A máj, mint alapanyag hirtelen és
hevesen szokott felmerülni ebéd ötletként és akkor azonnal kell ☺ A családi hagyomány pedig azt
kívánja meg, hogy ez férfimunka legyen, ahogy mindig is.
Hozzávalók:
50-60 dkg pulykamáj (vagy más szárnyas máj)
2 nagy fej vöröshagyma
3 - 4 gerezd
fokhagyma
őrölt fekete bors
őrölt kömény
pirospaprika
1 evőkanál paradicsom püré
1 evőkanál mustár
majoranna
Ha úgy adódik inkább ezt szoktuk
venni; tisztább, finomabb az íze,
egyszerűbb a feldolgozása is.
Általában 60-70 dekát veszünk,
a két lebeny között elvágjuk és – ha van benne – eltávolítjuk az inas részt,
majd vékony, kisujjnyi hosszúságú darabokra vágjuk. Fontos; nem mossuk le és ha
egy kis levet enged azt sem öntjük le róla, mert finomabb lesz és én ilyenkor
szoktam rátenni a finomra őrölt borsot és a szintén őrölt köményt is. Ha együtt
pirítjuk a májjal jobban kijön a fűszerek íze. Ehhez a mennyiséghez 2-3 szép
vöröshagymát nagyon vékony félfőre vágunk, majd inkább zsíron, mint olajon
megdinsztelünk, amikor félig jó a hagyma megvicceljük 3-4 gerezd vékonyra
szeletelt fokhagymával is.
Ha a hagyma elfőtte a levét mehet
rá a máj, piros paprika, só és én szoktam egy jó evőkanál paradicsom pürét és kb.
ugyanannyi mustárt is tenni bele. Jó nagy lángon pirítsuk le. Amikor már
csaknem kész (és az nagyon gyorsan bekövetkezik) morzsoljunk rá majorannát
gazdagon!
Tálaljuk krumplipürével, melybe,
ha van, friss aprított snidlinget, vagy petrezselymet keverhetünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése