tipikus régi paraszti étel, az
egyszerű hozzávalókkal, amik minden háznál megtalálhatók voltak. Tojás, tej és
liszt – amiből persze palacsinta is lehetne ☺ De ez más, a Nagymamákra emlékeztető már az illata is, ahogy sül és
lehet figyelni milyen jópofán púposodik a tepsiben. Tartalmasabb leves után második fogásnak kiváló.
Kalandozás a fűszerek világában avagy merüljünk el a világ fűszereiben. Mottó: A recept csak inspiráció. Sohasem kotta.
2017. március 29.
2017. március 27.
Ananászos csirkemell és Hawaij
A Hawaij történetéről itt olvashattok, nem elírás, ezt a fűszerkeveréket valóban így hívják. És ha már
Hawaij, ami nem az a Hawaii, hanem egy jemeni fűszerkeverék, akkor ananász is. A fűszerkeverék hiánya azonban nem akadály, különféle
borsokkal, kevés kurkumával, szegfűszeggel, petrezselyemmel is nagyon finom lesz. A lényeg az édes - sós harmónia.
2017. március 23.
Labneh a friss joghurtsajt
Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egy ennyire egyszerű dologról miért is kell receptet, illetve
blogbejegyzést írni? Nagyon egyszerű a válasz is: hogy nem merüljön feledésbe,
hogy a szakácskönyvként funkcionáló jelen gyüjteményemet „lapozgatva” időről
időre elém kerüljön. Lássuk hát ezt a kiváló ínyencséget:
2017. március 20.
Lencse sabji batátával és spenóttal
ez most (megint) egy nagy
találkozás, vibráló színekkel és ízekkel. A sabji egy indiai zöldség alapú sűrű
egytál étel. Valahol láttam tán hasonlót, nem tudom, de tény, hogy a
lencse-batáta páros tervben volt már. A spenót utólag került a képbe, mert
éppen volt itthon friss bébispenót.
2017. március 16.
Bőrös karaj sörben sütve
Elvi kérdés nálam, hogy malacot
nem ! De egy fiatal sertés, az már más kategória, pláne hogy csak egy
darabja került haza, méghozzá egy szép bőrös karaj. Egyértelműen férfikezet
igényelt, ezért nem is volt vita tárgya, ki fogja elkészíteni.... és
természetes velejáróként a bejegyzést is megírni ☺ Férfimunka rovatunk következik:
2017. március 13.
Spenótos – fetás spaghettini
Anditól jött az ötlet, őneki meg
Györgyitől ☺ A gyerekjáték
jutott eszembe, a fülbesúgós.... mire ideért hozzám, kicsit átalakult, de
azért felismerhető talán. A főbb vonalak mindenképpen.
2017. március 11.
Petrezselymes garnéla
Ünnepi ebédnek számít nálunk.
Annyira finom és elegáns, ugyanakkor végtelenül egyszerű az elkészítése. A
petrezselyem és a fokhagyma bőségesen elég, nem kell más fűszer hozzá. Egy édes
chlilszósszal megkoronázva pazar.
2017. március 10.
Diós guba házi kifliből
A guba jó dolog, nem kell hozzá
még karácsony se ☺ Lehet diós
is, nem csak mákos és lehet annyira egyszerűen is megcsinálni, hogy bármelyik
hétköznap egy tartalmas leves után második fogásként örömmel elfogyaszthassuk.
Nem beszélve a lélekre gyakorolt jótékony hatásról, ami ilyen esős szürke
időben kifejezetten jól esik.
2017. március 9.
Rozé kacsamell karamellizált gyöngyhagymával
Most sütöttem először így
kacsamellet, nagyon-nagyon finom. Igazán rozéra sikerült, vajpuha volt. A
régóta itthon lévő ecetes gyöngyhagyma pedig újjászületett így, nem véletlen,
hogy eddig nem fogyott el. Köretként még egy kisebb édesburgonya került, csak
egyszerűen megsütve.
2017. március 4.
Körözött ahogy mi szeretjük
„Kismillió változata van, ettem
már olyat, amelyben nem volt tehéntúró, de vaj és egy kevés sör igen. Van aki
több vagy éppen kevesebb hagymával, fokival csinálja. Mi ezt a változatot
szeretjük.
2017. március 1.
Karalábé leves reszelt tésztával
egy tipikusan a gombhoz a kabátot
történet.... történt ugyanis, hogy begyúrtam anno 1 tojásból egy jó kis
csipetkének valót, aztán mégsem kellett. Ment a fagyasztóba próba szerencse
alapon. Most elővettem, felengedett és úgy gondoltam, Nagymamámra emlékezve egy
reszelt tészta leves lesz belőle. Kicsit másként persze, mert közben egy szép
karalábéra is szert tettem.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)