2019. november 10.

Pirított pulykamáj snidlinges krumplipürével


A máj, mint alapanyag hirtelen és hevesen szokott felmerülni ebéd ötletként és akkor azonnal kell A családi hagyomány pedig azt kívánja meg, hogy ez férfimunka legyen, ahogy mindig is.



Hozzávalók:

50-60 dkg pulykamáj (vagy más szárnyas máj)
2 nagy fej vöröshagyma
3 -  4 gerezd fokhagyma
őrölt fekete bors
őrölt kömény
pirospaprika
1 evőkanál paradicsom püré
1 evőkanál mustár
majoranna

Ha úgy adódik inkább ezt szoktuk venni; tisztább, finomabb  az íze, egyszerűbb a feldolgozása is.
Általában 60-70 dekát veszünk, a két lebeny között elvágjuk és – ha van benne – eltávolítjuk az inas részt, majd vékony, kisujjnyi hosszúságú darabokra vágjuk. Fontos; nem mossuk le és ha egy kis levet enged azt sem öntjük le róla, mert finomabb lesz és én ilyenkor szoktam rátenni a finomra őrölt borsot és a szintén őrölt köményt is. Ha együtt pirítjuk a májjal jobban kijön a fűszerek íze. Ehhez a mennyiséghez 2-3 szép vöröshagymát nagyon vékony félfőre vágunk, majd inkább zsíron, mint olajon megdinsztelünk, amikor félig jó a hagyma megvicceljük 3-4 gerezd vékonyra szeletelt fokhagymával is.

Ha a hagyma elfőtte a levét mehet rá a máj, piros paprika, só és én szoktam egy jó evőkanál paradicsom pürét és kb. ugyanannyi mustárt is tenni bele. Jó nagy lángon pirítsuk le. Amikor már csaknem kész (és az nagyon gyorsan bekövetkezik) morzsoljunk rá majorannát gazdagon!

Tálaljuk krumplipürével, melybe, ha van, friss aprított snidlinget, vagy petrezselymet keverhetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése