Hozzávalók:
kb.
1 kg marha lapocka
1 kg salotta- vagy gyöngyhagyma maximum diónyi méretűek1 doboz darabolt paradicsom
2-3 evőkanál sűrített paradicsom
szegfűbors
fahéj
só
frissen őrölt feketebors
őrölt szerecsendió
1 kávéskanál cukor
3 babérlevél
1 dl száraz vörösbor
1 evőkanál fehérbor ecet
A
húst már előző nap 2-3 centis kockákra vágtam és frissen őrölt feketeborssal,
őrölt babérlevéllel és őrölt szegfűborssal megszórva pácoltam.
Olajat hevítettem, és adagokban körbe pirítottam a húskockákat, majd egy tálban
félretettem őket. A meghámozott hagymát egészben a húsból visszamaradt olajra
dobtam (egy kevés olivaolajat még önthetünk hozzá) és 5-10 percig kevergetve
pirítottam, hogy szép fényes máz képződjön rajta.
Visszatettem a húst is az edénybe (magas falú, jól záró fedővel ellátott edényt
praktikus használni hozzá) és megfűszereztem, ráöntöttem a paradicsomot, a
bort, ecetet, paradicsompürét, beletettem a babérleveleket, a cukrot és fedővel
letakartva hagytam szép lassan rotyogni.
Kb. 1,5 – 2 óra alatt készül el, nyilván ez nagyban függ a hús milyenségétől.
Ehetjük kenyérrel, pitával tunkolva, vagy főtt krumplival. Egyszerű az
elkészítése, aztán már csak türelem kell, amíg megfő.
Megkóstolnám, sőt lehet, két adagot is ennék. De: végigkóstoltam Zaky-t, ez volt a legfinomabb, nem csak nekem, az egész csapatnak, egy magyar főszakáccsal az élen /Zoli/
VálaszTörlésKöszi az elismerést :) Imádjuk a görög kajákat, ez az egyik kedvencünk
VálaszTörlés