Igazi látványos sós harapni való,
de az elkészítése egyáltalán nem ördöngősség ☺ A recept régi, rendszeresen előkerül újra meg újra, mert nagyon
finom. Kiváló karácsonyra is, de igazán tökéletes szilveszterre. Egy baja van
csak, nagyon gyorsan fogy ☺
Kalandozás a fűszerek világában avagy merüljünk el a világ fűszereiben. Mottó: A recept csak inspiráció. Sohasem kotta.
2014. december 29.
2014. december 27.
Bejgli - diósan és mákosan
Újabb nagymama recept, a bejgli,
ami évtizedek óta ugyanígy készül nálunk. Ez volt az első alkalom azonban,
amikor én sütöttem meg. Kellő izgalommal és várakozással tekintettem az esemény
elé és
örömmel zsebeltem be a – mi tagadás, hízelgő – dicséreteket ☺
2014. december 21.
Karácsonyi mini ischler
Eredetileg nem is karácsonyi... a
nagymamám régi receptje. Utoljára – le sem merem írni – vagy 35 éve ehettem ...
amióta ő elment, talán nem is sütöttünk ilyet – én biztosan nem. Arra
emlékszem, hogy a közepéből kiszúrt kicsi korongokat nem gyúrta vissza, hanem
egy részét kisütötte nekünk.... azok voltak a kedvenceink.
2014. december 20.
Bécsi vargányás krumplileves
Névnapomra a „Bécsi konyha” című
receptkönyvet kaptam ajándékba ☺
Átlapozva megakadt a szemem egy egyszerű, de annál nagyszerűbb krumplilevesen.
Olyan szép és étvágygerjesztő volt a fotó, hogy egyből el is dőlt – valami
hasonlót fogok készíteni.
2014. december 17.
Túrós- szezámos sós kockák
A klasszikus egyensúly túrós
pogácsát alakítottam át egy kicsit. Ha a zsiradék mennyisége ugyanannyi, mint a
liszt és a túró, akkor nagyon zsíros nekünk, ezért kicsit könnyítettem rajta. A
finomlisztet is felcseréltem teljes kiőrlésű és rétesliszt keverékére. Jobb
lett, mint az eredeti ☺
2014. december 15.
Gesztenyével és aszalt szilvával töltött pulykamell
Egy
vendégposztot osztok most meg veletek: sosem titkoltam, hogy Párommal mindketten
nagy konyhakedvelők vagyunk. Ez a nálunk már hagyományossá vált karácsonyi ebéd
az ő specialitása, ezért átadom neki a billentyűzetet:
2014. december 12.
Kakaós kelt kuglóf - Blogkóstoló 20.
A 20. Blogkóstolón Serpenyővirtuóz sorsolt és egy olyan kedves blogger társamat kaptam, akinek
munkásságát régóta figyelemmel kísérem. Csodás süteményei vannak, sósak,
édesek, keltek és krémesek egyaránt. Ő nem más, mint Tortafüggő Marisz.
Boldogan vetettem bele magamat a sütiparadicsomba és egy csodás kelt kuglófot választottam ki. 1 – 2 hónapja lehet, hogy megvettem a kuglófsütő formát és nem
volt még felavatva. Ez a kakaós mazsolás kuglóf pont kapóra jött ☺
2014. december 10.
Céklás rizottó
Második.... egyszer már volt, de
attól nem voltam elájulva. Igaz, akkoriban még maga a rizottó készítése sem
volt meg teljesen jól. Az utóbbi időben azonban megszerettem a répa formájú
hosszúkás céklát (talán van fajtaneve is, de én nem tudom, mi az). Sokrétűen
használható, édes, nincs olyan erős földíze, mint a nagy golyóknak. Hamarabb
meg is fő, sül, vagy párolódik.
2014. december 7.
Izlandi hógolyó
Múlt hétről, a hókifli sütésből megmaradt egy kevés,
kb. 5 dekányi mák ugyanannyi kristálycukorral és reszelt citromhéjjal bekeverve. Ebből
akartam valamit csinálni és beugrott a jól bevált és szeretett kekszgolyó.
Lehet az mákos is és akkor olyan, mint Izlandon lehet a hógolyó vulkánkitörés
után (gondolom, még nem láttam) ☺
A fekete vulkáni hamu a havon ihlette a névadást.
2014. december 5.
Majorannás-gombás marharagu leves
Az őszi – téli esős, ködös idő
nekem egyet jelent az asztalon gőzölgő ízletes és tartalmas levesekkel – ennyi
jó legyen már legalább ☺ Arról
nem is beszélve, hogy egy ilyen leves után lehet sütni valami finomat...
