Karácsony előtti mákpróba van, na
meg holnap már Advent első vasárnapja. A hó is elkezdett hullani és ha nem is
fehér a táj, de egyre biztosabban benne vagyunk az ünnepek előtti
készülődésben. Ez az időszak az aprósüteményeké, kekszeké és mindazoké a kis
finomságoké, amikre egész évben vártunk.
30 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű
tönkölyliszt
15 dkg hideg házi sertészsír
csipetnyi só
3-4 evőkanál tejföl
15 dkg darált mák
6 evőkanál kristálycukor
½ citrom lereszelt héja
½ dl forró tej
A tésztát előző, vagyis tegnap
este már összeállítottam. Robotgép dagasztókarral elmorzsoltam a liszteket és a
sót a hideg zsírral, majd hozzákevertem a tejfölt is. Kézzel éppen csak
összenyomkodtam, hogy egy nagy gombóccá álljon össze és tálkában folpackkal
letakarva ment egy éjszakára a hűtőbe.
Ma csak elővettem a sütés előtt
egy ¼ órával a tésztát, hogy könnyebb legyen nyújtani. A tölteléket pontosan
úgy állítottam össze, mint a bejglihez kell. A mákot összekevertem a cukorral
és a citromhéjjal, majd csepegtetve ráöntöttem a forró tejet. Fokozatosan és mindig
el is kevertem. Ne legyen lucskos, de azért kicsit tapadjanak egymáshoz a
szemek.
Innentől kezdve akár kifli
formába is mehettek volna, mint tavaly (recept itt) de könnyebben boldogultam
vele úgy, hogy a 2,5 mm vastagságúra nyújtott tésztára csíkokban feltettem a
tölteléket és egyszer ráhajtottam a tésztát. Az így kapott hengert aztán 2
cm-es darabokra vágtam. Addig tekergettem, amíg el nem fogytak a hozzávalók. Ezzel
a módszerrel gazdagabb lett a töltelék, az összes bekevert mák belement. Ez a kicsivel zsírosabb tészta pedig még jobb, még omlósabb lett, mint a tavalyi.
180ºC-ra előmelegített sütőben légkeveréssel 15 perc alatt
megsütöttem a gyűrűket. Még éppen csak kezdtek rózsaszínek lenni, nem is
szabad, hogy megpiruljanak.
Forrón beleforgattam őket
porcukorba és tányérra tettem. Nagyon finom, igazi omlós tészta lett belőle,
alig lehet abbahagyni.
tetszik!
VálaszTörlésKöszönöm Évi :)
TörlésEz az az eset, amikor a zsír a mákos gyűrük javára vált, no meg az ízlelőbimbónkéra, ha még omlósabb :) Nálam nem biztos, hogy kibírná érintetlenül másnapig, sőt! :D
VálaszTörlés:) egyértelmű :) Jó néhány sütemény van, ami zsírral az igazi. Ez lehet a nagymama sütemények egyik titka.
TörlésKözben megnéztem: maradt azért belőle :) :) :) De nehéz ellenállni neki az biztos :)
TörlésNekem is tetszik! :)
VálaszTörlésKipróbáltam! http://vanilinsuti.blogspot.hu/2016/01/makos-gyuruk-es-dios-bejgli.html Nagyon finom lett! :) Köszi a receptet.
VálaszTörlésMegnéztem, nagyon szépek lettek :) Örülök, hogy megsütötted és meg is írtad. A bejglik is nagyon mutatósak :)
Törlés