A Szakácsmustra egy remek játék a
bloggerek között. Egy kiválasztott szakács receptjei közül kell sütni / főzni. A
mostani 21. forduló háziasszonya Ani a Parókia konyhájából és Limarát, a
kenyerek nagyasszonyát választotta. Éppen a végén be tudtam szállni ezzel az
isteni csöröge fánkkal...... most csak jóllakottan szuszogunk ☺
Az eredeti recept itt olvasható.
A játék értelmében törekedni kell a maximális „másolásra”, ez most is így
történt, csak nagyjából elosztottam mindent kettővel. Így lett egy leves utáni
kétszemélyes adag belőle.
Hozzávalók:
22-24 dkg liszt (búza finom és
tönköly finom fele-fele arányban)
csipetnyi só
2 csapott teáskanál porcukor
2 evőkanál jóféle rum – egy kis
mokkáskanál vanilia kivonat
2 tojás sárgája
4 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál tejföl
Nagyon egyszerű tészta, gépet sem
használtam hozzá. Egy keverő tálban elkevertem a száraz hozzávalókat, mélyedést
nyomtam a közepébe és sorjában beletettem a tojás sárgákat, a rumot, vaniliát,
olvasztott vajat, végül a tejfölt. Kézzel összedolgoztam, majd kitettem a
gránit lapra és jól kidolgoztam. Ha kicsit lágy, mehet még egy kis liszt bele,
hogy ne ragadjon. Amikor már szép sima és egyenletes volt a tészta, folpackba
csomagoltam és félre tettem (nem a hűtőbe! ). 20 – 30 perc minimum kell neki,
(ezalatt megehetjük a levest pl.).
Egy nagyobb lábasban zsírt tettem
a gázra szép lassan melegedni. A tésztát lisztezett felületen 2 – 3 mm vékonyra
nyújtottam, majd derelye vágóval rombuszokat vágtam ki. Minden rombusz közepén
késsel egy bevágást ejtettem és a rombusz egyik sarkát áthúztam rajta. Így
alakulnak ki a jellegzetes kis csörögék.
A zsírban közepes hőfokon 2 – 3 perc alatt kisütöttem őket közben egyszer megforgatva.
Papírtörlőre szedtem ki őket, de gyakorlatilag nem szívott be zsiradékot.
Ilyenkor lehet azonnal még forrón
porcukorba forgatni őket, de elég ha a tetejüket meghintjük és egy igazán
illatos és zamatos lekvárral tálaljuk.
ez király :-)
VálaszTörlésAz :) köszi :)
TörlésGyonyoru, draga baratnom !
VálaszTörlésKérek szépen néhányat az értesítő e-maillel.
VálaszTörlés:D szivesen, ha átmegy.... :)
TörlésMutatós!
VálaszTörlésköszönöm :) nem kevésbé finom is :)
TörlésKérdésem lenne ,nincs szódabikarbóna ,sütőpor ,esetleg élesztő a receptben feltüntetve ??? hosszú évek ota készítem,mindig raktam valamit hozza !!! köszi ha válaszolsz !
VálaszTörlésNincsen, nem kell bele semmmi. Az eredeti receptben sem írnak semmit , én sem változtattam ezen mert így ahogy van nagyon finom.
Törlés