2014. április 11.

Zöld rizottó körtével és gorgonzolával

Elballagtam ma a piacra, mert rizottóra fájt a fogam. Csak azt tudtam, hogy valami zöldet szeretnék és az otthon lévő körtét és gorgonzola sajtot is bele akartam integrálni az ételbe. Friss sóskát és mentát vettem végül... és nem bántam meg ☺ A sóska több figyelmet érdemelne, különösen, ha hajlandóak vagyunk túllépni a rossz emlékű sóskamártáson.
  


Hozzávalók (3 adag):

1 bögre rizottó rizs
1 gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma
1 teáskanál vöröshagyma krém
3 db vilmoskörte
10-15 dkg friss sóskalevél
néhány szál friss menta (esetleg fagyasztott)
1-1,5 liter húsleves vagy zöldségleves
1 dl fehérbor
kevés zöld chilipehely
kevés frissen őrölt bors
½ citrom lereszelt héja
2-3 dkg vaj
olivaolaj
jókora adag friss snidling felaprítva

A sóskát megfosztottam a vastag szárától és megmostam. Aprítógépben az olvasztott vajjal pürésítettem, majd a mentából is egy adag levelet hozzá aprítottam.

Egy darabot a körtékből hosszában szeletekre vágtam, héjastul, csumástól, mindenestől és egy kis vaj + narancsos olivaolaj keverékén megkaramellizáltam egy serpenyőben.
A második körtét meghámoztam és kockákra vágtam.

A rizottóhoz felmelegítettem a húslevest, közben olivaolajon átforgattam a felszeletelt fokhagymát és a vöröshagyma krémet, majd rátettem a felkockázott körtét,  rizst és tovább pirítottam egy kicsit. Felöntöttem a fehérborral és amikor az elpárolgott, elkezdtem merőkanalanként adagolni hozzá a forró húslevest. Folyamatos keverés mellett beleszórtam egy kis chilipelyhet, borsot, sót és a citromhéjat. A sóskás-mentás vajat is elkezdtem bele adagolni, mindig egy keveset egyszerre.

Kb. 20 perc kellett, amíg minden hozzávaló belekerült a rizottóba. Eközben a maradék, harmadik körtét is meghámoztam és felkockáztam. A folyamatos kevergetés biztosította a finom krémes állagot. Amikor már elzártam a gázt, belekevertem a felaprított snidlinget, a frissen felkockázott körtét és fedő alatt pihentettem néhány percig.

Tálaláskor a karamellizált körtével díszítettem és felkockázott gorgonzola sajttal ízesítettem. Pazar, friss és különleges ebéd volt ☺.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper megoldas!!! Nagyon otletes, nagyon izletes, es nagyon szepseges!!! Complimenti!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Kriszti :) Nálatok is van sóska, ugye?

    VálaszTörlés
  3. nincs sòska (vagyis itt acetosa) csak vadon terem,de ritkàn talàlni sajnos.... biztos finom,koszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg még vadon termő sóskát nem ettem és láttam :)

      Törlés