Igazi látványos sós harapni való,
de az elkészítése egyáltalán nem ördöngősség ☺ A recept régi, rendszeresen előkerül újra meg újra, mert nagyon
finom. Kiváló karácsonyra is, de igazán tökéletes szilveszterre. Egy baja van
csak, nagyon gyorsan fogy ☺
40 dkg finomliszt
20 dkg margarin
15 dkg reszelt füstölt sajt (Karaván keménységű)
1 egész tojás + 1 sárgája
3 dkg élesztő
½ - 1 dl langyos tej
2 dkg só
tejföl, ha túl sűrű a tészta (1 –
2 evőkanálnyi)
Az élesztőt a langyos tejben egy
csipet cukorral felfuttattam. Összeállítottam a tésztát: először a margarint
elmorzsoltam a sóval elkevert liszttel, majd hozzáadtam a tojásokat. Ezután
következett az élesztő a tejjel és a reszelt sajt.
Kézzel dagasztottam tovább, 1-2
evőkanál tejfölt még felvett. Jól gyúrható tésztánal kell lennie, ne legyen
kemény.
Konyharuhával letakarva ½ órát
pihentettem, majd 8 egyenlő részre osztottam. Egy 18 cm-es fedő méretű,
nagyjából kör formára nyújtottam, amit azután 8 cikkre vágtam pizzavágóval.
A cikkeket a szélesebb végüktől
kezdve feltekertem, kicsit meggörbítettem a kifliket és a sütőpapírral kibélelt
tepsibe raktam.
A tetejére a maradék
tojásfehérjét kevés pirospaprikával elkeverve kentem fel, de tojás sárgáját is
használhatunk, azt könnyebb kenni és szebb a színe, amikor megsül.
Légkeveréses, 180ºC-ra előmelegített sütőben 20 – 25 perc alatt szép pirosra sütöttem a kifliket.
Kedves FM!
VálaszTörlésA recept leírásában nem találom, hogy mikor teszem bele (rá?) a reszelt sajtot...
Igazad van, már pótoltam is a hiányosságot, köszönöm az észrevételt. A reszelt sajt a tésztába kerül bele, mielőtt a tejföllel véglegesítjük az állagát.
Törlés