2014. december 4.
Zöld "lasagne" batátával, gesztenyével és retekkel
Spenótos száraz lasagne lapjaimat
végre felhasználtam és egy igazi mindent bele „lasagne”-t hoztam össze ☺ Az idézőjel indokolt, ugyanis az
elkészítési módon és a tésztalapokon kívül semmi más nem hasonlít egyetlen közismert
lasagne-ra sem.
2014. november 30.
Hókifli - vadmákkal
Mákpróbát tartottam ☺ Nemrégiben Ausztriában jártunk és vadmákot
találtunk, őrölve, csomagolva. Érdekesnek és izgalmasnak tűnt, ezért vettünk
belőle. A hókifli pedig nagyon régen nem szerepelt az étlapunkon... sőt, talán
én magam még nem is sütöttem soha. Éppen ideje volt már.
2014. november 28.
Tepertős pogácsa és szilvalekváros papucs
Hódmezővásárhelyi ez a recept, a
Nagymamám békebeli receptje. Akkoriban házi zsír, házi tepertő mindig volt
kéznél így ez a pogácsa igazán tartalmasra, laktatóra sikeredett. Nálunk is
házi zsír készült és ilyenkor a friss tepertőből kihagyhatatlan ez a pogácsa.
2014. november 26.
Szívsaláta - ami a kamrából kikerül
Ezt a salátát teljesen ötlet szerűen dobtam össze. Gyönyörű szívsalátát találtam és igazából nem kóstoltam még ilyet, hát itt volt az ideje. A többi hozzávaló meg... tényleg ötlet szerűen jött. Sok mindent rejt a hűtőszekrény meg a kamra, amire elsőként nem is gondolnánk, pedig ha találkoznak egy salátában, akkor csodák tudnak születni.
2014. november 19.
Erdőjárók rizottója
Igazi őszi ételre vágytam, mind
ízben, mind színekben. Ráadásul a hűtőben is hevert néhány alapanyag, ami
önmagában kevés volt, de ahhoz elegendő, hogy együtt némi rizottórizs
társaságában egy gazdag, szemet – lelket gyönyörködtető ebéd kerekedhessen ki
belőlük.
2014. november 15.
Blogkóstoló 19. összefoglaló
49 résztvevő, 55 fantasztikus recept! A 19. forduló lezárult és örömmel jelenthetem, mindenki nagyon jól teljesített, többen nem is egy receptet választottak a nekik sorsolt blogról, hanem egy egész menüsort. Tegyük hozzá, elég speciális nemzetközi étlapunk lett.... levesek, előételek csak módjával, főételből már bőségesebb a választék. A desszert szekció tarolt, finomabbnál finomabb sütik, piték kerültek az asztalunkra. Levezetésnek aztán még néhány sós rágcsa, falatocska zárja a sort.
2014. november 13.
Narancsos-gombás szarvasragu
Úgy alakult, hogy megajándékoztak
bennünket egy jó kilónyi gyönyörű szarvascombbal. Az rögtön egyértelmű lett,
hogy ennek az elkészítése férfimunkát kíván, így most kényelmesen szemlélődve
követtem az eseményeket.
2014. november 10.
Pikáns almás sütőtök krémleves
Hugh Fearnley Whittingstall...
igen, már megint ☺ A
Szakácsmustrára már elküldtem néhányat, ezt most játékon kívül, mert amúgy is
szeretek Hugh-tól mazsolázni. A sonkatökből, melynek nyakából a tökös-almás csirkemell készült, megmaradt a maggal teli gömbölyded része. Ebből szintén
almával készült ez a krémleves.
2014. november 5.
Túrógaluska
Van nekünk egy jól bevált
túrógombóc receptünk. A Sünis kanál blogon azonban láttam egy remek ötletet,
galuskának formázva a gombóc tésztáját kiváló sós ételt készíthetünk.
2014. november 2.
Rizskoch
Azok közé tartozik ez is, amiket
szeretünk, mégis ritkán kerülnek az asztalra. Az ok persze ismeretlen ☺ 7-8 éve is van annak, hogy utoljára
készítettem. Azóta kiművelődtem a rizsek terén és most kerek szemű Arborio
rizsből készült, ahogy azt kell.
2014. október 28.
