, akkor ananász is. A fűszerkeverék hiánya azonban nem akadály, különféle
borsokkal, kevés kurkumával, szegfűszeggel, petrezselyemmel is nagyon finom lesz. A lényeg az édes - sós harmónia.
2017. március 23.
Labneh a friss joghurtsajt
Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egy ennyire egyszerű dologról miért is kell receptet, illetve
blogbejegyzést írni? Nagyon egyszerű a válasz is: hogy nem merüljön feledésbe,
hogy a szakácskönyvként funkcionáló jelen gyüjteményemet „lapozgatva” időről
időre elém kerüljön. Lássuk hát ezt a kiváló ínyencséget:
2017. március 20.
Lencse sabji batátával és spenóttal
ez most (megint) egy nagy
találkozás, vibráló színekkel és ízekkel. A sabji egy indiai zöldség alapú sűrű
egytál étel. Valahol láttam tán hasonlót, nem tudom, de tény, hogy a
lencse-batáta páros tervben volt már. A spenót utólag került a képbe, mert
éppen volt itthon friss bébispenót.
2017. március 16.
Bőrös karaj sörben sütve
Elvi kérdés nálam, hogy malacot
nem ! De egy fiatal sertés, az már más kategória, pláne hogy csak egy
darabja került haza, méghozzá egy szép bőrös karaj. Egyértelműen férfikezet
igényelt, ezért nem is volt vita tárgya, ki fogja elkészíteni.... és
természetes velejáróként a bejegyzést is megírni ☺ Férfimunka rovatunk következik:
2017. március 13.
Spenótos – fetás spaghettini
Anditól jött az ötlet, őneki meg
Györgyitől ☺ A gyerekjáték
jutott eszembe, a fülbesúgós.... mire ideért hozzám, kicsit átalakult, de
azért felismerhető talán. A főbb vonalak mindenképpen.
2017. március 11.
Petrezselymes garnéla
Ünnepi ebédnek számít nálunk.
Annyira finom és elegáns, ugyanakkor végtelenül egyszerű az elkészítése. A
petrezselyem és a fokhagyma bőségesen elég, nem kell más fűszer hozzá. Egy édes
chlilszósszal megkoronázva pazar.
2017. március 10.
Diós guba házi kifliből
A guba jó dolog, nem kell hozzá
még karácsony se ☺ Lehet diós
is, nem csak mákos és lehet annyira egyszerűen is megcsinálni, hogy bármelyik
hétköznap egy tartalmas leves után második fogásként örömmel elfogyaszthassuk.
Nem beszélve a lélekre gyakorolt jótékony hatásról, ami ilyen esős szürke
időben kifejezetten jól esik.
2017. március 9.
Rozé kacsamell karamellizált gyöngyhagymával
Most sütöttem először így
kacsamellet, nagyon-nagyon finom. Igazán rozéra sikerült, vajpuha volt. A
régóta itthon lévő ecetes gyöngyhagyma pedig újjászületett így, nem véletlen,
hogy eddig nem fogyott el. Köretként még egy kisebb édesburgonya került, csak
egyszerűen megsütve.
2017. március 4.
Körözött ahogy mi szeretjük
„Kismillió változata van, ettem
már olyat, amelyben nem volt tehéntúró, de vaj és egy kevés sör igen. Van aki
több vagy éppen kevesebb hagymával, fokival csinálja. Mi ezt a változatot
szeretjük.
2017. március 1.
Karalábé leves reszelt tésztával
egy tipikusan a gombhoz a kabátot
történet.... történt ugyanis, hogy begyúrtam anno 1 tojásból egy jó kis
csipetkének valót, aztán mégsem kellett. Ment a fagyasztóba próba szerencse
alapon. Most elővettem, felengedett és úgy gondoltam, Nagymamámra emlékezve egy
reszelt tészta leves lesz belőle. Kicsit másként persze, mert közben egy szép
karalábéra is szert tettem.
2017. február 25.
Cajun csirke gumbo feketebabos rizzsel
igazi louisianai, new orleansi
specialitás, egy paradicsomos, kicsit füstös sűrű ragu a jellegzetes cajun fűszerezéssel,
kakukkfűvel, szegfűborssal és köretként a feketebabos rizzsel, ami az egész
karibi térségben nagyon kedvelt. Nem mellesleg nálunk is ☺
2017. február 22.
Gasztropajti kakaós meggyes piskótája
Gasztropajti – és tényleg, nomen
est omen. Egy igazi pajtis, huncutul mosolygó, kedélyes, jellegzetes sapkájában
és kék pólójában a monitorról ránk mosolygó kedves figura.... volt. Sajnos már 2 hónapja az Égi Konyhában főzőcskézik, sütöget és írja szorgalmasan
blogjába a kis történetekkel fűszerezett receptjeit.
2017. február 21.
Avokádó saláta bébispenóttal és tojással
nagyon zöld és nagyon tavaszváró ☺ Vacsorára ideális választás, én még
kenyér féleséget sem ettem hozzá, csak úgy magában lakmároztam.
2017. február 19.
Krumplipüré szuflé
ami lehet egy megújított köret a
maradék krumplipüréből, de önálló étel is akár egy nagy tál salátával. Attól
függ, mi minden kerül még bele és a belevalók variációja itt is igazán bőséges.
Zöldségek, szalonna féleség és fűszerek, sajt ezek segíthetnek a kedvünkre való
ízek megalkotásában.
2017. február 15.
Tejfölös omlós pogácsa
vagyis egy egyszerű pogácsa, ami
egy élesztős omlós tésztából készült, tejföllel lazítva. Ennyi ☺ Egy jó kis tartalmas leves kísérője,
második fogása vagy csak úgy.
2017. február 12.
Fasírtgolyó batátával és rukkola mártással
a fasírt férfimunka nálunk, a
hozzá tálalt köretnél azonban előfordul, hogy ki-ki mást készít magának. A
klasszikus krumplipüré mindig tökéletes mellé, de én időnként szeretek
variálni. Főleg, hogy gyakran vannak „raktáron” csak úgy megvett alapanyagok.
Na ilyenkor jön el azoknak az ideje ☺
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)