Van nekem egy nagyon kedves barátnőm, az Évi. Izraelben él és
egy egészen érdekes sóban eltett citrom receptjét kaptam meg tőle. Régóta
terveztem valami hasonlót, de ahány recept, annyiféle – ahogy ez lenni
szokott. Évi ezt az oldalt fordította le nekem. Az tetszett meg benne
egyből, hogy ez szeletelve készül és a többitől eltérő fűszerezéssel.
Már csak
a kezeletlen héjú citrom beszerzése volt hátra – ebben az esetben azonban a
közelgő görögországi nyaralás megoldotta ezt a problémát. A helyben termett,
fáról frissen leszedett citromok tökéletesnek bizonyultak ☺
Hozzávalók kb. 1 literes csatos üveghez:
8 - 10 db közepes méretű közepesen vastag héjú citrom
2-3 evőkanál durva szemű tengeri só
1 mokkáskanál pirospaprika – lehet csípős is, ki hogy
szereti
1 mokkáskanál kristálycukor
3 db babérlevél
egész és törött színes bors
A fűszerezés gondolom variálható egy kissé, természetesen
az egyéni ízlés dönti el, mennyire legyen borsos vagy csípős.
A citromokból 4-5 darabot megmosva héjastól felszeleteltem és kiszedtem a magjaikat.
A sóba egy tányérban belekevertem a cukrot, pirospaprikát
és egy kevés őrölt szines borsot. Jól összekevertem és ebbe mártottam bele a
citrom szeleteket úgy, hogy mindkét oldalukat beborítsa a keverék. Enyhén
megrázogattam, hogy a felesleg lehulljon róla.
A tisztára mosott üvegbe elkezdtem rakni egymásra a citrom
szeleteket, oldalra is tettem, hogy minél jobban kitöltsék az üveget. Néhány
szelet után egy pár szem egész szines borsot szórtam rájuk, majd a végén az
üveg oldalához csúsztattam be a bebérleveleket.
Amikor megtelt az üveg, lezártam és szobahőmérsékleten
hagytam másnapig. Rengeteg levet eresztett. A levet azonban ki kell egészíteni,
hogy a citromkarikák mindegyike lével borított legyen. Egyesével vágtam fel és
facsartam ki még 4 – 5 citrom levét és öntöttem rá, amíg meg nem telt az üveg.
Ekkor olajat öntöttem a tetejére. A recept semleges,
napraforgó vagy repce olajat ír, de azt nem használunk. Olivaolaj pedig mindig
és mindenhol van a konyhánkban, így azt öntöttem a tetejére védőréteg gyanánt.
Ezután a hűtőbe került az elkészült különlegesség és 3 – 4
nap után jött a kóstolás ☺
Egészen újszerű ízélmény! A citrom mind ízben mind
állagban megváltozik, ropogós sós-savanyú lesz, talán egy jól sikerült kovászos
uborkához tudnám hasonlítani.
Egyszerű friss vajas (görög) kenyérrel kóstoltuk meg Évi
javaslata szerint és hmmmm.... fantasztikus. Ki kell próbálni, lehet egészen
kicsi üvegben is elsőre.
Ételekbe, húsok mellé ízesítőként is használhatjuk, ezt
már majd hozza a dolog, biztos vagyok benne, hogy hamar el fog „párologni” a
hűtőből ☺. Vegyes nyári „mindent bele” salátához is remekül passzol.
Ha nem jutunk kezeletlen citromhoz – mert nem jutunk,
akkor jól meg kell sikálni a héját, mint más ételhez, amihez citromhéjat
használunk. Engem nem fog ez a kis nehézség elriasztani, egész biztos, hogy
készítek hamarosan egy újabb adagot.
Ilyet biztos készíteni fogok, úgyis pont most szereztem be pár hasonló üveget :)
VálaszTörlésCsak bíztatni tudlak.. :)
VálaszTörlésBocsánat hogy közbe szólok, de az üveget fertőtleníteni kell, Évi nekem úgy írta hogy forró vízzel mossam át. És a citromok héja ne legyen se túl vékony se túl vastag.
VálaszTörlésValóban így van, örülök a kiegészítésnek. Ehhez igazán nem kellett volna névtelenségbe burkolózni, mert jó, amit írtál :)
TörlésHú, ez aztán izgalmas! :) ...és milyen szép! Van egy kedves ismerősünk, aki nyaranta sóval eszi a citromot, csak úgy frissiben, magában. :) Ez a fűszeres variáció nagyon tetszik; azt hiszem be kéne szereznem nagyobb mennyiségű citromot. :D
VálaszTörlés:) nem rossz az... a kovászos ubi is hasonló ízvilág és szeretjük :) Szívből ajánlom kipróbálásra Ági :)
VálaszTörlésDe jó!! Pont szedtünk citromot ,Horváthországban így ki is próbálhatom!! Köszönöm!!!
VálaszTörlésHajrá :) A frissen szedett citromból az igazi.
Törlés