Az eredetijét Prágában ettem anno (Nakladany hermelin).... és miután az idei utazás elmaradt és mert úton útfélen (blogon, blogfélen 😊) ez a remekmű jött szembe, hát elkészítettem házilag én is. Végtelenül egyszerű, türelem kell mindössze, hogy kivárjuk, amíg összeérik.
Kalandozás a fűszerek világában avagy merüljünk el a világ fűszereiben. Mottó: A recept csak inspiráció. Sohasem kotta.
2020. december 26.
2020. december 21.
Daikon (jégcsapretek) és sárgarépa pácolva
Ez egy japán recept, végtelenül egyszerű de pont ebben rejlik a tökéletessége. Hozzávaló nem sok kell és pillanatok alatt össze lehet dobni. Aztán kell neki adni 1 napot és utána fogyasztható. Minden olyan étel mellé, ami savanyúságot igényel. Ilyenkor télen nem túl nagy a választék nyersen ehető zöldségekből, ezért érdemes ezt is megkóstolni.
2020. december 16.
Orosz hússaláta
Az ünnepek utáni maradék kommandó tipikus példája 😃 Természetesen ez csak a mi receptünk, mindenki szabadon kiélheti kreatív hajlamait kedve és a kamra tartalma szerint. Legtöbbször sült hús marad meg, ami lehet sertés vagy marha, de volt már rá példa, hogy direkt erre a célra készült a sült. Szilveszterre is ideális.
2020. november 30.
Rákfarok, batáta és karfiol püré
ez a hármas is nagyon jól
szerepelt, a rák édeskés íze és a püré selymessége a pirított batátával
tökéletes. Ráadásul egy könnyű eledel, ami így, karácsony előtt talán nem árt J
2020. november 18.
Harisszával göngyölt csirkecomb filé
hozzá édes-pikáns karamellizált gyöngyhagyma és fondant burgonya. Pazar összeállítás és nem is annyira bonyolult, mint amilyennek elsőre hangzik. A kedvenc hentesemnél lehet kapni egészben filézett csirkecombot. Nem tudom, hogyan csinálják, de egy-egy ilyen filé 20-25 dkg, vagyis egy jó emberes adag. Egy ilyen filét göngyöltem fel harisszával megfűszerezve. Amíg a sütőben készült, addig a köretekkel foglalkoztam.
2020. november 12.
Paszternák krémleves fehérborral
paszternák kontra fehér répa vagyis petrezselyem gyökér.... hasonlóak, de mégsem ugyanaz a kettő. A paszternákban nincsenek azok a hosszanti, sokszor kemény és majd hogy nem fás rostok, mint a másikban, főleg a vékonyabb darabokban. Természetesen az ízük is különbözik, de hasonlít is. Ennek ellenére a fehér répából is elkészíthető ez a leves – én már kipróbáltam azt is.
2020. november 9.
Quesadilla és guacamole
Egy kis Mexikó ☺ Arra még nem, vagy ha igen, nagyon régen kalandoztam a tányéron. Paradicsomos tortilla lapokhoz sikerült hozzájutnom, ráadásul gyönyörű avokádóm is akadt éppen. Így egy igaz kézből evős finomság készült, persze a belevalóknál szabad a választás. Ami éppen van ☺
2020. november 2.
Saláta főzelék
ezt az ételt nagyon sokáig nem ismertem, nem is volt nálunk soha terítéken gyerekkoromban. Aztán később már, hallottam a szüleimtől, hogy ők gyakran főzik, de valahogy a gondolat sem töltött el izgalommal. Aztán egyszer megkóstoltam náluk és lám.... nem is volt rossz. Azért a magam képére formáltam, jó sok aromás zöld fűszerrel turbóztam fel.
2020. október 31.
Ferdinánd tekercs
kelt tésztára vágytunk, valami finom puha édesre a fejtett bableves után. Ezek a tekercsek igen kedvükre valók, de hogy mindenkinek a kedvére legyen, fele vaníliás, fele kakaós változatban készült. Jól megfértek egy tepsiben és mi sem vesztünk össze rajta.
2020. október 27.
Gnocchi snidlinges gorgonzola mártással
Gnocchit nem szoktam itthon gyártani, volt már rá példa, csak hogy kipróbáljam, de a készen kapható friss gnocchik teljesen jónak bizonyultak. A gorgonzola mártás meg édes testvére a gnocchinak, először Rovinjban volt szerencsém kóstolni. A mártásra is létezik több variáció, egyet mutatok most.
2020. október 25.
Cacciatore csirkecombok polentával
vagyis olasz vadász módra, sofrito alapon, amely alap nagyon jól bevált a bolognai ragunál. Lényegében ahhoz nagyon hasonló a metódus, pluszként a jóféle fekete oliva bogyó és a krémes parmezános polenta jön hozzá. Nyúlcombból is készíthető, de maga a ragu olyan gazdag ízű, hogy tésztával önálló ételként is megállná a helyét.
2020. szeptember 29.
Gesztenyés csillagok
Itt az idő feltölteni a kekszes dobozokat, hiszen egész nyáron nem készült semmi hasonló. Nem is hiányzott. Mostantól azonban kell ez a fajta csábítás a hosszú estékre. Gesztenyeliszt volt most a „gomb” amihez „kabátot” kellett találni ☺
2020. szeptember 22.
Csirkecomb tajine
Még tavaly Passauban vettem ezt a
jó kis kerámia tajine edényt. Igen megörültem neki, mert jó a mérete, nem az az
óriási, csupán 24 cm átmérőjű. Idáig várt a sorára, de ma eljött az ő napja is.
Csirkecombokkal avattam fel, kora őszt idéző körettel, batátával, paprikával és
sárgabarackkal.