wooow, igazi Good Food, egy
régebbi lapban találtam az alapot, amiből végül összeállt az én változatom.
Elsőre bonyolultnak tűnhet, de a módszeres előkészítés után már nagyon egyszerű
a dolgunk. Tagine hiányában vastag aljú serpenyő egy jól záró fedővel is
megteszi.
1 nagyobb padlizsán
olivaolaj
1 evőkanál hagymakrém vagy egy
kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
1 2 cm-es darab gyömbér reszelve
1 mokkáskanál Ras el Hanout fűszerkeverék
1 mokkáskanál füstölt
pirospaprika
1 szelet sóban eltett citrom
5 dkg aszalt sárgabarack
kb. 1 dl passzírozott paradicsom
1,5 dl csirkeleves alaplé,
esetleg víz
1 evőkanál méz
½ citrom leve és héja lereszelve
só
2 evőkanál pirított szezámmag
petrezselyemzöld
Első lépésként egy vastag aljú
serpenyőben megfuttattam az olajon a hagymakrémet, a lereszelt gyömbért és a
Ras el Hanout fűszert. Félrehúztam, ekkor beletetem a füstölt paprikát és
elkevertem.
A padlizsánt 1,5 cm-es karikákra,
majd a szeleteket négybe vágtam. Meghámozni nem muszáj, én meghámozom mindig.
Száraz bordázott grillserpenyőben éppen csak megkapattam a darabokat, hogy
nyomot hagyjon a borda. Nem kell, hogy megsüljenek, nem is tudnak ennyi idő
alatt. Az igazi persze az, ha mindezt faszén parázs fölött tudjuk megtenni.
Harmadik előkészületi fázisként a
félbevágott sárgabarackot, a kis darabokra vagdosott sós citromot, a mézet és a
citromhéjat egy tálkában összekevertem.
Az előkészített fűszeres hagymás
alapot felöntöttem a paradicsompürével és az alaplével. A meggrillezett
padlizsán darabokat egymás mellé téve beletettem, a tetejére borítottam a
sárgabarackos keveréket is és felforraltam. Sóztam, majd szorosan lefedtem és
lassú tűzön kb. negyed óráig pároltam.
Közben száraz serpenyőben
megpirítottam a szezámmagot, amit az elkészült étel tetejére szórtam a
petrezselyemzölddel együtt.
Mellé egyszerű bulgur köretet
készítettem, de kuszkusszal vagy rizzsel is finom lesz. A padlizsán és a barack is teljesen átpárolódott, az ízek harmonikus egységgé álltak össze. Egy kanál sűrű joghurt
mehet még a tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése