Történt, hogy a szilvásgombóchoz egy kicsit túlméreteztem a pirított vajas morzsát. Elég sok megmaradt és én
nagyon nem szeretek semmit kidobni. Ilyenkor jön a gombhoz a kabát módszer,
ezért keresgéltem zsemlemorzsát igénylő recepteket. Több esélyes is lett, de
közben eszembe jutott a jó öreg vajas karfiol. Gyerekkori emlék, idejét nem
tudom, mikor ettem utoljára.
Hozzávalók:
1 közepes karfiol
zsemlemorzsa (ha vajban pirított,
az sem baj)
tejföl / joghurt vagy vegyesen a
kettő
fokhagyma por
Gouda vagy más, keményebb olvadós sajt
kevés vaj
só
frissen őrölt fekete bors
zöldség alaplé – de sós vízben is
megfőzhetjük a karfiolt.
Első lépés a karfiol rózsákra
szedése, a nagyobbakat elvágtam, hogy nagyjából egyszerre megfőjenek.
Zöldségleves kockát használtam most, ebben főztem meg a rózsákat, kb. 10 perc
kellett nekik. Szét ne essenek, de a kés hegye menjen könnyen bele, akkor jó.
Leszűrtem, jól lecsepegtettem és
kicsit hagytam hűlni.
Egy tűzálló tálat kikentem
vajjal, majd megszórtam és egyenletesen beterítettem a morzsával. A karfiolokat
morzsába forgattam és elkezdtem rakni a tálba. Amikor egy sor elkészült, a
fokhagymaporral, sóval és fekete borssal elkevert tejfölös joghurtos keverék
felét rápötyögtettem és reszeltem rá egy kis sajtot.
A többi karfiolt ugyanígy
ráhalmoztam, a sort szintén a tejföllel, sajttal és még egy kevés feketeborssal
zártam. Még egy fél marék morzsát is szórtam a tetejére.
Előmelegített sütőbe toltam
190-200 º C – ra és 35-40
percig sütöttem. Akkor jó, ha szépen megpirul a teteje.
Egytál étel, nem kellett mellé
semmi, esetleg saláta jöhet szóba. Mondjuk egy finom paradicsom salátával tudom
elképzelni. Most csak úgy befaltam egy részét, nagyon finom lett ☺
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése