Relatíve mini, inkább úgy
mondanám, hogy egyszemélyesek ☺
Bár ez is nagyban függ attól, hogy mi és mennyi minden kerül bele töltelék
gyanánt. A kerámia formák Créme Brulée forma néven láttak napvilágot, 12 cm
átmérőjűek és kb. 2 cm magasak. Nekem egyből egy kis quiche jutott eszembe
róluk.
Hozzávalók:
15-20 dkg fagyasztott leveles tészta (a 4x125
grammosból 1,5 lap)
25 dkg ricotta (túró is jó lehet,
bár azzal sokkal „súlyosabb” lesz a végeredmény
5-8 dkg brindza
1 egész tojás
rengeteg kapor, friss az igazi,
vagy a fagyasztott
frissen őrölt bors
só
A töltelék egy kicsit még sok is
lett végül, el lehet tenni, ha megmarad.
A leveles tészta lapokat hagytam
egy kicsit kiolvadni, majd a nagyobb, egész darabot kinyújtottam akkorára, hogy
ki tudjam vele bélelni a két formát. Egy kevés zsírral is kikentem azért előbb
a formákat. A tésztát pedig egy kicsit bekentem a tojással, hogy ne áztassa
majd el a töltelék.
A töltelékhez a ricottát
kikevertem a brindzával, beletettem a felvert tojás nagyobbik részét (egy egész
keveset meghagytam a tészta megkenéséhez a végére). Borsoztam, kicsit még
sóztam (ez függ a ricottától is) és jókora adag apróra vágott kaprot kevertem
bele.
Beletöltöttem a krémet a
tésztafészekbe (a rákent tojás időközben meg is száradt). A másik, kisebb
tésztát is vékonyra nyújtottam, felcsíkoztam és rács szerűen befedtem vele a
tölteléket. Végül a maradék tojással bekentem a csíkokat és a pite szélét is.
180ºC-on légkeveréssel sütöttem, jó 45-50 perc kellet neki, mire a
teteje szépen megpirult és az alja is kellőképpen meg tudott sülni. Meglepettem
figyeltem, hogy emelkedik egyre magasabbra, ki a formából, szinte el akart
szállni ☺
A sütőből kivéve kicsit
pihentettem, majd óvatosan kiborítottam a formából és egy tányérra talpra
állítottam őket. Friss kaporral díszítettem.
Nagyon ötletes, nagyon mutatós, és igazán kedvemre való!! Itt ülök és szemezek vele, közben pedig nagyokat nyelek. :) Ilyen kicsi sütőforma híján, én piteformába fogom sütni, mert tuti hogy megsütöm.
VálaszTörlésNeked van igazad a formát illetően :) Minél nagyobb, annál jobb, mert nagyon eteti magát :) Örülök, hogy tetszik.
TörlésEz egy palacsintasütő alatta? Mert akkor nagyon édik lehetnek. Férjem nagyon szereti a kaprot. Lehet, hogy megsütöm neki húsvét után.
TörlésNem, 12 cm-es kerámia piteforma - eredetileg Creme Brulee-hez való (úgy árulták). Lehet nagyban is, de én fel akartam avatni ezeket a kicsiket :)
TörlésJa, most látom, mire gondolhatsz... az egy pizzasütő tepsi a két kis forma alatt :)
TörlésNagyon szuper, igencsak megkívántam!
VálaszTörlés:) ez menne nálatok is, ricotta adott, "kicsit" jobb is, mint az itteni ? A juhtúrót viszont nem tudom, van-e?
TörlésA fekete serpenyőre gondoltam, hogy palacsintasütő-e. Mert akkor egészen aprók a piték.
VálaszTörlés