Igazság szerint régóta nézegetem
én már ezeket a karácsonyi szépségeket, de mindig tartottam attól, hogy hogyan
sülnek át ezek a magas kalácsok. Aztán megjött a bátorság egy próbához. A
Street Kitchen receptje volt az alap, szinte úgy készült, csak jól megszórtam
mézeskalács fűszerkeverékkel, hogy meglegyen a karácsonyi illat is.
Kalandozás a fűszerek világában avagy merüljünk el a világ fűszereiben. Mottó: A recept csak inspiráció. Sohasem kotta.
2018. december 22.
2018. december 9.
Keksz tekercs
igazi retro sütemény, ami a
gyerekkorom nagy kedvence volt. Együtt készítettük mindig otthon és alig
győztük kivárni, hogy összeálljon a hűtőben és lehessen szeletelni. Most
sincsen máskép..... talán könnyebb most a folpack segítségével feltekerni, de a
feeling végig ott volt amíg készült és a várakozás is, amíg végre a szájban
landolt ☺
2018. november 26.
Képviselő fánk
pontosabban annak az alapját
képező égetett tészta, amiről itt most szó lesz. Formázhatjuk kerekre,
hosszúkásra, tölthetjük édessel vagy sóssal. Féltem tőle..... de minek?
Egyszerű ez, tényleg. Néhány fontos szabályt kell csak betratani és akkor
garantált a siker. És hát mi más lett volna alkalmasabb az új, gözölős sütő
felavatására ☺ Lajos Mari
receptje alapján íme az én verzióm:
2018. október 8.
Stifado
avagy a görög istenek (egyik) eledele J Most jött el az idő, hogy
elkészítsük, lévén hogy a jó minőségű marha lapockán múlik, milyen is lesz az
étel. Már csak viszonylag kis méretű „bébihagymát” kellett beszerezni, mert az
ecetes gyöngyhagyma nem tűnt túl szimpatikus választásnak. Végül minden
összeállt… de még hogy! J
Akár egy görög tavernában, nálunk is férfimunka volt.
2018. szeptember 2.
Csirke, karfiol, polenta
három jó dolog a tányéron ☺ de ez most nem Hugh Fearnley
Whittingstall találmánya. Egy ötlet adoptálása a meglévő alapanyagokra, egy
ötleté, ami remek és sosem jutott volna eszembe. Nyíri Szása mutatott hasonlót egy TV műsorban. Megtetszett,
megcsináltam hát az én verziómat. Valóban olyan gyorsan kész, hogy nem volt
időm fázisfotózni sem, hiszen mindennel egyszerre kellett foglalkozni.
2018. augusztus 12.
Mangó lassi
avagy indiai joghurtos mangó ital
illatos fűszerekkel. Lehet sűrűbben, sós pisztáciával megszórva és kanállal
vagy hígabban és szívószállal. Lehet valódi gyümölcsjoghurtnak elkészíteni és
lehet turmix gyanánt felhörpinteni.
Bármelyik legyen is – kihagyni vétek ☺
Bármelyik legyen is – kihagyni vétek ☺
2018. augusztus 4.
Rántott csirkemell nektarinos lencsés salsával
Meleg van, de a hús azért kell,
jól esik, már csak a só miatt is, amit bizony pótolni kell, akármennyire az
ördög főművének tekintik is mostanában. Köretként azonban bőven elegendő valami
színes, vibráló, igazi nyári – ez pedig a salsa. Variálható tetszés szerint,
nálunk most ez az összeállítás került a tányérra:
2018. június 30.
Lasagne Bolognese
ez az a bizonyos igazi, állítólag
:) Bolognai raguval, besamellel a’la Street Kitchen (Fördős Zé) Olyannyira kottából
készült, hogy nem tehetek mást, mint ideteszem a linket..... még video is van
hozzá :)
És persze hogy férfimunka, a ragu
nálunk is az volt.
2018. május 12.
Zöld spárga citromecettel marinálva
mindig tudtam, hogy a török
élelmiszer boltok csodákat rejtenek, már ha az ember nyitott a
különlegességekre ☺ Citrom vagy
ecet.... ez így ismerős, de citromecet? Pedig van, nem is akármilyen. A
marinált lilahagyma és retek után pedig
adta magát a zöld spárga, pláne hogy nagyon szép vaskos darabokhoz sikerült
hozzájutnom.