Tökös-almás csirkemell Blogkóstolóra
Újra Blogkóstoló immáron a 19. forduló és most én vagyok a házigazda ☺ Egy szép
kerámia csuporból az Őrült Szakács blogját sikerült magamnak bal kézzel
kisorsolnom. Hurrá, örültem neki, mert igazán őrülten jó ételeket készít.
2014. október 22.
Sajtos zöldségleves tökös gombóccal
Az előző nap fűszerekkel
megvadítva megsütött sütőtök egy részéből úgy gondoltam, egy extra levesbetétet
készítek. Kicsit gnocchi, kicsit vajas galuska, a lényeg a benne lévő tök.
2014. október 20.
Tök - sonka - ricotta - Szakácsmustra Hugh-nál
Szeretem a Szakácsmustra című
játékot, nagyon is kedvemre való receptek között mazsolázgatni ☺ Vártam már, mikor kerül sorra egyik
kedvencem, Hugh Fearnley Whittingstall. Szerencsére a 6. forduló házigazdája Süni is így lehetett ezzel, mert őt választotta.
2014. október 15.
Nagydobosi fűszeres tök
Süssünk tököt ! Illatával,
színével jó kedvet varázsol akár milyen idő is van odakint.
Ezt a nagydobosi szürke héjú
tököt első alkalommal kóstoltuk és egészen más, mint a korábbról már jól simert
Orange vagy sonkatök. Jobb. Sokkal jobb ☺
2014. október 13.
Alma háromszor - pikáns szósz extrákkal
Ennek a mártásnak a pikantériáját
nem csak a fűszerezés adja. Az alma 3 féle állagban, állapotban szerepel benne,
ami kellőképpen érdekessé, összetetté teszi. Ráadásul az
édes-sós-savanyú-csípős arányának megváltoztatásával könnyedén desszertté vagy
sült hús kísérőjévé tehető. Csak úgy magában sem utolsó...
2014. október 10.
Gorgonzolás színes spagetti
Egy kis nyár még így a
végére.... pirosak, zöldek, színek ☺
Kedvelem a különböző színű
tésztákat, a spagetti pedig különösen kedvencem. Már csak egy kis friss íz,
krémesség kell hozzá és kész is a nyarat idéző könnyű és gyors ebéd.
2014. október 8.
Levendulás sütemény - blogszülinapra
Ma 1 éves a Fűszemánia blog ☺ Ennek örömére egy igazi
lélekmelengető könnyű süteménnyel leptem meg magunkat.
2014. október 6.
Sorsolás - Blogkóstoló 19.
Megtörtént a sorsolás ☺
Mindenki az alatta lévő blogról
választ egy vagy több receptet és azt kell a saját blogján közzétenni. Az
utolsó sorban lévő pedig az első blogról választ.
Íme a lista:
2014. október 2.
Rakott kiflikrumpli
az örök kedvenc, a megunhatatlan ☺ Alig várjuk nyár végén, hogy legyen
jóféle kiflikrumpli, az a finom, krémes, szépen szeletelhető fajta. Ha már
elmúlik a nyár, legalább efféle örömökből jusson ki az embernek ☺
2014. szeptember 29.
Lazacos – cukkinis maccheroni
A füstölt lazac és a cukkini
nagyon jó párosítás, tésztával kiegészítve pedig komplett, pazar lakomát
készíthetünk belőle. Egy kis kaporral még megbolondítjuk és kész is – ráadásul
nem is kell órákat a konyhában tölteni.
2014. szeptember 25.
Blogkóstoló 19. A kiírás
A Blogkóstoló az egyik kedvenc
játékom ☺ Egyrészt el lehet
mélyedni egy kicsit egy más világban, egy blogger társunk receptjei kapcsán.
Másrészt szeretem, ha feladat és kihívás is van a főzésben: kiválasztani és
elkészíteni lehetőleg úgy, de mégis egy picit a magunk képére formálva... ez
nagyon kreatív és szórakoztató ☺
A stafétát Vöröskaktusz Bogitól
vettem át, köszönöm szépen. Mindenkit szeretnék játékra buzdítani de egyúttal
azt is kérem – mindannyiunk nevében – hogy aki jelentkezik, vegye is komolyan a
játékot. Időről időre akad olyan blogger társunk, aki boldogan veti bele magát
az önként vállalt „feladatba” , ugyanakkor az ő receptejiből semmit nem készít
el a kisorsolt párja. Ez nagyon rossz érzés, keserű szájízt hagy maga után. Ha
a határidő rövidnek bizonyul, jelezzétek. Ha valakinek személyes
akadályoztatása adódik, kérem, jelezze, mert megoldjuk valamilyen úton-módon.
