A tarjacsontból csodás levest
lehet főzni. Akár a víztisztaságú húsleves, akár egy raguleves a vágyunk,
karakteres ízt kölcsönöz neki. A puhára főtt, a csontról leomló kis húsdarabkák
pedig igazi csemegék, de az csak úgy frissiben az igazi. Ezt kalkuláljuk be, a
csontról leszedett húst másnapra már ne tegyük el.
Kalandozás a fűszerek világában avagy merüljünk el a világ fűszereiben. Mottó: A recept csak inspiráció. Sohasem kotta.
2015. március 31.
2015. március 28.
Darálós keksz
Újabb nosztalgia darab, régi
családi füzetből való recept. Divatos volt valamikor ez a sütemény, pontosabban
inkább kekszes dobozba való kekszféleség. A készítés egyetlen akadálya a
hiányzó szerkezet volt, amit a robotgép húsdarálójára kell feltenni. Végül az
is meglett, el is készültek a darálós kekszek.
2015. március 26.
Keralai kókusztejes hal
más néven halmoli. Camellia
Panjabi: A legjobb curry receptek Indiából c. szakácskönyvéből való ez a
recept. Ritkán fordul elő nálam egy recept pontos követése, de ebben az esetben
ez csak így tudott működni. Feltétlenül szeretném az autentikus ízeket
megtapasztalni (már amennyire az itt kapható alapanyagokkal ez lehetséges)
mielőtt variálni kezdek.
2015. március 24.
Kéksajtos körtés diós tészta Lajos Maritól
A Szakácsmustra 9. fordulójára
készült ez a gazdag ízű étel Lajos Mari receptje alapján. Az eredeti recepttől nem sokban tértem el, más
formájú tésztát választottam és Gorgonzolát Rokfort helyett. A lényeg, a
belevalók tökéletes ízharmóniája így is megvalósult, nagyon finom volt.
2015. március 22.
Almás-fahéjas muffin
Nagyon szeretjük a házi
süteményeket, egyre jobban szeretek is ilyesmivel bíbelődni. Lévén azonban,
hogy azért nem szeretnénk évről évre egyre nagyobb méretű ruhákat vásárolni,
nem marad más, mint a mini adagok ☺
Ha egy nagy tepsivel sül, az is elfogy.... ezért sokszor fél adagokat készítek
csak. A muffinnál is ez a mennyiség a tökéletes számunkra. Az almát meg már nem sokáig élvezhetjük, érdemes még sütni vele valami finomat.
2015. március 19.
Juhtúróval töltött gombafejek
Hogyan történhetett, hogy
legalább 8 éve nem ettünk ilyet..... igen, azt hiszem, a bőség zavara. Túl sok
étel vár még megkóstolásra, de szerencsére azért a jól bevált és szeretett
fogások sem merülnek a feledés homályába. Előételnek tekinthető talán, de
körettel tökéletes főételnek is. Elkészítési ideje pedig igen barátságos, idő
szűkében is megvalósítható.
2015. március 17.
Tortiglioni két élete
Visszatértem ahhoz a jól bevált
gyakorlathoz, hogy hetente készítek valamilyen tészta ételt. Egyszerűen
hiányzik, ha nem így teszek. Ez tehát egy újabb „heti pasta”.... nem kell
túlbonyolítani, most is nagyon egyszerűen és gyorsan előállt a finom ebéd. Sőt,
előre is gondolkodván a maradékot már úgy tettem félre, hogy kicsit más
formában születhessen újjá.
2015. március 15.
Menüajánló - gulyásleves és lekváros bukta
Léteznek olyan ételek, amelyek
számomra egyszerűen összetartoznak. Ez a páros is egy ilyen páros. Ha az
egyikre gondolok, egyből beugrik a másik is. A lekváros bukta gondolata pedig
ismét folyamatosan érlelődött, mert a tavaly nyáron készített saját baracklekvárral töltve még meg sem kóstoltuk.
2015. március 13.
Medvehagymás kenceficék
Érdekes ez a medvehagyma dolog, az ember alig várja, eltenne
magának egy egész rétre valót, aztán meg az az egy üvegnyi pesto is feledésbe
merül, ami a hűtőben árválkodik. Mert van más, mindig újabb és újabb zöldek,
sárgák, stb. Jöjjön most egy pestoval készült tojássaláta és egy friss
levelekkel készült túrókrém.
2015. március 12.
Mézes sárgarépafőzelék Chorizo chipsszel
Újabb sárgarépa főzelék, persze
megint más módon, csak hogy ne legyen unalmas az az évi 1-2 alkalom sem, amikor
sorra kerül. Volt már bazsalikommal, nyár derekán, amikor csak téptem néhány
levelet a zöldellő bazsalikomomról. Most azonban be kell érnem némi
petrezselyemzölddel. Van azonban jó kis méz, édeskömény mag, feltétnek pedig
egy kis zsírjára pirított Chorizo kolbász. Nem is hangzik rosszul ☺
2015. március 10.
Harcsafilé citromfű mártással
Valahol, valamikor ettem egy
ilyesmi összeállítást.... és eszembe jutott, amikor nemrégiben sikerült
fagyasztva szárított citromfüvet vásárolnom. A harcsa is újdonság volt
annyiban, hogy eddig még nem készítettem semmit belőle. Most bevásároltam, egy
szeletet egyből frissiben el is készítettem. Az éppen meglévő pirított tésztás
rizsköret elég is volt mellé.
2015. március 8.
Chilis - nagyon csokis muffin
A csoki jó, a chilis csoki még
jobb ☺ A nagyon csokis-chilis
dolgok meg aztán egészen nagyon jók.... a muffin is jó, ha csokisan készül,
akkor nagyon hamar el tud párologni a tányérról. Ebben a sütiben mindenféle
megjelenési formájú, ám szigorúan fekete
csokiféleség előfordul... ettől olyan ellenállhatatlan.
2015. március 5.
Szakácsmustra 9. kiírás
Megtisztelő felkérést kaptam Őrült Szakácstól a 8. forduló házigazdájától a staféta fakanál átvételére ☺ Kicsit gondban is voltam, mert az utolsó
fordulónál nem ment könnyen a receptek felkutatása, amit elsőre én sem hittem
volna. Ezért az egyik nagyon fontos szempont az ideális jelölt kiválasztásában
az volt, hogy legyen könnyen elérhető recept – lehetőleg magyarul (is) –
bőségesen.
2015. március 3.
Minestrone tél végére
Igazi mindent bele leves,
természetesen ennyi belevalót külön-külön senki nem fog beszerezni. Ha azonban
találkozunk egy ilyen vegyes csomaggal, érdemes megvenni, mert nagyon jó ízű
tartalmas téli levest készíthetünk belőle. Esetleg egyfajta babot és lencsét is
keverhetünk, akkor már megmutatja magát ez az ízvilág.
2015. március 1.
Medvehagymás rizottó zellerrel és mandarinnal
Lassan ugyan, de csak közeleg a
tavasz, a medvehagyma szezon is és a tavaly oly gondosan eltett pestohoz még
hozzá se nyúltam. Úgy döntöttem, hogy rizottóba teszek belőle kiegészítve egy
kevés angol zellerrel. Az pedig a mandarint kívánja meg egy kis ropogtatni való
pirított napraforgó magot.... hát így született ez a különlegesség.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)