2018. május 5.
Rukkola krémleves fehérborral
van nekem egy kedvenc német
nyelvű szakácskönyvem (Spargel & Rucola)
amit így tavasz tájt rendszeresen forgatok. Spárga és rukkola receptek
vannak benne. Egy kicsit többnyire azért eltérek a receptektől, ahogy mindig,
de az alap ötlet most is onnan érkezett.
2018. március 23.
Kéksajtos póréhagymás tészta
igazi pénteki gyors 😏 igazi tavaszváró is egyben. A póréhagyma
eddig méltatlanul mellőzve volt, nem is tudom, miért. Most hogy vettem egy szép
darabot, salátákba, mindenféle ételekbe teszem és igen jónak találom. Ez a
tésztaétel is úgy született, hogy a gombhoz kerestem kabátot..... egy
póréhagymás tészta ötletet.
2018. március 11.
Lazacleves kaporral és tejszínnel
finn lazacleves néven fut sok
helyen minimális eltérésekkel. Egyben megegyeznek: a lazaccal kíméletesen kell
bánni. Nem agyonfőzni, mert tönkremegy, elveszíti élvezeti értékét. Én is
vigyáztam rá, a levesen pedig csavartam egy kicsit, batátát is tettem bele.
2018. március 4.
Brownie
bármily hihetetlen is, de én még
nem sütöttem brownie-t. Az okát nem tudom, valahogy kimaradt. Most viszont több
tábla csokoládé halmozódott fel itthon, így hát belevágtam. Tényleg nagyon
egyszerű, pillanatok alatt össze lehet keverni és gyorsan megsül. Az íze meg..... isteni 😋
2018. március 3.
Mangós kókuszos pulyka curry
Nagyon finom mangókat lehet
mostanában kapni. Otthon a szobában néhány nap alatt beérnek. Ha már kicsit
ráncosak, puhák akkor jók. Lédúsak, zamatosak. Miután több darab csak úgy
magában „elpárolgott” ideje volt valami ütőset főzni is belőle.
2018. február 25.
Feta sajtos oregánós pogácsa
nem ennek indult, valami féle
juhtúrós pogácsára vágytam. Találtam azonban a hűtőben egy darab Feta sajtot,
ami már – mondhatni – utolsó pillanatos volt. Vagyis el kellett fogyasztani
mielőbb. Így aztán kicsit átalakítottam az elképzeléseimet és ha már Feta,
akkor oregánó és olivaolaj is....
2018. február 11.
Levendulás almaecetben pácolt lilahagyma
Ilyen egyszerű dolgok esetében mindig elgondolkodom, ugyan
megér-e ez egy blogbejegyzést ? Végül mindig arra jutok hogy igen ☺ Azért, mert így nem feledkezem meg
róla, itt van szem előtt és a sok, új kedvenc sem fogja a fiók mélyére
száműzni. Most, a téli vitaminszűkös időkben különösen kedvelem, mert friss,
mégsem „vendégriasztó”. Az almaecet teljesen megszelídíti. A levendula pedig...
valami különös szimbiózisban létezik a lilahagymával. Talán mert mindkettő lila
☺
2018. január 28.
Pecsenye libamáj zsírjában
„Ráérő nyuggerként kedvenc elfoglaltságom szerdán vagy
csütörtökön (ilyenkor van a legnagyobb választék friss árukból, de nincs tömeg)
reggelenként elmenni a Nagycsarnokba és körülnézni; látok-e valami érdekeset,
valami finomságot, kuriózumot.
2018. január 14.
Alfajores mini
avagy a karamella krém története ☺ Szeretünk spájzolni, mi tagadás.
Szeretek megvenni dolgokat akkor is ha még konkrét elképzelésem nincs is, mire
fogom felhasználni. Így történt a szlovák karamella krémmel is..... ami itt
várt ötletre, ihletre már egy ideje. Ekkor jött az én drága barátnőm, Évi ♥ argentin dulce de leche krémmel töltött aprósüti receptje. Telitalálat.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)