Csak ne az összefoglalóból szembesüljön lehetőleg senki azzal, hogy féllábasra
sikerült számára a játék.
Nézzük a szabályokat:
Minden jelentkezőnek sorsolok egy
blogot, ahonnan kedvére válogathat minimum egy, de akár több receptet is. Az
elkészített ételt tegye közzé a blogján és 1 db fényképet, valamint a bejegyzés
linkjét küldje el nekem. A bejegyzésben szerepeljen az eredeti recept linkje
is.
A játékban részt vehet mindenki,
akinek a blogján legalább 30 bejegyzés szerepel. Akinek nincs blogja, vagy
kevesebb a bejegyzés, az is játszhat, de őt nem sorsolom ki senkinek.
Jelentkezés itt a bejegyzésnél kommentben névvel és a blog linkjével.
vagy a fuszermania(kukac)gmail.com címen
A jelentkezési határidő: 2014. október 5. éjfél
Játékra és sütésre / főzésre fel ☺
2014. szeptember 13.
Fűszeres ecetes szilva
Történt egyszer, jó sok éve, hogy
eltettünk ecetes szilvát, néhány üveggel. Ízlett, finom volt nagyon, de egy
üveg valahogy elkeveredett és elfelejtődött.
Amikor előkerült, kíváncsian bontottuk fel és valami csodálatos ízbomba,
szinte zselés állagú lé került elő az üvegből. El is dőlt nyomban, hogy az idén
teszünk el újra.
2014. szeptember 8.
Sós - fűszeres citrom
Van nekem egy nagyon kedves barátnőm, az Évi. Izraelben él és
egy egészen érdekes sóban eltett citrom receptjét kaptam meg tőle. Régóta
terveztem valami hasonlót, de ahány recept, annyiféle – ahogy ez lenni
szokott. Évi ezt az oldalt fordította le nekem. Az tetszett meg benne
egyből, hogy ez szeletelve készül és a többitől eltérő fűszerezéssel.
2014. augusztus 21.
Kelkáposztás tészta – Blogkóstolóra
Elérkezett a Blogkóstoló 18.
fordulója. Nagyon szeretem ezt a játékot, izgalmas és érdekes dolog egy egészen
más ízvilágú blog receptjei között felkutatni a nagyjából közös nevezőt ☺ Ebben a fordulóban Vöröskaktusz a
házigazda és Zsuzsi blogját, a Gasztrobaráth-ot sorsolta nekem.
2014. augusztus 11.
Kenyérsaláta - a csodás nyári vacsora
egy kicsit olyan ez, mint a
kőleves ... nem hangzik túl biztatóan, ugye?
Pedig..... pedig ha a
hozzávalókat sorra vesszük, csupa finom, lédús nyári zöldféleség..... és az igazi
ízes paradicsom, aminek értékes levét nem hagyhatjuk veszni.
2014. augusztus 8.
Harisszás lazac sárgarépával – Donal Skehan receptje
Újra Szakácsmustra, ez már az
5-dik ☺. Juci a soros házigazda
és egy fiatal ír szakácsot, Donal Skehant választotta ki. Izgalmas ez a játék,
mert erről a szakácsról egyáltalán nem hallottam korábban. Most azonban
belevetettem magam a receptjeibe és sok érdekes, jó dolgot láttam.
A választásom egy harissza pasztával fűszerezett grillezett halra és a hozzá való, szintén harisszás sárgarépa salátára esett.
A választásom egy harissza pasztával fűszerezett grillezett halra és a hozzá való, szintén harisszás sárgarépa salátára esett.
2014. augusztus 5.
Rakott padlizsán
Eljött az az idő is, amikor 2
korábbi receptemből született egy harmadik, egészen másmilyen étel ☺. Ebben a rakott padlizsánban a padlizsán salátánál leírt módon sütöttem meg a padlizsánt és a töltött cukkini töltelékét vettem alapul hozzá.
2014. július 31.
Tökfőzelék tükörtojással
Néhány évig nem ettem
tökfőzeléket, mert igazság szerint bosszantott, hogy aránytalanul drágán adják
a gyalult tököt az a’la natúr főzőtökhöz képest. Lehet persze reszelni, vagy
kaszabolni, de valahogy mégse került sorra.
Idén azonban hazahoztam egy szép
tököcskét (1 kg körülit) és a szeletelővel sikerült igazi gyalult tököt
csinálni ☺ A belsejéből pedig kiváló alaplé készülhet.
2014. július 28.
