az én rakott kelem. Mert mindenki
másképp csinálja ezt is. A családban hatalmas kerek tűzálló tálban készült
mindig, most egy kisebb tepsivel gyártottam csak. Így is 5 adag lett belőle.
25 dkg darált sertés tarja
1 pohár hosszú szemű rizs (2 dl-es
pohárral mérve)
50-60 dkg kelkáposzta
1 sárgarépa
őrölt kömény
fokhagyma
tejföl
1 tojás sárgája
só
frissen őrölt feketebors
A kelkáposztát leveleire szedtem,
a vastag torzsa részeket kivágtam belőle. Forró vízben 1-2 percig blansíroztam,
majd hideg vízben lehűtöttem. Így maradnak szép zöldek a levelek. Leszárítottam
és félre tettem őket.
A rizst olajon megforgattam, majd
kétszeres mennyiségű zöldséglevesben fedő alatt lassú tűzön készre főztem (kb.
12-15 perc).
A darált húst zsíron
megpirítottam, sóval, borssal, fokhagyma granulátummal fűszereztem és
belereszeltem a sárgarépát a reszelő nagyobbik lyukán. Pár perc alatt
összepároltam őket.
A tepsit zsírral kikentem (kicsi,
17 x 22 centis tepsi). Először kibéleltem a kellevelek felével, sóztam,
megszórtam köménnyel. Rásimítottam a rizs felét, erre pedig a húsos rész
került. Bőségesen megkentem tejföllel.
Ezután következett a rizs másik
fele, majd a megmaradt kellevelek következtek a tetejére. Egy tojás sárgáját
kikevertem tejföllel és ezzel kentem meg a tetejét.
180º C fokra előmelegített sütőbe toltam és 40 perc alatt készre
sütöttem.
A tányéron tetszés szerint lehet
még tejfölözni. Remekül fagyasztható, ajánlom azoknak, akik hozzám hasonlóan
szeretnek a munkahelyükön hazait ebédelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése