ezzel a zseniális bor- sör vagy bármi más korcsolyával
kívánok Nektek nagyon boldog újévet. 2020-ban is folytatjuk ☺
Kalandozás a fűszerek világában avagy merüljünk el a világ fűszereiben. Mottó: A recept csak inspiráció. Sohasem kotta.
2019. december 31.
Majonézes cékla saláta
Igazság szerint ez messze nem
újdonság, de annyi mindent elfelejt az ember, ami régen volt, régen ízlett.
Kell egy impulzus, valami, ami felidézi, előhozza ezeket a régi dolgokat. Ez
most a Hold utcában a Buja Disznók volt. Ott volt hasonló cékla saláta, ami
ízlett és egyből meg kellett csinálnom valami hasonlót.
2019. december 30.
Gesztenyés – rumos meggyes tekert kalács
Így karácsony után, szilveszter
előtt idő is, kedv is van a sütögetésre. A mákos és diós bejglik elfogytak, de
valami még kellene..... ☺. Gesztenye
és rumos meggy – nyerő páros, és ha már bejgli szezon, legyen tekert kalács.
2019. december 20.
Csíkos farfalle rákmártással
Ajándékba kaptam ezt a gyönyörű, céklával csíkosra színezett
farfalle tésztát. Rögtön tudtam, hogy valamilyen pasztell színű tejszínes
mártást fogok készíteni hozzá. Egy rákmártásra esett a választásom.
2019. december 2.
Aranygaluska
Mi mással is kezdhetném ezt az év
utolsó hónapját, mint ezzel az aranyszínű, illatos diós csodával? Nagymamám olvasztott vajban megmártott
evőkanállal szaggatta, így valóban galuskák lettek, sorakoztak szépen a
tepsiben, hol szabályosan, hol girbe-gurbán. Így tettem hát én is.
2019. november 10.
Pirított pulykamáj snidlinges krumplipürével
A máj, mint alapanyag hirtelen és
hevesen szokott felmerülni ebéd ötletként és akkor azonnal kell ☺ A családi hagyomány pedig azt
kívánja meg, hogy ez férfimunka legyen, ahogy mindig is.
2019. október 20.
Rakott kel
az én rakott kelem. Mert mindenki
másképp csinálja ezt is. A családban hatalmas kerek tűzálló tálban készült
mindig, most egy kisebb tepsivel gyártottam csak. Így is 5 adag lett belőle.
2019. szeptember 1.
Kacsazúza pörkölt
hmmm, ez is régóta a
bakancslistámon volt már. Nemrégen lett csak kuktám, anélkül esélytelen. Ma
jött el a nagy nap, miután a Nagycsarnokban csodaszép friss kacsazúzára
bukkantam.
2019. augusztus 27.
Ratatouille - vasalt karajjal
alias francia „lecsó” vagy valami
hasonló sült ma a hosszúra nyúlt nyári blogszünet után. A nyár végének színei,
ízei kerültek bele. Viszonylag szárazabbra hagytam, nem öntöttem nyakon
darabolt paradicsommal, mert vasalt karaj sült hozzá és isteni macedón ajvár
került mellé.
2019. június 18.
Zsályás tejfölös bableves
képzeljük el a frankfurti levest
és cseréljük ki a kelkáposztát fehérbabra ☺ Legegyszerűbben így jellemezném ezt a nyári levest, amit akár hidegen
is kikanalazok a fazékból. Hűsít és laktat, utána már csak egy kis desszert
vagy fagyi kell.
2019. június 9.
Töltött gömbcukkini
Ez a téma már egy ideje foglalkoztatott, de az
alapvető hozzávalót nem mindig egyszerű beszerezni. Most szó szerint
belebotlottam a piacon, három féle színben is ott pompáztak és méretileg is a
lehető legjobbak voltak. Egy sárgára és egy méregzöldre esett végül a
választásom.
2019. június 1.
Medvehagymás kijevi csirkemell sütőben
Még tavasszal készítettem egy jó
adag medvehagymás fűszervajat nem utolsó sorban ezért. Már csak a köretnek való
újkrumplit, fiatal friss sárgarépát és a zöld spárgát kellett megvárni.
2019. május 12.
Epres-spenótos tavaszi saláta
Az eper, ami még csak illúzió
inkább, hiszen messzi földről érkezett, de színével mégis elcsábított, mindenféle zöld dologgal nagyon jól össze passzol. Spárgával már többször szerepelt,
most a bébispenót volt soron, meg az uborka. Ez is egy nyerő csapat lett végül.
2019. május 5.
Sült csirke vajjal és Hasselback burgonyával
Bármilyen hihetetlen is, egyben
sült csirke ritkán készül nálunk és a blogon sem szerepel egyetlen variáció sem
erre a témára. Ezt pótolandó jöjjön most egy vajjal kenegetett, naranccsal,
rozmaringgal ízesített jószág vele sült „lapozós” burgonyával.
2019. május 1.
Újkrumpli saláta spárgával és fürjtojással
Május elejéhez képest nem az
igazi az idő, alkalmas azonban a konyhai tevékenykedésre. Ki is használtam az
itthon létet és összedobtam egy jó kis salátát. Se nem meleg, se nem hideg
műfaj, legjobban szoba hőmérsékleten adja ki magát. Az sem árt, ha hagyjuk egy
kicsit összeérni és csak a fürjtojást tesszük frissen a tetejére.
2019. április 23.
Spárgás kéksajtos tészta
Imádom az általam csak
telefonzsinór tésztának hívott rövid olasz durumtésztát. Ha meg már zsinór, hát
jöjjön mellé a másik „zsinór”, vagyis a zöld spárga. Aztán meg ott a snidling
is..... formáját tekintve az is beleillik a sorba ☺ Ők így hárman a húsvéti után napon pont a legjobb ebédnek
bizonyultak.
2019. április 6.
Foltocska
Valamiért azt gondoltam, hogy a kedvenc kefíres kevert süteményem nem működik kakaósan, pedig de! De még mennyire. Foltocska lett most belőle, finom holland kakaóporral.
2019. március 23.
Édes savanyú csirkemell
Kaptam egy új wok serpenyőt, egy
pont nekünk való méretű, 24 cm-est ☺
Fel kellett avatni és ilyen ételt nagyon régen nem csináltam. Talán a megfelelő
edény hiányzott hozzá? Lehet, de a lényeg az, hogy most eljött az idő.
2019. március 16.
Bécsi sült túrós palacsinta
Többször volt már olyan, hogy a
blogokon és főzős csoportokon hurrikán szerűen végigsöpört egy-egy recept. Nos,
ez is egy ilyen eset ☺ A
receptek mindenütt ismétlődnek, de én is leírom azért. A palacsinta tésztára
pedig mindenkinek megvan a saját jól bevált receptúrája, arról nem szólnék.
2019. március 4.
Brokkolis kéksajtos quiche
Régi vágyam volt egy hosszúkás
pitesütő forma. Mert csak ☺,
mert más, mint a kerek és könnyebben tárolhatók a négyszög alakú szeletek, mint
a körcikkek. Lett végül és éppen ideje volt felavatni. A quiche (kis), vagy
pite nagy kedvenc, rengeteg féle töltelékkel készülhet és hidegen-melegen
egyaránt nagyon finom. További quiche receptek itt találhatók.
2019. március 2.
Mandulás kelt kalács
Először kekszre gondoltam, amikor
megvettem a darált mandulát, de végül – a diós kalács mintájára – a kelt
mandulás kalács mellett döntöttem. Nem bántam meg, a foszlós, lágy tészta a
pirított mandula aromájával páratlan élmény volt.
2019. február 16.
Gombás zöldfűszeres fasírtgolyó Pasi módra
A fasírt annyira mindennapos
étkünk, ennek ellenére a blogon még sincs egy árva darab sem belőle. Ezt
pótolandó, hoztam most jó párat, 44 darab készült, igaz, pingpong labda méretben ☺ Persze egy kis csavarral, pasi módra, ahogy azt egy jóféle férfimunkától
elvárjuk
2019. február 10.
Andalúz mandulás fokhagymaleves szőlővel
amikor rátaláltam a karácsonyról
megmaradt darált mandulára eszembe jutott ez a majd 20 évvel ezelőtt evett
különleges leves. Több változata is létezik, éppen a napokban találkoztam egy
hidegen készítendő változattal. Ez a főzött verzió, nekünk nagyon bejött ☺
2019. január 31.
Mangós csirkemell a sütőből
Lassan a medve is előbújik a
barlangjából, ideje hát, hogy a blog is felébredjen hosszúra sikeredett álmából.
Ha nem is olyan intenzitással, mint az elején, de igyekszem időről időre új
recepttel előállni.
(Év)kezdésnek rögtön egy rég
kiszemelt recept egy régi GoodFood magazinból...
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)