Paella sült paprikával
A paella nagyon jó dolog rákkal,
kagylóval, de most megpróbálkoztam egy könnyű nyári zöldséges változattal és
igazán üdítőre sikerült.
2014. július 23.
Fokhagymás spagetti
ez a legegyszerűbb tészta... az
eredeti változatban tényleg csak a fokhagyma szerepel. Kicsit azért
emberesebbre szerettem volna, így született meg ez a kolozsvári szalonnával
felturbózott változat.
2014. július 19.
Rákfarok görögösen
A TV paprika Magazinban találtam
ezt a receptet és rögtön meg is akartam kóstolni. Emlékeztet nagy kedvencünkre,
a görög szaganakira. Egy kicsit más
összetevőkkel készül, de hasonlóan ízletes a végeredmény ☺
2014. július 17.
Sárgabarack lekvár - kétféle
A mi lekvárunk ☺ Ez a legjobb és a lényeg benne.
Hogy olyan, mint sehol máshol, csak gyerekkorban volt... amikor hatalmas szelet
vajas kenyérre kentük... frissiben... persze, ha sikerült, mert többnyire a
kamra mélyére került a lekvár későbbi felhasználás céljából.
2014. július 13.
Spenótos leveles rétes
Egy jó kis sós rétes, ami arra is
kiválóan alkalmas, hogy beleintegráljunk sokféle, a hűtőnkben éppen fellelhető
alapanyagot. Maradék szalámi, leveles tészta, mehet minden. Egy kis fűszeres mártással meg fejedelmi ebéd lesz belőle.
2014. július 9.
Cukkini kolbásszal, barna rizzsel töltve
Kaptam az egyik
szomszédasszonyomtól egy szép, méretes, kb. 30 cm hosszú cukkinit ☺ Több minden is megfordult a fejemben, de
aztán a töltött változat mellett döntöttem ..... sajnáltam volna feldarabolni ezt a szép példányt.
2014. július 6.
Sárgarépa főzelék bazsalikommal
Szép narancssárga sárgarépa
főzelék.... ez is egy olyan emlék, ami gyerekkoromból maradt meg. Tejjel
készült nálunk, kicsit édesen, majdhogy nem desszertnek is ehető volt. Egy
kicsit megújítva és csipetnyivel több ízt belevíve készítettem el, mert mikor,
ha nem most? A nyár derekán, amikor akár hidegen is falatozhatunk belőle.
2014. július 2.
Joghurtos sült padlizsán saláta - Blogkóstoló 17.
Újabb blogkóstoló, már a 17-dik ☺ Ági, a Tetovált Lány a
házigazda és a sorsoláson Vöröskaktusz blogját kaptam. Alaposan
elnézelődtem nála és nem volt könnyű a választás – sok ízletesnek ígérkező,
ínycsiklandó csemegét találtam. Örömmel láttam azt is, hogy bőséges a
választék mind a sós elő- és főételek, mind a nasik terén ☺
2014. június 30.
Békebeli töltött dagadó
Hajdanán nagyon gyakori eledel
volt, amikor több nap volt, mint kolbász. A vékony húsréteg által körülölelt
finom töltelék átvette a zamatokat és olyan érzést keltett, mintha egy szép
nagy szelet színhús került volna a tányérra.
2014. június 25.
Marokkói csirkés kuszkusz - Rachel Allentől
Elérkezett a Szakácsmustra nevű
játék újabb fordulója, nagyon vártam már ☺. Ez esetben Dina, a 4. forduló házigazdája Rachel Allent választotta, akit igazából nem nagyon ismertem. Keresgéltem hát és láttam, hogy roppant egyszerű, gyorsan elkészíthető
és ízletes ételei vannak.
Egy marokkói ihletésű ételt választottam, melyen – egy egészen kicsit – azért alakítottam.
2014. június 23.
Lazac zelleres-mazsolás lencsesalátával
Mai összeállításom egyik elemét,
a lencse salátát Hugh Fearnley Whittingstall módra másodszorra készítettem el.
Sikerült ugyanis francia típusú Puy-i lencsét vennem ☺. Előzőleg a konzerv lencse nagyon nem volt jó választás.
2014. június 20.
Levendulás almaecet
Nagyon régen olvastam erről,
fogalmam sincsen már, hogy hol. Igazán nem is foglalkoztam vele, csak el volt
raktározva hátul... aztán az idén, ahogy egyre másra belefutottam a csodálatos
lilában játszó levendulavirágokba, eldöntöttem, hogy megpróbálom.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)