Egyszerű, nagyszerű, nagyon
ízletes és abbahagyhatatlan. Ezekkel a szavakkal tudom csak jellemezni ezeket
az eredetileg party falatkának készült ízbombákat. Könnyen készíthetünk belőle
azonban ebédet vagy vacsorát is, csak egy köret kell mellé. Ez lehet zöldség,
főzelék, rizs, sok minden. Én most egy egyszerű polentát főztem gyorsan és kész
is volt a fejedelmi ebéd.
Kalandozás a fűszerek világában avagy merüljünk el a világ fűszereiben. Mottó: A recept csak inspiráció. Sohasem kotta.
2015. február 26.
2015. február 24.
Kedgeree lazaccal és fürjtojással
Nagyon szeretem a füstölt
lazacot, lecsapok rá időnként, egy olyan 10 dkg-os szeleteltre. Elég ahhoz,
hogy feldobjon bármilyen ételt a csodás ízével és színével. Volt már levesben, tésztával, most pedig egy fűszeres indiai kedgeree-be került bele. A fürjtojás
pedig csak azért, mert maradt a múltkori adagból. Tyúktojással is tökéletes, sőt
eredetileg azzal készül.
Cimkék:
babérlevél,
bors,
chili,
citrom,
curry,
fahéj,
fürjtojás,
füstölt lazac,
HAL ÉS TENGER GYÜMÖLCSE,
indiai,
koriander,
petrezselyem,
RIZSES ÉTELEK,
római kömény,
tojás,
VILÁGKONYHA
2015. február 22.
Citromos-mákos gyűrű
A mák-citrom páros rendkívüli
finomságát karácsony előtt fedeztem fel, amikor kekszgolyókat gyártottam. A
citromok királyának, a Meyer citromnak
pedig most van a szezonja. Ha sikerül hozzájutni, akkor feltétlenül használjuk
ki és minél több módon kóstoljuk meg. Sósan és édesen, mindenhogyan nagyszerű.
2015. február 20.
Gombaleves tejfölösen – kaprosan
Olyan igazi, ízig-vérig vaskos
gombalevesre vágytam, amiből egy nagy tányérnyi elég is ebéd gyanánt. Sűrűn,
tejfölösen - kaprosan és nagyon intenzív ízekkel. Íme az eredmény:
2015. február 18.
Cantuccini a toszkán kétszersült
Nagyon sok recepttel találkoztam,
blogokon, újságokban egyaránt... két egyforma nem volt közöttük. Egészen nagy
különbségek vannak recept és recept között, így nem maradt más, mint egyet
kinevezni szimpatikusnak. Ez nálam a Nők Lapja konyha Desszert karácsonyi
különszámában található recept lett. Beletrafáltam ☺
2015. február 16.
Töltött káposzta gerslivel és kaporral
Ez a töltött káposzta már egy
kicsit kifelé kacsintgat a télből ☺
Nem is karácsony környékén szoktuk készíteni, már csak azért sem, mert akkor
mindenki savanyú káposztát hajkurászik, így a minőség igen csak kérdéses.
Ilyenkor azonban már szép nyugodtan meg lehet keresni a legjobb alapanyagokat.
A zöldfűszerek és a gersli miatt pedig még nehéz ételnek sem mondanám.
2015. február 12.
Sörös kenyér
... a la Hugh
Nem vagyok kenyérsütögető, eddig még
egyszer sem sütöttem. Nem eszünk túl sok kenyeret, ezért aztán valahogy
komolyan sosem merült fel ez az igény. Most azonban Hugh River Cottage
műsorában egy igen érdekes kenyeret sütöttek – sörrel. Formában készült,
mindössze fél kilónyi, így eldőlt, hogy jön a próba. Érdemes volt... egészen
különleges, ropogós héjú csoda született.
2015. február 10.
Marokkói húsgolyók csicseriborsóval
Beleszerettem a Ras el Hanut fűszerkeverékbe.... elég beleszimatolni és előttem vannak a színes illatos
fűszerbazárok. Ezt a receptet egy 2012-es Good Food magazinban találtam, most eljött az ideje. Bárány helyett ugyan
marhahús került bele, cukkini helyett néhány spenótlevél, de alapvetően nem
sokat változtattam rajta. Köretként azonban illatos-kurkumás rizst választottam
hozzá pita helyett.
2015. február 8.
Sütőtök krémleves joghurtos galuskával
A sütőtök krémlevest eddig
célzottan készítettem, vagyis azért lett a tök, hogy leves legyen belőle. Most
viszont volt a tök, megsütve, finoman megfűszerezve. És maradt belőle.... ezért
most ebből a tökből lett egy rögtönzött leves. Egy gyors, joghurttal ízesített
galuskával egy nagy tál laktató, sűrű, melengető egytál étel kerekedett belőle.
2015. február 5.
Kekszgyártás keksznyomóval
Keksznyomóval leptek meg a
szüleim karácsonyra ☺ Tele
voltunk süteményekkel, de mégis néhány nap után már nem bírtam tovább és
kellett egy próbát tenni vele. Aztán még és még.... mert olyan az a keksz, hogy
nem lehet abbahagyni. Azóta is folyamatosan sütöm. A szerkezethez mellékelt
receptet vettem alapul, de a lisztnél
kisérleteztem és kevertem a tönkölyt, teljes kiőrlésűt és finomlisztet.
2015. február 3.
Krumplis pogácsa Blogkóstoló 21.
Éva Takarékos konyháját kaptam
ebben a fordulóban Mártitól a Hogy meg tudjuk nézni blog szerzőjétől. A precizen
kimunkált sorsolás nagyon tetszett, nem kevésbé a kisorsolt blog, ami nem volt
ismeretlen számomra. Pont egy krumplis pogácsa recept után nézelődtem már egy ideje, így nem volt kérdés, hogy mit is fogok választani.
2015. február 1.
Hússal töltött (Hortobágyi) palacsinta
...
ahogy mi készítjük ☺ Tipikusan az az étel, melyet minden pasi szeret és amitől
minden asszony ódzkodik, mert elég pepecselős… De azért annyira talán nem J
Minden
esetre, ha már nekiállunk, jókora mennyiséget kell csinálni, hiszen adagokban
tökéletesen fagyasztható.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)